God morgen! Det er tirsdag 1. desember, Donald Trump frir til svarte velgere, og Mor­gen­kaffen er servert.

«Well first of all, I think one of the dumbest statements I’ve ever heard in politics, in the history of politics as I know it, which is pretty good, was Obama’s statement that our number one problem is global warming, OK? When we have large groups of people that want to blow up every one of our cities, that want to destroy our country, that want to kill our people, and he’s worried about global warming. I think it’s one of the dumbest things I’ve ever seen, or perhaps most naïve.»

Presidentkandidat Donald Trump kom med krass kritikk mot Obamas prioriteringer i et intervju med MSNBCs «Morning Joe» på mandag.

NYHETER

FNs klimatoppmøte i Paris er i gang. Mandag startet FNs klimatoppmøte i Paris, hvor ledere fra 155 land samles for å komme til enighet om viktige klimatiltak. President Barack Obama uttrykte viktigheten av dette klimatoppmøtet ved å konstatere at dette potensielt er «vår siste sjanse» til å komme med utslagsgivende tiltak i kampen mot den globale oppvarmingen. Obama siterte Martin Luther King Jr. når han sa at «[t]here is such a thing as being too late», og la herunder vekt på at tiden for å handle er nå (se talen ovenfor). Frankrikes president, Francois Hollande, gav videre uttrykk for at kampen mot terror er minst like viktig som kampen mot global oppvarming. Hollande mente at vi ikke bare skylder våre barn en verden uten terror, men også en verden uten katastrofer. Klimatoppmøtet pågår i to uker og varer frem til fredag 11. desember. Les mer.

Færre amerikanere føler seg truet av global oppvarming. En ny måling fra ABC News/Washington Post viser at omlag 6 av 10 amerikanere ser på global oppvarming som en seriøs trussel mot USA. Selv om 63 prosent er et høyt tall, er dette likevel en nedgang på 6 prosentpoeng fra samme måling som ble publisert for halvannet år siden. Omtrent 36 prosent svarte at de ikke ser på klimaforandringene som en trussel. Hvis man ser på partitilhørigheten til de som svarte, mener 81 prosent av demokrater at global oppvarming er en seriøs trussel, sammenlignet med 43 prosent av republikanere. Les mer.

Republikanerne med økonomisk pressmiddel. Det er under to uker til Kongressen må komme til enighet om, og vedta, de føderale myndighetenes utgifter. I den forbindelse ønsker republikanerne i Kongressen å bruke denne fristen som et økonomisk pressmiddel mot Obama-administrasjonen, for å få gjennomslag for republikansk politikk. Særlig omstridt er hvorvidt, i hvilket omfang og på hvilke vilkår USA skal ta i mot syriske flyktninger. Les mer.

#2016SIRKUSET

Huckabee latterliggjør Obamas klimapolitikk. Donald Trump var ikke den eneste som uttrykte sin misnøye med Obama på mandag. Presidentkandidat og tidligere Arkansas-guvernør, Mike Huckabee (R), var heller ikke nådig i sin kritikk mot Obama-administrasjonens klimapolitikk på mandag. Med særdeles fargerik språkdrakt gikk den tidligere baptist-pastoren ut mot Obamas prioriteringer på Twitter, hvor han særlig kritiserte Obama for å likestille klimatrusselen med terrortrusselen mot USA. Kritikken kommer i forbindelse med Obamas tale under klimatoppmøtet i Paris.

Donald Trump møtte kristne, afroamerikanske ledere. Mandag avholdt Donald Trump et lukket møte med kristne, afroamerikanske ledere i Trump Tower i New York City. Den frittalende mangemilliardæren beskrev møtet i etterkant som konstruktivt og fullt av «kjærlighet». I følge Virginia-pastor Bishop Orrin Pullings, var det imidlertid også svært mye uenighet. I følge Pullings fikk Trump huden full for hans retorikk mot minoriteter, men pastoren mente også at Trump var svært villig til å høre deres standpunkt. I forkant av møtet uttalte Trump, i et intervju med MSNBCs «Morning Joe», blant annet at bevegelsen «Black Lives Matter» trolig hadde presset mange av lederne til ikke å komme med støtteerklæringer, grunnet publisiteten det medfører. Les mer.

Støtteerklæringer i hopetall for Rubio. Presidentkandidat og Florida-senator, Marco Rubio (R-Florida), har virkelig tatt på seg klatretrøyen i «the endorsement primary» i det siste. Mandag kom det inn enda en stor støtteerklæring for den kubansk-amerikanske senatoren. Denne gangen er det Michigan-businessmann og tidligere økonomisk rådgiver til Mitt Romney, John Rakolta, som erklærer sin støtte. Den styrtrike Walbridge-direktøren møtte først Rubio i et toppmøte som Mitt Romney avholdt i juni, hvor han visstnok ble mektig imponert: «His whole style was engaging. He listened. He was intelligent….I understood his point of view. I found that very, very refreshing.» Rakolta blir dermed én av flere tidligere Romney-støttespillere som blir med i Rubio-kampanjen. Les mer.

Herman Cain går til frontalangrep på Jeb Bush. I et innlegg på sin egen nettside gikk tidligere presidentkandidat Herman Cain i går til frontalangrep på Jeb Bush. Med overskriften «Big talk from Mr. 5.5 percent» gikk den tidligere Godfather’s Pizza-direktøren ut mot Bush sin nåværende posisjon i nominasjonskampen. Cain skrev blant annet at Bush, med hans ressurser, burde være en av toppkandidatene. Bush burde i alle fall ikke ha latt seg totalt overkjøre av Donald Trump, en kandidat som Bush tidligere har betegnet som useriøs og ukvalifisert. Innlegget er motivert av Bush sine bemerkninger om at de nåværende lederne på meningsmålingene etterhvert kommer til å falle fra, akkurat som Herman Cain gjorde i 2012-valgkampen. Les mer.

Fattigdom i sentrum av den republikanske agendaen. I Kongressen har South Carolina-senator Tim Scott (R) kjempet hardt for å få gjennomslag for sin «Opportunity Agenda«-plattform, som fokuserer på fritt skolevalg og arbeidsrettede tiltak. Før Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt) ble speaker i Representantenes hus la også han ned omfattende arbeid for å bekjempe fattigdom i USA. Sammen ønsker de å gjøre fattigdom til et sentralt tema i republikansk partipolitikk fremover. I et forsøk på å forandre måten republikanerne takler fattigdomsproblematikken i USA, skal Ryan og Scott avholde en fattigdomskonferanse i januar. Flere av de republikanske presidentkandidatene har for lengst meldt interesse. En støtteerklæring fra Tim Scott vil være svært betydningsfull i South Carolina. Les mer.

Ted Cruz hiver seg på julegenser-trenden. Første mandag etter Thanksgiving blir i USA betegnet som «Cyber Monday», og er en av de største online-handledagene i året. I forbindelse med denne årlige begivenheten hadde de ulike presidentkandidatene mange gode tilbud på forskjellige valgkampeffekter. Mest nevneverdig var imidlertid Ted Cruz sitt bidrag, som på særegent vis klarte å fange opp det magiske med høytiden vi nå går inn i!

DAGENS ARTIKLER

«As Ted Cruz gains, GOP senators rally for Rubio» av Burgess Everett og Seung Min Kim (Politico): «Ted Cruz has built his Senate career and presidential campaign on his willingness to stick it to the Republican establishment. And now that he’s gaining momentum in the primary, his many GOP nemeses in Congress are returning the favor by quietly coalescing behind Marco Rubio.»

«The Paris climate talks won’t solve global warming. Here’s what they’ll do instead» av Brad Plumer (Vox): «These climate talks, by themselves, won’t fix global warming. They can’t do that. They’re not designed to do that. The actual goal is much more modest: to add structure and momentum to efforts that are already underway, in legislatures and laboratories and cities and boardrooms around the world, to reduce greenhouse gas emissions.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.