Mer

  Morgenkaffen onsdag 16. desember: Innvandring og sikkerhet i tv-debatten

  God morgen! Det er onsdag 16. desember, årets siste republikanske tv-debatt gikk av stabelen i natt, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «Donald, you’re not going to be able to insult your way to the presidency.»

  Tidligere Florida-guvernør Jeb Bush (R) til Donald Trump i natt.

  NYHETER

  Amerikanere har liten tro på myndighetenes evne til å forhidre terror. En ny undersøkelse fra Pew Research Center viser at mindre enn 50% av amerikanere har tiltro til at myndighetene skal kunne avverge et eventuelt terrorangrep på amerikansk jord. Dette er den laveste målingen siden kjølvannet av 11. September, og er en betydelig nedgang fra 72% i 2014. Minst er tiltroen blant republikanske velgere, hvor hele 72% av respondentene svarer at myndighetene gjør en dårlig jobb sammenliknet med 64% på demokratisk side. Etter terrorangrepene i Paris og San Bernadino har terrorisme blitt et sentralt politisk tema i USA, og et emne som de republikanske presidentkandidatene har brukt som ammunisjon mot Obama-administrasjonen. Nattens debatt bar preg av dette noe sitatet fra Rick Santorum (R) ovenfor illustrerer. Les mer.

  Obama advarer mot «oss» vs. «dem» tankegang mot invandrere. Under en seremoni tirsdag for utdeling av 31 nye amerikanske statsborgerskap anklaget president Obama republikanske presidentkandidater for å glemme USAs «røtter» som en nasjon av innvandrere. Obama sammenliknet de syriske flyktningene som kommer idag til USA med jødene som flyktet til USA under andre verdenskrig, og sa at man må ikke glemme fortiden selv om det er gått en eller to generasjoner imellom. Med Obamas tilstedeværelse på en slik seremoni rett før den republikanske TV-Debatten, fortsetter presidenten å markere administrasjonens liberale linje i innvandrings-spørsmål mot republikanerne. Les mer.

  #2016SIRKUSET

  Årets siste republikanske tv-debatt er historie. Den demonstrerte på mange måter at hovedfeltet – de ni som deltok i hoveddebatten – nå kan deles inn i to grupper:

  1. Donald Trump, Marco Rubio, Ted Cruz, Jeb Bush og Chris Christie
  2. Ben Carson, Rand Paul, John Kasich og Carly Fiorina

  Redaktør Are Tågvold Flaten har tatt utgangspunkt i de fem kandidatene i første gruppe i en analyse av nattens debatt. Du leser den her.

  Donald Trump ble midtpunktet blant underdogene. Årets siste republikanske TV-debatt fra Las Vegas ble i hovedsak viet til debatt om nasjonal sikkerhet og innvandring – temaer som Donald Trump har markert seg tydelig på. Trump og hans kontroversielle forslag om å nekte muslimer innreise til USA fikk stor oppmerksomhet blant alle kandidatene. Trump overskygget spesielt de fire kandidatene som ligger nederst på meningsmålingene og som åpnet debatten. Disse er: Lindsey Graham, Rick Santorum, Mike Huckabee og George Pataki. Alle brukte mye sendetid på å markere sitt ståsted for eller mot Trump. Etter å ha fått en eventyrlig bra meningsmåling på 40% nasjonal oppslutning før debatten kan Trump nyte at han for tiden er midtpunktet i dette feltet. Les mer.

  Hillary Clinton ut mot Trump før TV-debatten. Det er ikke bare i det republikanske feltet at Donald Trump er begivenhetenes fokus. Presidentkandidat Hillary Clinton (D) benyttet anledningen på tirdsdag før debatten til å sende et stikk til Trump under valgkamp-arrangement på University of Minnesota. Clinton sa at Trumps utspill om å nekte muslimer adgang til USA har «med rette vakt harme fra det amerikanske folk og fra resten av verden.» Clinton legger seg dermed på en linje som Demokratene med Obama i spissen har lagt seg på, og distanserer seg fra deler av det republikanske feltet som nå argumenterer for en tøffere innvandringspolitikk. Les mer.

  DAGENS ARTIKLER

  «TV-showet i Las Vegas: Fornyet håp for Bush, men det er sent» av Are Tågvold Flaten (AmerikanskPolitikk.no).

  «Is it Ted Cruz’ Party – Or Marco Rubio’s?» av Emma Roller (NY Times): «The most interesting fight brewing in the Republican primary isn’t between Donald J. Trump and the rest of the world, but between Ted Cruz and Marco Rubio, wunderkind vs. wunderkind.»

  » Who Really Supports Donald Trump, Ted Cruz, Ben Carson, Marco Rubio and Jeb Bush in 5 Graphs» av Janell Ross (Washington Post): «Keep this information in mind as you watch Tuesday night’s debate. It might help to make clear why a candidate answered a particular question the way that he did.»


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

  Andreas Stormo
  Andreas Stormo
  Master i Nord-Amerikastudier fra Universitetet i Oslo. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2015.

  Les også