Mer

  Morgenkaffen fredag 11. desember: Håpet om en amerikansk ambassadør innen nyttår svinner og Trumps støtte vedvarer

  God morgen! Det er fredag 11. desember, Trump preger nyhetsbildet i dag igjen, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «None of the major shootings that have occured in this country over the last few months or years that have outraged us, would gun laws have prevented.»

  For dette utsagnet fikk den republikanske presidentkandidaten Marco Rubio den sjeldene Gepetto-haken av The Washington Post. Du kan høre en mer mer utdypende samtale om amerikansk våpenpolitikk i Utenriksmagasinet Mir fra Studentradioen i Bergen 13. november, hvor vår egen Henrik Østensen Heldahl var gjest.

  NYHETER

  Det ser mørkt ut for det norske ambassadørembedet. USA har vært uten en norsk ambassadør siden september 2013, uten at noen etterfølger har vært oppe til avstemning i Senatet. Originalt var George Tsunis nominert til stillingen, men hans beryktede senatshøring førte til at han mistet all tillit. Foreløpig er det Samuel D. Heins som er den nominerte, men ting kan tyde på at republikanerne avventer avstemningene på flere av de viktigere nominasjonene til de eventuelt tar over Det hvite hus i 2016. Foreløpig er det majoritetsleder Mitch McConnell (R-Kentucky) som overser avstemningene i Senatet. På onsdag ble åtte mindre ambassadørstillinger, som bl.a. til Papua New Guinea og Vanuatu bekreftet, mens et halvt dusin viktigere ambassadørstillinger enda står på vent. Demokratene jobber enda for å få flere av sine nominerte (inkludert disse ambassadørstillingene) bekreftet før jul, men det kan bli vanskelig. Obama har til nå unnlatt å innsette ambassadører på midlertidig basis gjennom pauseutnevnelser under Senatets ferier. Les mer.

  Trump utsetter Netanyahu-besøk til etter han blir president. I gårdagens morgenkaffe skrev vi om Israels statsminister Benjamin Netanyahus fordømmelse av Donald Trumps uttalelser om å nekte muslimer adgang til USA, men at møtet mellom de to skulle gå som planlagt senere i desember. Nå har Trump bekreftet på Twitter at møtet mellom de to har blitt utsatt. Når skal de to ha sitt offisielle møte? Etter at Donald Trump har blitt amerikansk president, så klart. Les mer.

  #2016SIRKUSET

  Trump-velgeres støtte øker jo mer Trump kritiseres. Tirsdags utgave av Morgenkaffen viste en meget negativ TV-reklame om Donald Trump, som er et eksempel på negativitet mot Trump blant resten av partiet. Nå har deltagere i en fokusgruppe med den kjente republikanske mediekonskulenten Frank Luntz rangert den John Kasich-produserte reklamen til under 20 av 100 poeng. Ingen av de 29 deltagerne i fokusgruppen støttet Kasich fra før av, og det var bred enighet om at reklamesnutten gikk for langt i å få Trump til å se ut som en dårlig person. Alle deltagerne i fokusgruppen støtter, eller har tidligere støttet Trump, og gruppens konsensus var at medias dekning av Trump var urettferdig. De fleste deltagerne hadde lite tillit til de største medieselskapene, og rapporterte at de syntes klippene av Trumps kontroversielle utsagn ofte var tatt ut av kontekst. Les mer.

  Cruz en av fire republikanere i Senatet som støtter religiøs test for innvandrere. Under avstemmingen om et urelatert tillegg til et lovforslag om atomkraftsterrorisme var Ted Cruz (R-Texas) en av fire republikanere som stemte mot en formulering som sier at USA ikke kan forby noen å entre USA på religiøs basis. De andre som stemte mot var Jeff Sessions (R-Alabama), Thom Tillis (R-North Carolina) og David Vitter (R-Louisiana). Les mer.

  Ny måling viser laber støtte til Trumps muslimforbud. I går kom det ut en NBC/WSJ-måling som viser at 57 prosent er uenig med Trumps forslag om en midlertidig slutt på muslimers mulighet til å entre USA. I følge målingen støttes forslaget av en fjerdedel av respondenter. Vi er nødt til å nevne at formuleringen av spørsmålet kan ha ført til en skjevhet i svarene, mot forslaget, som et resultat av at forbudets midlertidighet ble utelatt fra spørsmålsteksten. Leser mer.

  Hillary tiltrekker støtte fra USAs største fagforening. Hillary Clinton har nå sikret seg støtten til USAs største nasjonale fagforening. AFGE er den nyeste av flere fagforeninger som har offentliggjort sin støtte til den tidligere utenriksministeren. AFGE representerer 675,000 statlige arbeidere, og skal i følge Clinton-kampanjen bety at nesten 12 av 18 millioner statlige fagforeningsarbeidere støtter Clintons kandidatur (gjennom sine fagforeninger). Les mer.

  Trump og Clinton fortsatt i førersetet. I de nyeste meningsmålingene beholder Trump og Clinton sine ledelser nasjonalt, med henholdvis 19 og 20 prosent. Vi anbefaler de som vil ha en oversikt over de nyeste målingene å ta en titt innom RealClearPolitics.

  DAGENS ARTIKKEL

  «What Would It Take To Turn Blue States Red?» av Aaron Bycoffe og David Wasserman (FiveThirtyEight): Hos valgpredikeringssiden FiveThirtyEight kan du selv ta for deg oppgaven med å justere de demografiske faktorene som vil avgjøre 2016-valget. Her kan du stille på Swing-O-Matic‘en for å se hvordan fem demografiske gruppers oppmøte og oppslutning vil påvirke et nasjonalt valg.


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

  Henrik Heldahl
  Henrik Heldahl
  Politisk journalist i Nettavisen og kommentator for AmerikanskPolitikk.no. En av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også