God morgen! Det er tirsdag 8. desember, vi har åpnet 8. luke i 2016-kalenderen, og Mor­gen­kaffen er servert.

«You’re afraid. I mean, this guy is such a total p***y, it’s stunning.»

I et intervju hos Fox Business’ «Varney & Co», mistet bidragsyter Ralph Peters besinnelsen da han ble bedt om å snakke om Obamas tale til nasjonen. Peters ble etter dette suspendert fra TV-nettverket i to uker. Du ser det her.

NYHETER

Demokratene lanserer skytevåpen-kampanje. Demokratene i Representantenes hus startet uken med et offensivt lovforslag, som forbyr kjøp av våpen for personer som står på flyforbudslisten. Lovforslaget er en del av en større kampanje mot bruk av skytevåpen, som demokratene lanserte denne uken. Etter planen skal de blant annet avholde en høring om våpenkontroll og delta i en minnestund for ofre av våpenvold. Hovedfokuset til kampanjen er å få Huset til å gjennomføre forslag vedrørende våpenkontroll. Det ventes imidlertid tøff motstand fra republikanerne, som har uttrykt liten vedtagelses-vilje. Skytedramaet i San Bernardino har heller flyttet deres fokus på sikkerhetspolitikk og ISIL. Les mer.

Høyesterett forkaster anke om lovligheten av våpenkontroll. USAs Høyesterett besluttet mandag at de ikke kommer til å overprøve lovligheten av en lokal lov i Chicago, som forbyr halvautomatiske skytevåpen og innfører restriksjoner på kapasiteten i våpenmagasiner. Ankedomstolens avgjørelse om at restriksjonene ikke var i strid med det 2. grunnlovstillegget ble dermed opprettholdt. Denne beslutningen medfører at man blir foruten en politisk ladet kamp om lovligheten av slike restriksjoner i 2016. Les mer.

#2016SIRKUSET

Donald Trump vil nekte muslimer adgang til USA. I en pressemelding mandag kveld gjorde Donald Trump (R) det klart at han vil nekte muslimer adgang til USA, inntil myndighetene for oversikt over sikkerhetssituasjonen. Trump bygger forslaget på en måling utgitt av den konservative tenketanken «Center for Security Policy«, som tenketanken mener beviser en omfattende ISIL-støtte blant amerikanske muslimer. Corey Lewandowski, sjef for Trump-kampanjen, forklarte at forslaget vil gjelde «alle» muslimer, også turister som søker innreise i USA. Forslaget kommer i skarp kontrast med Obamas råd under hans tale til nasjonen, hvor han uttrykkelig gikk i mot slike forslag som Trump nå foreslår. Obama sa blant annet: «It is our responsibility to reject religious tests on who we admit into this country. It’s our responsibility to reject proposals that Muslim-Americans should somehow be treated differently.» Les mer.

De andre presidentkandidatene var raskt ute for å distansere seg fra forslaget:

Årets person, stemt fram av leserne: Bernie Sanders. Leserne av nyhetsmagasinet TIME på nett, kåret mandag den demokratiske presidentkandidaten Bernie Sanders (I-Vermont), til «Person of the Year». Sanders var den soleklare vinneren i meningsmålingen, og danket ut blant annet Barack Obama, Pave Frans og Malala Yousafzai. Dette betyr imidlertid ikke at han samtidig er vinneren av den prestisjefylte tittelen «Person of the Year» som redaksjonen i TIME selv velger. Vinneren avsløres under NBCs «Today Show» på onsdag, og går til den personen som har hatt mest innflytelse på nyhetsbildet i 2015. Ettersom Sanders ikke var en del av finalistene som TIME publiserte sammen med resultatene i meningsmålingen, går nok ikke prisen til den fargerike Vermont-senatoren. Etter alt å dømme vil nok Sanders-leiren uansett være fornøyd med å bli lesernes favoritt. Les mer.

Ted Cruz til topps i Iowa. En ny måling fra Monmouth University viser at Texas-senator Ted Cruz (R) oppnår 24 prosents oppslutning i Iowa, noe som innebærer at Cruz nå er på førsteplass i delstaten. Dette skyldes i stor grad appellen til evangelister og Tea Party-medlemmer, som Cruz har gjort til sin prioritet. Han overtar således ledertrøyen fra Donald Trump, som i denne målingen faller ned til andreplass med 19 prosent. Like bak ham finner vi Florida-senator Marco Rubio, som oppnår 17 prosent. Verre er det for den pensjonerte nevrokirurgen Ben Carson, som, med en oppslutning på 13 prosent, mister sin pallplassering. Det er altså et fall på 19 prosentpoeng siden oktober. Det meste peker på at Cruz sin medvind kommer på bekostning av Carson, da begge kandidatene sikter mot samme velgergruppe. Les mer.

Hillary får viktig Warren-støtte. Mange velgere mener fortsatt at Hillary Clinton har et image-problem, grunnet hennes bånd til Wall Street. Mandag fikk hun derimot støtte fra en av finanssektorens største kritikere, senator Elizabeth Warren (D-Massachussetts). Støtten kommer i forbindelse med Hillarys forslag om å utvide Dodd-Frank-loven, som legger omfattende reguleringer på finanssektoren, og hennes påfølgende oppfordring til Barack Obama om å nedlegge veto mot ethvert forslag som letter på Wall Street-reguleringer. Selv om Warren ikke formelt har støttet Hillarys kandidatur ennå, vil denne støtten langt på vei kunne lette på velgernes bekymring om hvorvidt hun er motvillig til å foreslå tøffe reguleringer på Wall Street. Les mer.

Bernie Sanders legger frem klimaplan. Mandag slapp Bernie Sanders sin plan for å bekjempe global oppvarming. Den ambisiøse planen går ut på å innføre CO2-avgift og kutte CO2-utslippene med 40 % innen 2030. Fremleggelsen kommer i forbindelse med den avsluttende uken av FNs klimatoppmøte i Paris. Sanders håper i den forbindelse å utkonkurrere de øvrige kandidatene på klima- og miljøpolitikk. Det vil imidlertid bli vanskelig å utkonkurrere tidligere Maryland-guvernør Martin O’Malley, som i sommer la frem den mest radikale klimaplanen til nå i valgkampen. O’Malley ønsker nemlig å utfase utnyttelsen av fossilt brensel helt innen 2050. Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«Bernie Sander’s plan to tackle global warming, explained» av Brad Plumer (Vox): «Sanders, by contrast, tends to view global warming — and our inability to fix it — as first and foremost a question of political power. Our system is currently rigged in favor of fossil fuel interests, and by far the most important task at hand is to beat back those interests, to erode the status and power of oil, gas, and coal companies, to re-tilt the playing field. «The reason we haven’t solved climate change,» he says, «is because a small subsection of the 1 percent are hell-bent on doing everything in their power to block action.»

«Paul Ryan Brings Sharply Different Leadership Style to House» av Jennifer Steinhauer (WashingtonPost): «Mr. Ryan has for the most part pushed the privilege of crafting legislation — and with it, the inherent responsibilities — out of the leadership offices and back into the hands of members, replacing Mr. Boehner’s smoke-filled rooms, at least for now, with energy bar-lined committee conference rooms. When he wants to chat, he texts. In a grooming contrast to Mr. Boehner that seems almost willful, Mr. Ryan now also shuns shaving.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

Masterstudent i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen. Skribent for AmerikanskPolitikk.no.