God morgen! Det er fredag 4. desember, vi har åpnet 4. luke i 2016-kalenderen, og Mor­gen­kaffen er servert.

«If I win this nomination, I will take it to Hillary Clinton and I will whup her.»

Tidligere Florida-guvernør og presidentkandidat Jeb Bush (R) på arrangementet til Republican Jewish Coalition i Washington, D.C. torsdag formiddag.

NYHETER

Usikre på angripernes motiv. Etterforskerne av skytemassakren i San Bernardino er fortsatt usikre på motivet til de to angriperne som på onsdag skjøt og drepte 14 mennesker. Angriperne ble senere drept av politiet i en skuddveksling. Det er et ektepar som skal ha utført angrepene som tok sted i San Bernardino, California. Myndighetene sier det er for tidlig å spekulere i om hva motivet var, men ser nå nøye på hvor ekteparet har reist og vært utenlands. Les mer.

Militæret åpner for flere kvinner. I USA åpnes det nå for at kvinner skal kunne få flere posisjoner i militæret. Det informerte forsvarsminister Ash Carter om på torsdag. Med det får kvinner tilgang til å arbeide på 220 000 plasser som så langt kun var tilgjengelige for men. Carter la til at kvinner nå får muligheten til å gi ordre, lede infanteri på slagmarken og kjøre stridsvogner. Les mer.

Ryan presser på for å fjerne Obamacare. Speaker Paul Ryan (R-Wisconsin) sier han vil legge frem en plan som kommer til å sette en stopper for Obamacare. Ryan sier at det allerede neste år kommer til være nødvendig å erstatte president Barack Obama sin helsereform. Han oppfordrer samtidig andre republikanere til å komme med nye lovforslag, og at målet ikke kun burde være å reversere Obama sin politikk fra de siste syv årene. Republikanerne må ha et klart alternativ til demokratenes politikk, understreker Ryan. Les mer.

#2016SIRKUSET

Vi har åpnet 4. luke i 2016-kalenderen vår. Du finner den her.

Tom Perez støtter Hillary. Tom Perez, den amerikanske arbeidsministeren, støtter Hillary Clintons presidentkandidatur. Han er den tredje ministeren til å støtte Clinton sitt kandidatur, etter landbruksminister Tom Vilsack og minister for bolig- og byutvikling, Julian Castro. Perez sier han tror Hillary har ferdighetene som skal til for å ta landet videre i riktig retning. Les mer.

Chris Christie gjør det godt i New Hampshire. New Jersey-guvernør og presidentkandidat Chris Christie (R) har gjort en klar framgang i New Hampshire. Ifølge en meningsmåling fra Public Policy Polling (PPP) skal Christie har steget fra 3% i midten av oktober, til 10% nå. Han har også blitt mer populær som andrevalg for mange Donald Trump supportere. Ted Cruz gjør det også godt i den viktige staten, og havner på andreplass med 13%. Det er allikevel Trump som forsetter å holde en klar ledelse med 27% på meningsmålingen. Les mer.

Donald Trump imponerte ikke jødiske republikanere. Donald Trump fikk en kjølig mottagelse da han snakket på et arrangement til Republican Jewish Coalition i Washington, D.C. i går. Trump fortalte at han var usikker på om det ble gjort nok for å sikre fred mellom Israel og Palestina. Etter en stund kom også Trump med flere stereotypier, som blant annet at rommet var fult av gode forhandlere. Trump la også til at han svært gjenre skulle hatt deres støtte, men ikke var interessert i pengene deres:

Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«Mass shootings reveal sharp partisan divisions ahead of 2016 elections» av Dave Weigel og Sean Sullivan (Washington Post): «Two mass shootings less than a week apart have quickly highlighted how guns, national security, abortion and the threat of terrorism are deepening the nation’s political fault lines ahead of next year’s election. In essence, the events provided each side of the partisan divide with mirror-image, poster-child suspects who reflect their views of the biggest threats to Americans’ safety: a gun-wielding, white abortion opponent in Colorado and two heavily armed Muslims in California with possible ties to terrorism.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

Bachelorstudent i internasjonale forhold ved University of Essex. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2015.