God morgen! Det er onsdag 2. desember, vi har åpnet 2. luke i 2016-kalenderen vår, og Mor­gen­kaffen er servert.

«It may be unusual hearing a presidential candidate saying we need more love and kindness, but that’s exactly what we need right now.»

Presidentkandidat Hillary Clinton fra talerstolen i Dexter Avenue King Memorial Baptist Church i Montgomery, Alabama, i forbindelse med 60-års jubileet til Rosa Parks’ bussaksjon i 1955. Les mer.

NYHETER

Mulig rentehopp sprer usikkerhet i Clinton-leiren. Den amerikanske sentralbanken kan komme til annonsere en renteøkning den 16. desember. Et eventuelt rentehopp kan komme til å bremse den amerikanske økonomien, og vil muligens gi en politisk fordel til republikanerne. Selv om presidentvalget ikke er før 8. november 2016, er en robust og voksende økonomi under demokratisk ledelse forventet å være en fordel for presidentkandidat Hillary Clinton. Mange demokrater krysser nå fingrene for at sentralbanksjef Janet Yellen vil vente med å øke rentene. Les mer.

Kongressen går inn i en aktiv periode. Nå som året nærmer seg slutten, har Kongressen mange vedtak som må fattes før året er omme. Tiden fra Thanksgiving til nyttår har tradisjon tro pleid å være travle tider for de folkevalgte i Washington. Vi kan dermed se frem til mye debatt om alt fra utdanning, innvandring, budsjetter og mer. Som vi kunne lese i gårdagens utgave av Morgenkaffen, knyttes det særlig spenning til vedtaket om de føderale myndighetenes utgifter, som enkelte republikanere i Kongressen ønsker å bruke som pressmiddel mot president Obama. Les mer.

Representantenes hus blokkerer Obamas klimaregulering. Mens president Obama er opptatt med å forhandle om klimakutt i Paris går Kongressen mot Obamas foreslåtte utslippsregulering. Med en stemmefordeling på 242 mot 180 stemte representantene i Huset for en blokkering av EPAs (Environmental Protection Agency) nye reguleringer som skal begrense utslipp fra amerikanske kraftverk. Dermed sendes forslaget til president Obama, som ventes å legge ned veto straks han kommer tilbake fra klimatoppmøtet i Paris. Les mer.

#2016SIRKUSET

Har du fått med deg 2016-kalenderen vår? Vi åpner en ny luke med 2016-godsaker hver dag fram til julaften… I dag: Bernie Sanders synger julen inn.

Hillary Clinton med kjærlighetsappell i Mongomery. Presidentkandidat Hillary Clinton (D) holdt tale i den historiske kirken der Martin Luther King var pastor og der Rosa Parks’ protest mot segregering i sørstatene ble organisert. For seksti år siden idag, 1. desember 1955, nektet den modige syersken å gi fra seg buss-setet til en hvit person, selv om hun satt på «hvit sone» i bussen. Clinton, som var invitert som taler for anledningen, talte om behovet for mer kjærlighet og forståelse i dagens USA, og om behovet for reform av straffelov og våpenlovgivning. Les mer.

Ted Cruz med vittig forsvar av prevensjonsbruk. I forbindelse med valgkampanen i Iowa, fikk presidentkandidat Ted Cruz (R-Texas) spørsmål fra salen om republikanernes rykte for å være mot prevensjon for kvinner. Cruz kontret med «last I checked, we don’t have a rubber shortage in America», og slengte med dette ut sin anbefaling av kondomer. «Heidi and I, we have two little girls. I’m very glad we don’t have 17». Cruz mener at demokratene skal ha det til at Repulikanerene er mot bruk av prevensjon, men at han aldri hadde møtt en konservativ som mener dette. Les mer.

Chris Christie forsvarer bruk av vanntortur. I et intervju på MSNBCs “Morning Joe” forsvarte presidentkandidat og New Jeresey-guvernør Chris Christie (R) bruk av vanntortur som en legitim måte å drive infromasjonsinnhentning på. Christie fortsetter sin harde linje mot terrorisme, og gjentar at han er «den eneste presidentkandidaten som faktisk har kjempet mot terrorisme», som referer til hans bakgrunn som delstatsadvokat i New Jersey etter 11. september 2001. Christie mener at såkalt «waterboarding» juridisk sett ikke regnes som tortur, og at man bør bruke alle lovlige midler til å hente verdifull informasjon. Les mer.

Jeb Bush sier at han «antagelig [ville] skippet» klimatoppmøtet i Paris. Det svarte presidentkandidat og tidligere Florida-guvernør Jeb Bush (R) på et politisk valgkampmøte i Iowa i forbindelse med et spørsmål fra salen om klimaendringer var et påfunn fra verdens forskere. Bush sa at verdens klima «alltid har forandret seg», og at Obamas klimatiltak i USA vil ødelegge økonomien for folk som sliter nå. Les mer.

DAGENS ARTIKKEL

«Without Congressional Support, Obama’s Dealmaking Powers are Limited» (LA Times Op-Ed): «When it comes to a climate deal in Paris, an executive agreement cannot meet the “legally binding” demands of European leaders because the president alone cannot keep the promises that are under discussion.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.