Mer

  Morgenkaffen onsdag 9. desember: Det stormer rundt Donald Trumps muslim-utspill

  God morgen! Det er onsdag 9. desember, det stormer rundt Donald Trump, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «My best birthday gift!»

  Konservativ forfatter og aktivist Ann Coulter tweeter om Donald Trumps forslag til innreiseforbud for muslimer til USA. Les mer her.

  NYHETER

  Fox Business Network sender ny republikansk TV-debatt 14. januar. Debatten, som er lagt til to dager etter Obamas (siste) State of the Union-tale, vil sendes fra North Charleston, North Carolina. Vi som følger amerikansk politkk og det republikanske feltet kan dermed se frem til tre debatter på relativt kort tid, da det også blir debatt 15. desember (CNN i Las Vegas) og 28. januar (Fox News i Iowa). Fox Business Network fikk skryt for håndteringen av forrige debatten 10. november, etter at den republikanske debatten i regi av CNBC før dette fikk kritikk av kandidatene i etterkant for spørsmålene fra CNBCs moderatorer, som mange mente var for kritiske og til dels dårlig researchet. Les mer.

  Republikansk Kongress-krangel over budsjett-deadline. Med tre dager igjen til et nytt vedtak må fattes angående budsjettene til de føderale myndighetenes utgifter, er det nå synlige sprekker i den republikanske Kongressen. Speaker Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt og majoritetsleder i Huset Kevin McCarthy (R-California, 23. distrikt) har vært klare på at budsjettet for neste år skal vedtas innen fristen. Den konservative grupperingen i Kongressen, «House Freedom Caucus», sier imidlertid nå at de vil utsette vedtak til over nyttår for å få bedre forhandlingsposisjon ovenfor demokratene. Budsjettvedtaket, som ofte er gjenstand for politisk drakamp, handler denne gangen spesielt om en klausul som omhandler «økt overvåking» av flyktninger fra Irak og Syria. Det Hvite Hus og demokrater i Kongressen har motsatt seg at denne formuleringen skal inkluderes i budsjettet, mens representant Matt Salmon (R-Arizona, 1. distrikt) på vegne av House Freedom Caucus har varslet at de vil prøve å trekke ut forhandlingene for å få denne formuleringen inkludert. Les mer.

  #2016SIRKUSET

  Donald Trumps «muslim-nekt» provoserer. I gårdagens morgenkaffe kunne vi lese at presidentkandidat Donald Trump (R) i en pressemelding mandag ønsker å nekte muslimer adgang til USA før myndighetene får oversikt over sikkerhetssituasjonen i landet. Bakgrunnen er at muslimer må sikkerhetsklareres i forhold til mulig terrorisme. Uttalelsene ble fordømt i sterke ordelag av Det hvite hus. Fra pressens briefing-rom kalte talsmann for Det hvite hus Josh Earnest Trump «uegnet» til å bli president på bakgrunn av hans syn på muslimer, og sa at slikt tankegods hører hjemme i «the dustbin of history«. Uttalelsene er den sterkeste fordømmingen av Trump fra Earnest til nå, og Obamas pressetalsmann begrunnet reaksjonene med at Trump denne gangen hadde gått over streken og hans synspunkter skader USAs sikkerhet. Trump har også måttet tåle krass kritikk for sitt utspill fra republikansk hold. Presidentkandidatene Jeb Bush, Chris Christie, Paul Ryan og John Kasich var raske med å distansere seg fra Trump. Selv George Bushs tidligere visepresident Dick Cheney (som nylig skrev i Wall Street Journal at Obama-administrasjonen ikke tar terrorisme på alvor) kaller Trumps utspill «uamerikansk«. Les mer.

  Ikke alle vil kritisere Trump. Trump også mottatt støtteerklæringer for sitt utspill, som vi kunne se innledningsvis. Presidentkandidat Ted Cruz (R-Texas) har så langt unngått å kritisere Trump. Under et valg-arrangement i South Carolina på mandag kveld unngikk Cruz å kritisere Trumps forslag direkte, men gikk langt i å antyde at han ikke var imot Trump: «I commend Donald Trump for standing up and focusing America’s attention on the need to secure our borders.» Cruz har selv nylig tatt en ganske hard linje i spørsmålet om nasjonal sikkerhet og syriske flyktninger med forslag om en «religions-test» av flyktninger ved ankomst til USA. Tidligere Pennsylvania-senator og presidentkandidat Rick Santorum (R), som ligger sist på de republikanske målingene, erklærte mandag sin støtte «med forbehold» til Trumps forslag. Han vil ikke utestenge «alle» muslimer fra USA men vil forhindre «mange av de» tilgang til landet. Les mer.

  Jeb Bushs skatteplan kan skape et gigantisk budsjettunderskudd. En ny analyse av presidentkandidat Jeb Bushs «Tax Plan» som han annonserte tidligere i september, konkluderer med at planen i løpet av ti år vil skape et føderalt budsjettunderskudd på svimlende 8,1 billioner dollar. Analysen, som er foretatt av Tax Policy Center – et samarbeidsprosjekt mellom Brookings Institution og Urban Institute – konkluderer med at de heftige skattekuttene Bush legger opp til vil ikke komme i nærheten av skape nok økonomisk vekst til å dekke underskuddet i budsjettet. Den eneste måten å få ned føderale utgiftene slik at disse tallene «går opp» er å kutte «drastisk» i Medicare og Medicaid, noe som ansees som politisk umulig. Tax Policy Center har planer om å gjennomgå alle presidentkandidatenes skattepolitikk, men så langt er Jeb Bush den kandidaten som har den mest detaljerte planen av alle kandidater. Les mer.

  DAGENS ARTIKLER

  «Obama is damned if he does and damned if he doesn’t» av Charlie Cook (National Journal): «In responding to terrorism, President Obama had to say something but had nothing new to say.»

  «Can muslim Americans stop ISIS?» av Dean Obeidallah (The Daily Beast): «Muslims in America are somehow held to a different standard. […] the demand that Muslim Americans condemn any terrorist attack that happens anywhere in the world by a Muslim could “set a dangerous precedent that our community will be vilified every time an attack happens.”


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

  Andreas Stormo
  Andreas Stormo
  Master i Nord-Amerikastudier fra Universitetet i Oslo. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2015.

  Les også