God morgen! Det er mandag 30. november, fullt opp av republikanske kandidater besøkte gårsdagens talkshows, og Mor­gen­kaffen er servert.

«… anybody is better than Hillary Clinton. Let me just be clear about that. But I have great doubts about Donald Trump’s ability to be commander in chief. I really do. I wanted to give him the benefit of the doubt to see how the campaign unfolded. But if you listen to him talk, it’s kind of scary, to be honest with you, because he’s not a serious candidate.»

Presidentkandidat Jeb Bush (R) på CBS Face the Nation.

NYHETER

Hillary Clinton ba Obama om å jobbe hardere for å stenge basen på Guantanamo, melder Huffington Post. I et lekket memo fra 2013, rett før hun gikk av som utenriksminister, la Clinton fram en detaljert plan for å stenge Guantanamo. For det første mente hun at en person i Det hvite hus bør lede arbeidet, og at tilhengere av Guantanamo i Kongressen måtte overbevises om at stengingen ville være forsvarlig. Hun mente også at fanger burde overføres til fastlandet og at det måtte utredes hvem som kunne dømmes i vanlige føderale saker. Siden Clinton gikk av har antallet fanger på Guantanamo gått ned fra 166 til 107.

#2016SIRKUSET

New Hampshires største avis anbefaler Chris Christie som president. Den konservative avisen New Hampshire Union Leader mener Christie har det som skal til for å bli president. Han kan samarbeide med demokrater, men lar seg ikke herse med av byråkratene i Washington D.C. Avisen mener også at Chris Christie som guvernør i New Jersey har taklet kriser på en tilfredstillende måte. Forleggeren Joe McQaid argumenterte på NBC Meet the Press for at Ted Cruz og Marco Rubio sitter med samme resumé som Barack Obama, noe landet ikke trenger nå.

Carly Fiorina angrer ingenting. Ingen har vært så harde mot Planned Parenthood som Carly Fiorina, som har gjort det til sin toppsak. Etter angrepet mot en abortklinikk var hun på Fox News Sunday for å gi sitt syn på saken. Hun mente at det kun er venstrevridd media som knytter hennes argumentasjon til terroren. Hun står for det hun har sagt, at Planned Parenthood selger kroppsdeler, noe drapsmannen også snakket om etter han var blitt arrestert. Fiorina mener et bredt flertall av amerikanere ønsker å fjerne den føderale støtten til Planned Parenthood og forby all abort etter uke 20. Fiorina mente også at det var bortkastet av president Obama å dra til klimatoppmøtet i Paris, og at han heller burde gjøre noe nyttig som å stoppe ISIL eller menneskehandel.

Donald Trump holder på sitt. Presidentkandidat Donald Trump var på NBC Meet the Press i går for å snakke om sine uttalelser om muslimsk feiring i New Jersey etter terrorangrepet og at USA skal ta imot 200 000 syrere. Når det gjelder syrere argumenterte Trump for at det er snakk om 10 000 nå, men at han sitter på insideinformasjon om at president Obama ønsker ta imot 200 000 syrere. Når det gjelder feiringen i New Jersey viker ikke Trump en tomme. Han så det på tv, sier han, og ”hundrevis av folk har sagt på twitter at de også så det.” Chuck Todd slo nokså hardt tilbake med fakta, gjentatte ganger, men Trump brydde seg ikke stort om det.

Bush: Hadde vi blitt i Irak ville vi ikke hatt ISIL. Jeb Bush gjestet CBS Face the Nation i går. Presidentkandidaten argumenterte for at stabilitet er nøkkelen. Hadde USA latt 10 000 soldater bli igjen i Irak hadde vi ikke hatt noe ISIL, uttalte Bush. Han mente at Sunni-muslimer er nødvendig for å stoppe ISIL, men at han som commander-in-chief vil vurdere alle midler, også amerikanske soldater. Bush var som vanlig ikke nådig mot Donald Trump. Han mente at kandidaten er skremmende i måten han snakker på – i beste fall uinformert, i verste fall en som bruker folks frykt til egen vinning.

Tidligere forsvarsminister Robert Gates stikker kjepper i hjulene for republikanske presidentkandidater. ”Ti-tusener av amerikanske soldater i Irak og Syria er ikke en løsning på kort sikt,” argumenterte han på NBC Meet the Press. I møte med amerikanske soldater vil ISIL smelte sammen med sivilbefolkningen og føre en geriljakrig. Gates mente også at styrker fra andre arabiske land ikke er aktuelt, både fordi de ikke ønsker å bidra med soldater, men også fordi Irak – alliert som de er med Iran – ikke vil tillate det.

Carson: Ikke ta imot syriske flyktninger, men send tre milliarder dollar til Jordan. Ben Carson besøker for øyeblikket Jordan for å få et innblikk i situasjonen i Midt-Østen. Hans beskjed er at USA må gjøre mer for å hjelpe flyktninger i nærområdene, hvor flyktningeleirene i Jordan har tre milliarder dollar mindre enn de trenger for øyeblikket, heller enn å slippe syrere inn i USA. Han argumenterte også for at konflikten må komme under kontroll, og at man burde stille det militære spørsmål om hva de trenger for å avslutte krigen.

VALGSNACKS

Servert av Jon Henrik Gilhuus:

Forrige uke hadde ikke mange valgrelaterte nyheter pga. Thanksgivinghøytiden, men noe har vi da klart å skrape sammen. Først – påmeldingsfristen går ut mandag i Illinois, der republikanerne skal forsvare et av sine to mest utsatte senatsseter i 2016. Får senator Mark Kirk seriøs konkurranse fra høyresiden i eget parti? Og hvor mange seriøse demokrater vil kjempe om å få utfordre ham? Sjekk Illinoissiden i løpet av tirsdag for svar!

Alabama senator: En av senator Richard Shelbys (R) interne utfordrere, veteran og pilot John Martin, hevder at en annen utfordrer, forretningsmannen Jonathan McConnell, tilbød seg å betale alle utgifter dersom Martin trakk seg fra primærvalget. McConnells kampanje hevder at Martin opptrer på vegne av Shelby, noe senatorens kampanje avviser.

Louisiana senator: Etter at senator David Vitter (R) annonserte i helgen at han ikke ville ta gjenvalg i 2016 har to republikanske kongressmenn allerede sagt at de vil stille. Både Charles Boustany i det tredje distriktet og John Fleming i det fjerde er nå kandidater; av disse to regnes Fleming som noe mer til høyre.

Texas distrikt 15: Vi har de to første demokratene til å stille i dette åpne setet: Skolestyremedlem Sonny Palacios og advokat Vicente Gonzalez. Det ventes at flere navn vil komme før påmeldingsfristen 14. desember.

Oregon lokal: Finansminister Ted Wheeler (D) var ventet å unngå seriøs motstand når han erklærte sitt kandidatur til borgermester i Portland, men fylkesråd og tidligere delstatsrepresentant Jules Bailey (D) vil nå stille mot ham.

DAGENS ARTIKLER

«How Donald Trump Could Swing the Senate» av Patricia Murphy (Roll Call): «Imagine, for a moment, the once unthinkable scenario that Washington Republicans are beginning to contemplate: The GOP convention in Cleveland with Donald Trump as the nominee.»

«White House Reins in Expectations for Paris» av Edward-Issac Dovere, Andrew Restuccia (Politico): «…the two-week summit is unlikely to give Obama the world-saving, wall-of-the-presidential-library-defining achievement that he clearly wants. Even the best-case scenario won’t make sense to most people — there’s no easy headline or heroic narrative to be had in a patchwork of nonbinding pledges by 200 nations…»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.