God morgen! Det er torsdag 3. desember, 3. luke i 2016-kalenderen venter, demokratene er skeptiske til budsjettforslaget, og Mor­gen­kaffen er servert.

«I’m very disappointed that instead of talking about issues important to the middle class, Republicans have turned to the politics of hatred and division. It seems no one is safe from the Republican vitriol.»

Minoritetsleder i Senatet, Harry Reid D-Nevada), om republikanernes retorikk i valgkampen til The Hill.

NYHETER

En ny skytemassakre preger nyhetsbildet i USA, denne gangen i San Bernardino, California. New York Daily News kjører denne forsiden i dag, som kommer til å bli en snakkis:

Mener republikanerne driver en hatefull valgkamp. Minoritetslederen i Senatet, Harry Reid (D-Nevada), angrep på onsdag republikanerne for å drive en «hatefull» politisk valgkamp. Reid viste blant annet til at Donald Trump ikke tok avstand fra en tilhenger som angrep en Black Lives Matters-demonstrant. Han viste også til Ted Cruz (R-Texas) sin uttalelse om at de fleste voldelige kriminelle er demokrater. Reid sier han syntes det er synd at republikanerne ikke fokuserer mer på saker som opptar den amerikanske middelklassen. Les mer.

Demokratene skeptiske til republikansk budsjettforslag. Demokratene i Representantenes hus går ikke med på republikanernes budsjettalternativ, og planlegger nå å legge frem sitt eget. Det er rundt 30 forslag i det republikanske budsjettet som de ikke ønsker å gå med på. Noen av punktene demokratene reagerer på er forslag om å trappe ned på reguleringer som angår miljø, og forslag om strengere krav til syriske flykninger. Tross uenighet er det lite ønskelig for begge partiene med en «government shutdown» før jul. Les mer.

#2016SIRKUSET

I 3. luke i 2016-kalenderen kan du lese mer om hvor høyt Mike Huckabee elsker julen…

Cruz kritiserer Obama. Ted Cruz, Texas-senator og kandidat i den republikanske nominasjonskampen, kritiserer president Barack Obama for sin beslutning om å sende spesialstyrker i kampen mot ISIL. Målet er at spesialstyrkene skal kunne sette gisler fri, samle viktig informasjon og gjennomføre angrep mot terrorgruppen. Cruz er kritisk til beslutningen, og mener at spesialstyrkene blir sendt over uten en klar plan for hva som skal gjøres for å bekjempe ISIL. Han er allikevel åpen for å sende inn større bakkestyrker i området dersom interesser angående USA sin sikkerhet blir alvorlig truet. Les mer.

Sanders slår ut republikanerne. En ny meningsmåling fra Quinnipiac University viser at Bernie Sanders (I-Vermont) ville slått ut alle de ledende republikanske kandidatene dersom han ble demokratenes presidentkandidat. Om han og Donald Trump møtte hverandre i en kamp om Det hvite hus ville Sanders vunnet med 49% mot Trumps 41%. Sanders ville også vunnet knepent over Marco Rubio med 44%-43%. I tillegg sier 59% av velgere at Sanders fremstår som troverdig og ærlig. Selv om det er gode nyheter for Sanders, fortsetter Hillary Clinton å holde ledelsen i kampen om den demokratiske nominasjonen. Les mer.

Pro-Kasich Super PAC angriper Trump. Super Pac’en New Day for America har delt ut en rekke flyers hvor de angriper Donald Trump. New Day for America går til angrep på Trump for hans kontroversielle utspill angående innvandring, noe Ohio-guvernør John Kasich har kritisert ham for i lang tid. Det er kun i New Hampshire at slike flyers har blitt delt ut. Kasich har tro på at gode resultater i New Hampshire kan gi han et løft i nominasjonsvalget. Les mer.

DAGENS ARTIKKEL

«It’s on: The GOP primary becomes a free-for-all» av Abby Phillip og Sean Sullivan (Washington Post): «With just 60 days until the Iowa caucuses and then the New Hampshire primary, the sparring reflects an urgent push among the second- and third-tier GOP candidates to become the main alternative to resilient front-runner Donald Trump.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

Bachelorstudent i internasjonale forhold ved University of Essex. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2015.