Morgenkaffen mandag 7. desember: Obama taler til nasjonen og Bush angriper Clinton

God morgen! Det er mandag 7. desember, vi har åpnet 7. luke i 2016-kalenderen, ukas #ampolcast ligger og venter, presidentkandidater prioriterer talkshows framfor julegaveshopping, og Mor­gen­kaffen er servert.

«Who can agree with anything he says that is, you know, subject to one second of fact checking? … he’s a reality TV star. I mean tens of millions of people have watched him for more than a decade on TV and he is part of the celebrity and he will stay whatever he wants to say and if he’s held account, that — it’s not true, he just brushes it off and he goes on. And I think that, you know, there’s a certain attractiveness to people that here’s a guy who says exactly what he believes, untrue as it may be, inflammatory as it certainly is.»

Presidentkandidat Hillary Clinton om Donald Trump på ABCs «This Week».

NYHETER

Obama om ISIL og terrorisme i nattens tale til nasjonen: «We will overcome it.» «Well, here’s what I want you to know: The threat from terrorism is real, but we will overcome it. We will destroy ISIL and any other organization that tries to harm us. Our success won’t depend on tough talk, or abandoning our values, or giving into fear. That’s what groups like ISIL are hoping for. Instead, we will prevail by being strong and smart, resilient and relentless, and by drawing upon every aspect of American power.» Les mer her og her.

Obamas tale ble umiddelbart kritisert fra samtlige republikanske presidentkandidater. Marco Rubio: «I think not only did the president not make things better tonight, I fear he may have made things worse in the minds of many Americans.» Jeb Bush: «[W]e need to put in place an aggressive strategy to defeat ISIS and radical Islamic terrorism, as I have proposed. Unfortunately, neither he nor Hillary Clinton has the resolve to put in place such a strategy. This is the war of our time. It should not be business as usual. We need a wartime commander in chief who is ready to lead this country and the free world to victory.» Les mer.

Demokrater tror folk flest ønsker strengere våpenlovgivning. Rekken av skyteepisoder i USA har fått demokratiske utfordrere til å trekke fram våpenlovgivning mot republikanere i Kongressen, melder Roll Call. Tidligere har man vært nokså stille om våpen fordi det skremmer velgere mer enn det appellerer. Dette kan nå ha endret seg. I det minste tror demokratene det kan ha gjort det.

GOP: Ikke våpenlovgivning, men mer psykisk helsevern. The Hill skriver at Republikanere ser at de fleste av dem som har begått masseskytinger i USA har hatt sterke psykiske problemer. De tror derfor at man med flere psykiatriske sengeplasser og tettere oppfølging av psykiske lidelser kan redusere problemet. Reformen er ventet å koste minst 4.8 milliarder dollar i året og flere i Kongressen har reagert på prislappen. Demokrater støtter forsåvidt reform, men har kritisert dette forslaget for å gi mindre privatliv til psykisk syke og å nedprioritere oppfølging av rusproblemer.

Ted Cruz går klimaforskning etter i sømmene. Senator Ted Cruz (R-Texas) vil neste uke lede en gruppe senatorer som skal undersøke om politikk styrer debatten om klimaendringer, melder Washington Examiner. De vil blant annet undersøke om føderal støtte gir mindre objektivitet i forskning, og om politisk press undertrykker alternative syn innen klimavitenskapen. Mange aner hva konklusjonen til gruppen blir, ettersom Cruz lenge har vært en innbitt motstander av ideen om menneskeskapte klimaendringer.

#2016SIRKUSET

CNN har kommet med en meningsmåling der Hillary Clinton vinner knepent mot Donald Trump, Ted Cruz og Jeb Bush, men taper så vidt for Ben Carson og Marco Rubio.

Clinton: Jeg har gått Clintons økonomiskole. Hillary Clinton var gjest på ABCs «This Week» i går. Hun uttalte i et lengre intervju at hun har vært forsiktig med å bruke uttrykk som at USA er i krig mot radikal islam, fordi det får det til å høres ut som om det er religionen man er i krig med, ikke terrororganisasjoner – Clinton sier videre at hun er var for ”Clash of Civilizations” narrativet. I Irak og Syria står hun for en intensivering av samarbeid med sunnier – ikke bruk av amerikanske bakkestyrker. Hillary ble også konfrontert med at mange mener det er urealistisk å finansiere valgløftene hennes med kun skatteøkning for de 3 prosent med høyest inntekt. ”I just respectfully disagree” var hennes svar. Hun argumenterte med at hun kommer fra ”the Clinton School of Economics”, som ga balansert budsjett på 90-tallet.

Bush: Hillary er styrt av fokusgrupper. I samme program var også Jeb Bush på telefon. «We have to take the lawyers off the war fighters’ backs” var hans forslag til hvordan man skal bekjempe ISIL. Han nevnte at inntil nylig så har 75 prosent av amerikanske flytokt i Syria ikke resultert i bombing på grunn av mulighet for sivile dødsfall. Bush mener at kravet til å unngå sivile dødsfall er for strengt. Han vil også væpne Kurderne, innføre en ikke-fly sone i Syria, og etablere en trygg sone i Syria for flyktninger. Han beskrev Hillary Clinton som en ”fokusgruppe-person” som kun baserer seg på følelser i tiden, og ikke har en helhetlig strategi.

Trump: Folk dør fordi man skal være politisk korrekt. Lederkandidaten i den republikanske nominasjonskampen Donald Trump gjestet CBS’ «Face the Nation» søndag. I forbindelse med terroraksjonen i California forrige uke refset han politiet for at de unngår ”raseprofilering” når det gjelder å kartlegge mulige terrorister. Når man har folk som kommer ut av moskeene med død i blikket må vi gjøre noe, argumenterte Trump. Han mente det var en katastrofe at landet ble ledet av en president som mener at global oppvarming er det største problemet vi har. Han uttalte også at han ikke tror på at familien til terroristene ikke visste noe.

PS: Vi har åpnet 7. luke i 2016-kalenderen vår.

#AMPOLCAST


I ukas #ampolcast snakker vi videre om hvordan terroren har satt sitt preg på den republikanske nominasjonskampen og om hvorfor Donald Trump fortsatt leder….

Abonner via iTunes, Stitcher, RSS eller Soundcloud. Savner du oss i podkastappen din? Si ifra!

VALGSNACKS

Servert av Jon Henrik Gilhuus:

Påmeldingsfristen gikk ut i Illinois i forrige uke – gå til delstatssiden for oversikten. Det er ellers innsettelsesdag for den nye guvernøren i Kentucky på tirsdag.

Delaware distrikt 1: Veteran Sean Barney, som var partiets kandidat til finansminister i 2014, blir den fjerde demokraten til å stille i kongressvalget.

New York distrikt 4: Kongressmann Gregory Meeks (D) får en seriøs intern utfordring fra delstatssenator James Sanders.

Texas distrikt 15: Eiendomsmegler og fylkespartileder Dolly Elizondo (D) vil stille i dette åpne setet.

Washington distrikt 7: Kongressmann Jim McDermott (D) får en seriøs intern utfordrer i delstatsrepresentant Brady Walkinshaw.

Florida lokal: Delstatens Høyesterett vedtok onsdag med fem mot to stemmer å godkjenne nye kart for kongressdistriktene. De nye kartene vil trolig gi demokratene en nettogevinst på 1-2 seter.

Indiana justis: Distriktsadvokat Curtis Hill vil søke den republikanske nominasjonen til justisminister, som vil bli foretatt på delstatskonventet neste høst. Hill får konkurranse om nominasjonen fra tidligere justisminister Steve Carter.

Montana viseguvernør: Viseguvernør Angela McLean (D), som ble oppnevnt av guvernør Steve Bullock (D) til erstatning for John Walsh (D), som ble senator, har varslet at hun vil gå av for å ta en jobb i delstatsadministrasjonen. Bullock må dermed utnevne sin tredje viseguvernør.

Puerto Rico guvernør: Kongressdelegat Pedro Pierluisi (PNP) vil utfordre guvernør Alejandro Garcia (PPD) i 2016.

Texas lokal: Det er andre runde av borgermestervalget i Houston tirsdag, mellom delstatsrepresentant Sylvester Turner (D) og advokat Bill King (R). To meningsmålinger gir forskjellige bilder av stillingen; Turners kampanje har sluppet en måling som gir Turner ledelsen 47-40, mens en annen måling fra en King-vennlig gruppe gir King 48-43. Jeg anser Turner som svak favoritt.

Virginia justis: Delstatsrepresentant Rob Bell, som så vidt tapte den republikanske nominasjonen i 2013, vil igjen prøve å bli delstatens justisminister.

DAGENS ARTIKKEL

«Donald Trump Won’t Win Just Because More Voters Are Paying Attention » av Harry Enton (FiveThirtyEight): FiveThirtyEight har hatt en rekke artikler som omhandler Donald Trump sine sjanser. De er verdt å lese for å få et perspektiv på hvor lite meningsmålinger i november og starten av desember året før et valg har å si.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.