God morgen! Det er torsdag 10. desember, Trumps siste uttalelser preger fortsatt nyhetsbildet, og Mor­gen­kaffen er servert.

«I. Will. Never. Leave. This. Race.»

Republikanernes frontrunner, Donald Trump, til the Washington Post.

NYHETER

Netanyahu fordømmer Trumps utsagn om å utestenge muslimer. Israels statsminister Benjamin Netanyahu gjorde det onsdag klart at han fordømmer presidentkandidat Donald Trumps siste forslag om å nekte muslimer adgang til USA. Samtidig tilføyde han at Israel kjemper mot radikaliserte. I en uttalelse skrev statsministeren følgende: «The state of Israel respects all religion and strictly adheres to the rights of all its citizens. At the same time, Israel is fighting radical Islam which is attacking Muslims, Christians and Jews alike and threatens the entire world.» Møtet mellom statsministeren og Trump senere denne måneden, vil imidlertid holdes som planlagt. Les mer.

Obama med spark mot Trump i tale om avskaffelsen av slaveriet. Onsdag talte president Barack Obama i anledning jubileet for avskaffelsen av slaveriet, som skjedde for 150 år siden i år. I talen etterlyste Obama motstand mot alle former for fordommer, samtidig som han oppfordret amerikanere til å holde fast på verdiene og innsatsen nedlagt av menneskerettighetsforkjempere. Et klart spark til Donald Trumps uttalelser om å utestenge muslimer fra USA, fulgte: «All it requires is that our generation be willing to do what those who came before us have done: to rise above the cynicism and rise above the fear. To remember that our freedom is bound up in the freedom of others, regardless of what they look like, or where they come from, or what their last name is, or what faith they practice». Les mer.

Senatet godkjente revisjonen av «No Child Left Behind». Onsdag vedtok Senatet en revisjon av den såkalte «No Child Left Behind»-loven, åtte år etter den originale loven utgikk. Loven er sendt til Obamas pult, og Det hvite hus har varslet at presidenten vil signere loven torsdag morgen. Loven skal redusere føderale myndigheters innflytelse i offentlige skolesystemer og overføre en større del av makten til statlig og lokalt nivå. Presidentkandidatene Bernie Sanders (I-Vermont), Marco Rubio (R-Florida) og Ted Cruz (R-Texas) var ikke til stede under avstemmingen, og sistnevnte kom i etterkant med kritikk av lovforslaget. Den reviderte lovteksten har likevel bragt liberale senatorer som Elizabeth Warren (D-Massachusetts) sammen med republikanske konservative som Lindsey Graham (R-South Carolina), og fått bred tverrpolitisk støtte. Les mer.

#2016SIRKUSET

Cruz’ popularitet stiger stadig. Tirsdag kom nyheten om at den republikanske presidentkandidaten Ted Cruz (R-Texas) overtar ledelsen i Iowa over Donald Trump og Ben Carson, som lenge har ligget på topp i den viktige delstaten (The Hill). Onsdag rapporterte flere medier også om fremgang for Cruz i South Carolina. Tall fra Real Clear Politics viser samtidig at Cruz ligger på andreplass nasjonalt blant republikanske presidentkandidater. Cruz har helt klart tjent på Carsons fall, blant annet etter å ha fremstått som svak på utenrikspolitikk. Nå spekuleres det i om Trumps siste anti-muslimske utspill vil sende ytterligere velgere til Cruz’ leir. Les mer.

Clinton trekker linjer mellom Trump og øvrige GOP-kandidater. Onsdag publiserte valgkampteamet til presidentkandidat og tidligere utenriksminister Hillary Clinton (D) en video som søker å knytte Trumps siste islamfiendtlige utsagn til resten av det republikanske feltet – dette til tross for at den overveiende delen av feltet har tatt avstand fra disse uttalelsene. Eksempelvis trekkes tidligere Florida-guvernør Jeb Bush (R) og Ted Cruz (R-Texas) frem med uttalelser om at de foretrekker asyl for syriske flyktninger som er kristne. I tillegg benyttes New Jersey-guvernør Chris Christies (R) uttalelser om at han ikke vil tillate syriske flyktninger adgang til USA om de så er fem år gamle barn. Se videoen her:

Sanders med tosifret ledelse i New Hampshire. En måling fra CNN/WMUR som ble utgitt onsdag gir presidentkandidat Bernie Sanders (I-Vermont) en tosifret ledelse over demokratenes frontrunner Hillary Clinton. Ifølge målingen av demokratenes primærvalg har Sanders 50 prosent av velgerstøtten i delstaten, mens Clinton får 40 prosent av støtten. Tidligere Maryland-guvernør Martin O’Malley har kun 1 prosent støtte. Dette er første gang denne målingen ikke inkluderer visepresident Joe Biden som mulig presidentkandidat. The Hill skriver at dette har ført til ytterligere støtte både for Sanders og Clinton. Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«Why I Caved on Guns When I Ran for Governor of Texas» av Wendy Davies (Politico): «I am a lifelong Democrat. I proudly boast an “F” rating from the NRA. And, yet during my 2014 gubernatorial campaign in Texas, I supported the open carry of handguns in my state. It is a position that haunts me».

«Republicans Need More Than More Hispanic Voters to Win the White House» av Nathan L. Gonzales (RollCall): «Republicans’ decline with Hispanic voters over the past two presidential races is undeniable and improvement with the growing demographic is cited as an imperative to improve the party’s White House prospects. But a new interactive tool helps demonstrate that the GOP’s Electoral College challenge is greater than improving among Latino voters».


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

Statsviter og kommentator på AmerikanskPolitikk.no. En av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".