Mer

  Morgenkaffen tirsdag 15. desember: Årets siste republikanske TV-debatt står for tur

  God morgen! Det er tirsdag 15. desember, i natt er det klart for årets siste republikanske TV-debatt, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «The point is, ISIL leaders cannot hide, and our message to them is simple: You are next»

  President Barack Obama oppdaterte pressen om administrasjonens ISIL-strategi i etterkant av et strategimøte i Pentagon på mandag. Du kan se hele talen her.

  Du har vel ikke glemt at George Pataki stiller som presidentkandidat? Les mer om han i den 15. luken i 2016-kalenderen som du finner her.

  NYHETER

  Det nærmer seg budsjettavtale i Kongressen. I løpet av uken må Kongressen komme til enighet om, og vedta, de føderale myndigheters utgifter. Etter flere uker med tøffe forhandlinger ser det nå ut til at man endelig er kommet til enighet. Resultatet av forhandlingene og selve innholdet av forslaget er ikke kjent enda, men det er ventet at det vil bevilges omlag 1.1 billioner dollar til utgiftsdekning. Les mer.

  Amerikanerne ser på terrorisme som USAs største problem. En ny Gallup-måling viser at 16 prosent av amerikanerne nå ser på terrorisme som det største problemet USA står overfor. Forrige gang tallet var så høyt var i etterkant av angrepet på Londons kollektivtransport i 2005. Dette er altså det høyeste tallet på over 10 år. Etter alt å dømme skyldes denne økningen terrorangrepene i Paris og San Bernardino, da bare 3 prosent svarte det samme tidligere i november. Les mer.

  Unge amerikanere støtter bakkekrig mot ISIL. En ny måling utgitt av Harvards «Institute of Politics» viser at hele 60 prosent av amerikanere mellom 18 og 29 år støtter bakkekrig for å bekjempe ISIL. I likhet med Gallup-målingen ovenfor skyldes dette i stor grad den økte terrortrusselen i USA. Av de spurte svarte også 16 prosent at de «have already», «would def­in­itely» eller «would strongly con­sider» muligheten for å verve seg til USAs forsvar dersom det blir nødvendig. Les mer.

  #2016SIRKUSET

  Trump til himmels før årets siste TV-debatt. Kvelden før årets siste TV-debatt fikk Donald Trump (R) en ørliten julegave. En ny, nasjonal måling utgitt av Monmouth University viser nemlig at «The Donald» leder det republikanske feltet med en oppslutning på hele 41 prosent. Dette utgjør valgkampens høyeste oppslutning blant republikanske presidentkandidater til nå. Til tross for hans forslag om innreiseforbud for muslimer til USA, stiger altså den frittalende mangemilliardæren. Man må faktisk ned hele 27 prosentpoeng for å få andreplassen i sikte. Den tar Texas-senator Ted Cruz med 14 prosents oppslutning, mens Marco Rubio (R-Florida) tar tredjeplassen med 10 prosent. Ben Carson på sin side faller 18 prosentpoeng fra forrige nasjonale måling, ned til 9 prosent. Les mer.

  Neste republikanske TV-debatt er ikke før midten av januar, så dersom noen av de andre kandidatene ønsker å markere seg før jul, er det i nattens TV-debatt det må skje!

  Donald Trump får toppkarakter (av fastlegen). Det er ikke bare på meningsmålingene Trump utmerker seg. Om en skal tro hans fastlege gjør han det visstnok forbausende godt også på blodtrykksmålingene. Donald Trump har faktisk såpass gode helseresultater at legen er overbevist om at Trump vil være «the healthiest individual ever elected to the presidency.» Les mer.

  Clinton fester grepet i Iowa. Den nyeste målingen fra Des Moines Register/ Bloomberg Politics viser at Hillary Clinton (D) øker ledelsen i Iowa. Ifølge målingen oppnår hun 48 prosents oppslutning. Clinton øker således med 6 prosentpoeng fra forrige måling, hvor hun fikk 42 prosent. Denne oppturen kan i noen grad skyldes visepresident Joe Bidens beslutning om ikke å stille som presidentkandidat. Økt fokus på terrorisme og utenrikspolitikk er også fordelaktig for den tidligere utenriksministeren. Hennes største rival Bernie Sanders (I-Vermont) øker også, fra 37 prosent til 39 prosent. Dette er imidlertid ikke nok for å ta igjen Clinton, som øker forspranget med 2 prosentpoeng. Tidligere Maryland-guvernør Martin O’Malley oppnår 4 prosent. Målingen viser ytterligere at Clinton anses å være sterkest i flere viktige spørsmål enn Sanders:

  View post on imgur.com

  Santorum med verdenskrig-advarsel i ny reklame. Det har så langt ikke vært en enkel valgkamp for tidligere Pennsylvania-senator, Rick Santorum. På den siste nasjonale Monmouth University-målingen havner han under 1 prosent, og han har enda ikke deltatt i noen av hoveddebattene. Heller ikke i delstaten Iowa, som han vant i 2012-primærvalget, har han gode tall å vise til. I et forsøk på å gi hans kandidatur oppmerksomhet, slipper en pro-Santorum «Super PAC» en radioreklame i Iowa denne uken. Det følelsesvekkende snuttet på ett minutt innledes med advarselen om at «World War III is upon us». I kjent stil angripes også president Barack Obama, denne gang for hans håndtering av ISIL. I følge Super PACen er bevisstgjøringen om Santorums sikkerhetspolitiske ståsted bare begynnelsen på en større kampanje de planlegger å gjennomføre i vinter. Les mer.

  DAGENS ARTIKKEL

  «If Ben Carson is on a learning curve, Tuesday’s GOP debate is test day» av Jose A. DelReal (WashingtonPost): «The retired neurosurgeon has fallen in recent national polling from second place to fourth place in the crowded Republican field … Whether he will be able to reverse the sharp decline could rest heavily on his two hours onstage Tuesday in Las Vegas as CNN hosts the fifth and final GOP debate of the year.»


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

  Matias Trygsland
  Matias Trygsland
  Masterstudent i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen. Skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også