Republikanernes femte tv-debatt gikk passende nok av stabelen fra teaterscenen på The Venetian i Las Vegas, Nevada. Det til tider opphetede showet vil sette sitt preg på valgkampinnspurten fram til Iowa.

Årets siste republikanske tv-debatt er historie. Den demonstrerte på mange måter at hovedfeltet – de ni som deltok i hoveddebatten – nå kan deles inn i to grupper:

  1. Donald Trump, Marco Rubio, Ted Cruz, Jeb Bush og Chris Christie
  2. Ben Carson, Rand Paul, John Kasich og Carly Fiorina

Nedenfor har jeg notert noen korte tanker om noen av hovedlinjene i debatten. Jeg har tatt utgangspunkt i de fem kandidatene jeg har plassert i første gruppe overfor. Det kommer mye mer om samtlige kandidater i ukas debattspesial av #ampolcast, som publiseres etter demokratenes tv-debatt natt til søndag.

Jeb Bush. Bush leverte sin beste debattopptreden så langt i 2016-sirkuset, og det er tydelig at debattcoachen har lært Bush et par triks. Dette ble spesielt tydelig i det Bush gjentatte ganger angrep Donald Trump, uten å skygge unna når Trump slo tilbake. Han beskrev Trump som «kaoskandidaten», og avbrøt ham gjentatte ganger. Da Trump klagde på avbrytelsene, svarte Bush med at han kun ga Trump litt av hans egen medisin. «Du kan ikke til å fornærme folk hele veien til Det hvite hus,» la han til. Han latterliggjorde deretter Trump for å ha sagt at han får sin utenrikspolitiske informasjon fra «the shows». «Jeg vet ikke om det er lørdags- eller søndagsshowene,» fortsatte han, til spredt latter fra salen. Bush fikk kort og godt flere gode øyeblikk som vil kunne bidra til å blåse nytt liv i kampanjen hans de neste ukene. Det store spørsmålet er om det snart gjenspeiler seg på meningsmålingene, eller om revitaliseringen kommer for sent.

Marco Rubio. Rubio leverte enda en grei debatt, selv om det litt for mye krangling fram og tilbake med medsenatorene Ted Cruz og Rand Paul om ulike stemmegivninger i Senatet. Han kom godt fra det, men fikk en lite ripe i lakken i omtalen av innvandringssaken, ettersom både Cruz og Paul gjentatte ganger knyttet ham til sin tidligere støtte for innvandringsreformen som havarerte på veien til Representantenes hus i 2013. Selv om Rubio senere har tatt avstand fra reformen, til fordel for en stegvis og mer langvarig prosess, er det nettopp denne saken som førte til at han falt kraftig på meningsmålingene for noen år siden. Det store spørsmålet er om velgerne som nå støtter ham allerede har tatt høyde for dette, eller om de tidligere posisjonene kommer som nyheter for mange. Stilmessig er det imidlertid ingen som slår Rubio på debattscenen blant republikanerne. Han er god på scenen, og han viste nok en gang at han også takler angrep bra. «Jeg takker for 30 nye sekunder» sa han selvsikkert etter å ha blitt nevnt av Rand Paul.

Chris Christie. Christie ser nå et lite glimt i enden av tunnelen i New Hampshire, og debatten styrker Christies hånd i innspurten. «Jeg vil beskytte Amerika» sa New Jersey-guvernøren, som flere ganger prøvde å distansere seg fra de kranglende senatorene på scenen. Han henvendte seg som vanlig direkte til seerne, og solgte seg inn som en klar røst i en usikker tid. Christie er avhengig av at noen av de andre i toppsjiktet snubler. Strategien hans er å la de andre krangle, mens han klager over at det er viktigere ting som bør være i fokus.

Ted Cruz. Forhåndsfavoritten i Iowa demonstrerte nok en gang at han klarer seg godt på debattscenen. Han kaster rødt kjøtt til de potensielle republikanske velgerne bedre enn de fleste, og han kom forberedt på angrepene som ventet. Han avfeide CNNs forsøk på å få ham til å ta avstand fra Donald Trump med å si at han skal bygge en mur, og at han skal få «Donald Trump til å betale for den.» Han tok avstand fra Trumps forslag om å nekte muslimer innreise ved å sitere bestefaren til president Franklin D. Roosevelt: «Alle hestetyver er demokrater, men alle demokrater er ikke hestetyver.» Det er selvsagt litt corny, men typisk Cruz. Når det gjelder tvekampen mot Rubio, så kommer den til å fortsette også etter nattens debatt. Rubio gjorde det litt bedre enn ham, og Cruz leverte ikke en like overbevisende opptreden som det vi tidligere har sett.

Donald Trump. Trump var seg selv lik og taper ikke noe på denne debatten (på tross av manglende utenrikspolitiske kunnskaper her og der). Trump er kort og direkte i stilen, noe som i dette formatet ofte virker forfriskende, særlig etter å ha hørt på krangling mellom tre senatorer om tidligere posisjoner på gamle lovforslag. Trump er en entertainer som nå har en viktig del av det republikanske partiet i sin hule hånd. Med det sagt: Han lot seg irritere av angrepene fra Jeb Bush, og det er gode nyheter for de som lenge har pønsket på hvordan de kan velte ham. I debatten forpliktet han seg samtidig til å støtte vinneren av nominasjonskampen, uansett hvem det måtte bli. Han sa han har forpliktet seg til Det republikanske partiet, og at han føler seg beæret over å lede på meningsmålingene. Steget vekk fra et uavhengig kandidatur er imidlertid ikke endelig, noe han hintet til rett etter debatten: Han har ingen planer, så lenge han blir behandlet rettferdig. Lovnaden i selve debatetn betyr med andre ord ingenting.

Hva med Rand Paul, Ben Carson, John Kasich og Carly Fiorina? Mer om disse samt de fire deltakerne i b-debatten i søndagens #ampolcast. Abonnerer du?