Morgenkaffen torsdag 26. november: Sanders går imot deportering

God morgen! Det er torsdag 25. november, senator Bernie Sanders går imot deportering av ulovlige innvandrere, og Mor­gen­kaffen er servert.

«My father came to this country from Poland without a nickel in his pocket. […] Their story, my story, our story is a story of America: hard-working families coming to the United States to create a brighter future for their children.»

Presidentkandidat og senator Bernie Sanders (I-Vermont) sitert av Washington Post.

NYHETER

Obama forsøker å betrygge turister. Etter terrorangrepene i Paris, ser president Barack Obama seg nødt til å påpeke at det ikke finnes noen grunn til å tro at det planlegges lignende angrep mot USA. «Right now, we know of no specific and credible intelligence indicating a plot on the homeland», sier Obama. Les mer.

BNP øker med 2,1 % p.a. i tredje kvartal. Det amerikanske handelsdepartementet varsler at den økonomiske veksten siste kvartal har vært på 2,1 % pr år, mot forventede 1,5 %. Målt fra inntektssiden var veksten på 3,1 % , mot 2,2 % i andre kvartal. Forbrukernes forbruk, som står for to tredjedeler av den økonomiske aktiviteten i USA, var imidlertid på 3,0 %, ned fra forventede 3,2 %. Les mer.

#2016SIRKUSET

Clinton leder fortsatt i Iowa. I den første delstaten ut i nominasjonskampen, er det fortsatt tidligere utenriksminister Hillary Clinton (D) som leder an. I en ny meningsmåling får hun 51 % oppslutning, mens hennes nærmeste utfordrer, senator Bernie Sanders (I-Vermont) får 42 %. Samtidig har sannsynlige demokratiske velgere betydelig større tro på Clinton enn Sanders: Mens 85 % tror på seier for Clinton om hun ender opp som den demokratiske kandidaten, er det bare 54 % som tror på en seier for Sanders i hovedvalget. Les mer her og her.

Sanders vil beskytte innvandrere mot deportering. Presidentkandidat og senator Bernie Sanders (I-Vermont) varslet tirsdag at han som president vil gå imot alle forslag om at innvandrere som har vært i USA mer enn fem år skal deporteres. Sanders lanserte nylig sin plan for det han kaller en rettferdig og human innvandringspolitikk, der han blant annet lover ulovlige innvandrere en vei til opphold i USA. Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«The 21 craziest quotes from the campaign trail» av Nick Gass (Politico): «Trump and Carson, two political outsiders still topping many GOP polls, have perhaps produced the most head-scratching or «he said what?» moments during this cycle. But they were certainly in good company.»

«Marco Rubio is just the guy to win the youth vote. Or so the old folks think.» av Ben Terris (Washington Post): «Rubio, 44, paints himself as the “generational candidate,” one with fresh ideas who can shake up his party and, ultimately, an election. It’s a savvy tactic for turning one of his potential negatives — his inexperience — into a positive.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

Avatar photo
Masterstudent i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2015.