God morgen! Det er torsdag 17. desember, Kongressen er blitt enige om budsjettavtale, og Mor­gen­kaffen er servert.

«I think many of my colleagues will look at it like I do that we need to move past this…and move on to 2016.»

Kongressmedlem John Kline (R-Minnesota, 2. distrikt) om budsjettavtalen, sitert av Politico.

NYHETER

Sentralbanken øker styringsrenten for første gang på nesten ti år. Den amerikanske sentralbanken (Federal Reserve) vedtok onsdag som forventet at styringsrenten økes med 0,25 prosentpoeng. Renten har ligget rundt null siden slutten av 2008, i et forsøk på å få fart i den amerikanske økonomien. At den nå settes opp, er et signal om at de verste nedgangstidene er et forbigått stadium, og at økonomien er på vei oppover igjen. «With gradual adjustments in the stance of monetary policy, economic activity will continue to expand at a moderate pace and labor market indicators will continue to strengthen», sa sentralbanken i en offisiell uttalelse onsdag. Les mer.

Enighet om budsjettavtale i Kongressen. Kongressen har hatt en kamp mot klokken for å bli enige om en budsjettavtale før jul, slik at man unngår en såkalt «government shutdown». Washington Post melder at det nå er enighet om en avtale som strekker seg ut regnskapsåret 2016 (1. oktober 2015 – 30. september 2016), og at denne forventes å bli vedtatt innen fredag. Avtalen er et resultat av flere uker forhandlinger partiene imellom, og avtalen innebærer flere kompromisser. Blant annet skattekutt på 650 milliarder (eng. billion) dollar og økte bevilgninger på 1,1 billioner (eng. trillion) dollar. Les mer her, her og her.

#2016SIRKUSET

Bush vurderer å ikke støtte Trump i hovedvalget. Tidligere Florida-guvernør Jeb Bush (R) og forretningsmann Donald Trump (R) gikk – som vanlig – i strupen på hverandre under den republikanske presidentdebatten tirsdag kveld, der Bush blant annet kalte Trump en «chaos candidate». Kilder i Bush’ kampanje sier nå at kandidaten vurderer å ikke støtte Trump ved hovedvalget om han skulle vinne den republikanske nominasjonen. Bush har tidligere signert en lojalitetserklæring der han i likhet med de andre kandidatene forplikter seg til å støtte den republikanske nominerte uansett hvem dette skulle bli. Les mer.

… men Trump bryr seg ikke om Bush’ støtte. Presidentkandidat Donald Trump går hardt ut, som han har gjort det til sin vane, og sier følgende om at Bush vurderer å ikke støtte Trump om han skulle vinne den republikanske nominasjonen: «I really don’t want Jeb’s endorsement, because he is a low-energy person and he does not represent strength, power and stamina, which are qualities our country desperately needs.» Les mer.

Demokratisk debatt lørdag. Etter at de republikanske kandidatene fikk debattert fra seg i mellom tirsdag kveld, er det demokratenes tur på lørdag. Deltakerne i debatten er senator Bernie Sanders (I-Vermont), tidligere utenriksminister Hillary Clinton (D) og tidligere Maryland-guvernør Martin O’Malley (D). Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«How Cruz and Rubio exposed the GOP’s rift on foreign policy» av Michael Crowley (Politico): «The fifth Republican debate showed a party in deep disagreement over America’s mission abroad.»

«5 takeaways from the GOP debate» av Mike Allen (Politico): «The field feels narrower all the time, with only Trump, Rubio and Cruz driving the race’s conversation. Chris Christie was at his best in Vegas, capping off a great month. But it wasn’t enough to siphon attention away from his better-polling rivals. And Jeb Bush had a moment, but not a lasting one.»

«Tuesday’s GOP debate separated the serious candidates from the loons» av Michael Gerson: «Trump may, for all I know, gain 10 points for what supporters may regard as out-of-the-box thinking. It is still disqualifying for the presidency. Americans will realize this, either before or after the destruction of the Republican Party.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.