Morgenkaffen fredag 27. november: Dagen etter Thanksgiving

God morgen! Det er fredag 27. november, Obama ber amerikanere ønske syriske flyktninger velkommen, og Mor­gen­kaffen er servert. Det er Thanksgiving-fri i store deler av den politiske pressen i USA, noe som gjenspeiles i dagens utgave.

«Nearly four centuries after the Mayflower set sail, the world is still full of pilgrims – men and women who want nothing more than the chance for a safer, better future for themselves and their families»

President Barack Obama i sin ukentlige tale til det amerikanske folket. Les mer.

NYHETER

Oppfordrer til generøsitet for syriske flyktninger. President Barack Obama brukte deler av sin Thanksgiving-tale til å oppfordre alle amerikanere til å vise generøsitet ovenfor syriske flyktninger. Han viste til pilegrimene som kom til Amerika på 1600-tallet, og at de selv flyktet fra forfølgelse. Obama ønsker å ta imot 10 000 flyktninger fra det krigsherjede området. Les mer.

Guvernør misfornøyd med justisministere. California-guvernør Jerry Brown (D) uttrykker sterk misnøye ovenfor to justisministere fra West Virginia og Texas. Ifølge guvernøren prøver de å skape usikkerhet rundt president Obama sine klimainitiativ. De to justisministerene skal ha sent brev til utenriksminister John Kerry, og ønsker at han skal gjøre deltakere på det kommende klimatoppmøtet klar over at mange av Obama sine miljøinitiativ også må godtas av det republikansk-ledede Senatet. Les mer.

#2016SIRKUSET

Rubio kritiserer Det hvite hus. Marco Rubio mener at Det hvite hus må være tøffere i tonen ovenfor ISIL, og at det må være mer vilje til å bekjempe terrorgruppen. Rubio sier at det må legges et større fokus på å ødelegge oljefeltene ISIL bruker, og at det vil bli vanskeligere å bekjempe gruppen om man venter for lenge. Samtidig stiller han seg negativ til å ta imot syriske flyktninger. Selv hvis kun én av 10 000 flyktninger er en terrorist, er det fortsatt et problem, sier Rubio. Les mer.

Bernie prøver seg i sør. Senator Bernie Sanders (I-Vermont) skaffer seg flere valgkampmedarbeidere i et forsøk på å gjøre seg mer synlig i sørstatene. Jeff Weaver, leder for Bernie sin valgkampanje, sier at det er verdt å prøve å styrke Bernie i sør, selv om det er et område Hillary Clinton står sterkt i. Bernie har utfordret Hillary på meningsmålingene i både Iowa og New Hampshire, men har ikke vært en like stor utfordrer når det gjelder de fleste sørstatene. Les mer.

Trump ertet handikapet journalist. Donald Trump har fått mye kritikk etter at han ertet en handikapet New York Times-journalist. Det var under en tale at Trump refererte til en artikkel skrevet av journalisten Serge Kovaleski for Washington Post i 2001. Trump mener at artikkelen støtter opp om hans uttalelse om at tusenvis av muslimer i New Jersey feiret terrorangrepene 11. september. Trump brukte allikevel anledningen til å erte den handikapede journalisten ved å vifte med hendene foran seg i et forsøk på å imitere ham. Les mer.

DAGENS ARTIKKEL

«The Presidential Turkey Pardon, the Most Awkward Tradition in American Politics» av Jesse Rifkin (Politico): «The tradition of presenting a turkey to the president began with Harry Truman in 1947, but the annual turkey pardon began with a joke Ronald Reagan made in response to a question about whether he’d pardon Oliver North, who had not yet been tried for his involvement in the Iran-Contra affair. His successor, George H.W. Bush, instituted the pardon as a permanent annual tradition in 1989, thus requiring that every year thereafter, the leader of the free world submits to an awkward, much-photographed moment with a large and often resistant bird.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

Bachelorstudent i internasjonale forhold ved University of Essex. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2015.