God morgen! Det er fredag 18. desember, og du leser nå den siste utgaven av Mor­gen­kaffen før juleferien. Velbekomme!

«He says that he wants to move to another level of relations, to a deeper level of relations with Russia. How can we not welcome that? Of course we welcome it.»

Russlands president Vladimir Putin om Donald Trump, sitert av Politico.. Putin beskrev også Trump som en lys og talentfull person. Trump sier det er en ære, og ønsker et nærere samarbeid mellom de to landene.

NYHETER

Demokratene vil kjøpe våpen fra våpeneiere. Representant Donald Payne Jr. (D-New Jersey, 10. distrikt) la denne uken frem et forslag i Representantenes hus som går ut på å kjøpe våpen fra våpeneiere. The Safer Neighborhoods Gun Buyback Act har som mål å få våpeneiere til å levere inn våpenene sine mot betaling, men kun om eierne selv ønsker det. Justisdepartementet vil deretter sørge for at våpnene blir ødelagt. Forslaget kommer ikke til å bli vedtatt. Les mer.

Obama beroliger amerikanere før ferien. Til tross for terrorangrep i Paris og San Bernardino prøver president Barack Obama å forsikre amerikanere om at de ikke har noe å frykte til jul. Obama kom med uttalelsen hos National Counterterrorism Center, og han forsikret om at det jobbes døgnet rundt for å oppdage og avverge potensielle terrorangrep. Presidenten understreket at de er verdens beste på antiterror og sikkerhet, og at amerikanere skal kunne ta det helt rolig denne julen. Les mer.

#2016SIRKUSET

Carson dropper tur til Israel og Afrika. Ben Carson, kandidat i den republikanske nominasjonskampen, avlyser planlagte turer til Israel, Kenya, Nigeria og Zambia. Carson skulle besøke landene mellom 27. desember og 3. januar. Talsmann for valgkampen til Carson, Doug Watts, fortalte at det var bekymringer angående sikkerheten til Carson som førte til at turene ble avlyst. Carson dro nylig til Jordan for å møte syriske flykninger. Han har i den siste tiden prøvd å vise seg som en sterkere kandidat på utenrikspolitikk og nasjonal sikkerhet. Les mer.

Sanders når nye høyder… Bernie Sanders (I-Vermont) skal ha nådd to millioner bidrag til kampanjen, ifølge Sanders egne rådgivere. Det er et høyere tall enn for noen andre kandidater, både på demokratisk og republikansk side. Sanders-kampanjen forteller at gjennomsnittet på valgkampbidragene til Sanders ligger på 30 dollar. Senatoren fra Vermont har understreket at han ikke kommer til å ta imot bidrag fra super PACs i løpet av valgkampen. Les mer.

…men kan få problemer i innspurten. Det demokratiske partiet har kuttet Sanders-kampanjens tilgang til DNCs omfangsrike velgerliste. De tre demokratiske kampanjene benytter seg av samme programvare, og det viser seg at en av Sanders rådgivere fikk tilgang til Clinton-kampanjens data. Det slås nå hardt ned på. Washington Post har mer:

Officials with the Democratic National Committee have accused the presidential campaign of Sen. Bernie Sanders of improperly accessing confidential voter information gathered by the rival campaign of Hillary Clinton, according to several party officials.

Jeff Weaver, the Vermont senator’s campaign manager, acknowledged that a low-level staffer had viewed the information but blamed a software vendor hired by the DNC for a glitch that allowed access. Weaver said one Sanders staffer was fired over the incident.

The discovery sparked alarm at the DNC, which promptly shut off the Sanders campaign’s access to the strategically crucial list of likely Democratic voters.

The DNC maintains the master list and rents it to national and state campaigns, which then add their own, proprietary information gathered by field workers and volunteers. Firewalls are supposed to prevent campaigns from viewing data gathered by their rivals.

Democracy for America støtter Sanders. Politico har detaljene:

The burst of life for the underdog’s campaign comes just as voters will tune back into the Democratic race with Saturday’s debate in New Hampshire, his team believes, which could help him in the organizing department. After he won 88 percent of the over 270,000 votes in the online membership poll of DFA — which had helped stoke the pro-Elizabeth Warren movement in early 2015 — the group’s executive director pledged to help Sanders with grass-roots support in Iowa, New Hampshire, South Carolina and Nevada.

Sanders’ 88 percent result in that group’s survey topped Clinton’s 10 percent and the 1 percent for both Martin O’Malley and the option not to endorse at all, like the Vermont-based group has done in previous cycles.

Hillary skeptisk til oljeboring. Ledende kandidat i det demokratiske nominasjonskampen, Hillary Clinton, sier hun er skeptisk til ideen om å bore etter olje på østkysten. Det er det amerikanske innenriksdepartementet som ønsker å søke etter olje utenfor kysten til Virginia, North Carolina, South Carolina og Georgia. Hillary tror ikke det er noen stor gevinst å hente på oljeboring, og mener at USA burde fokusere mer på fornybar energi. Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«Donald J. Trump – med egne ord» av Eirik Løkke (AmerikanskPolitikk.no): Alle snakker om Donald Trump. Men hva mener han selv? Civitas Eirik Løkke har anmeldt Donald Trumps nyeste bok for AmerikanskPolitikk.no.

«What’s behind the Cruz/Rubio immigration fight?» av Tal Kopan (CNN): «Marco Rubio and Ted Cruz are steadily ramping up their attacks on each other’s immigration records, especially as the two Republican presidential candidates are rising in the polls and increasingly on a collision course to take on front-runner Donald Trump. But the seeds of their tussle were planted years ago in the Capitol, when both freshmen senators were on opposite sides of the immigration battle.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

Avatar photo
Bachelorstudent i internasjonale forhold ved University of Essex. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2015.