God morgen! Det er onsdag 25. november, Francois Hollande er i Washington, og Mor­gen­kaffen er servert.

«Nous sommes tous Français.«

President Barack Obama til Francois Hollande, i Det hvite hus’ East Room.

NYHETER

Hollande møter Obama i Washington. Frankrikes president Francois Hollande er på besøk i Washington, D.C., bare 11 dager etter terrorangrepet i Paris. Formålet med besøket er å overtale president Obama til å slutte seg til en robust allianse mot ISIL i Syria. Obama uttrykte personlig sin medfølelse med det franske folk og sa at han står ved det franske folk i «total solidaritet», og at disse truslene skal «bekjempes sammen». Som det innledende sitatet viser, gjengjelder Obama ordene som ble brukt for å vise amerikansk solidaritet etter 11. september 2001. Det ble klart etter møter bak lukkede dører at det ikke er kommet på plass noen mer robust strategi enn opptrapping av luftbårne angrep og etteretningssamarbeid. Etter møtet i Washington skal Hollande, etter planen, videre til Russland for å møte Vladimir Putin for liknende samtaler. Les mer.

Obama og Hollande gjør samlet front mot Putin i Syria. Etter at et russisk jagerfly ble skutt ned tirsdag har situasjonen vært spent. Siden hendelsen skjedde under statsbesøket til Hollande, har President Barack Obama og Frankrikes president Francois Hollande avholdt en felles pressekonferanse fra Det hvite hus. Sammen sender de et tydelig budskap til Vladimir Putin om at uansvarlig russisk oppførsel i regionen har forårsaket hendelsen. Obama gjentok sin uttalelse om at Russland spiller en lite konstruktiv rolle i konflikten. Putin på sin side har omtalt hendelsen som å bli «dolket i ryggen«. Situasjonen er nå svært spent. De to presidentene har ikke utelukket et samarbeid med Putin om Syria-konflikten, men sa at dette var betinget på at Russland – som er en nær støttespiller til Syrias sittende president Bashar al-Assad – går med på at Assad ikke kan bli sittende som leder av et frigjort Syria. Les mer.

#2016SIRKUSET

Sikkerhetspørsmål forandrer 2016-sirkuset. Flere republikanske politiske strateger Politico har snakket med mener at økte internasjonale spenninger forandrer valgkampen. Hjemlige politiske saker blir skjøvet i bakgrunnen, og det blir nå viktigere å fremstå som en sterk leder. Det spekuleres i at mange kandidater vil forsøke å få en balansegang mellom en mer tøff holdning til spenningene i Midtøsten, mens man unngår å bringe inn assosiasjoner til liknende politikk som førte til Irak-krigen. De nye omstendighetene har allerede vist seg å være fordelaktig for Donald Trump (R), som med sin kompromissløse tilnærming fremstår som en troverdig og sterk leder blant mange republikanere. En måling Reuters gjorde i forrige uke plasserte Trump på topp over Ben Carson (R) blant republikanske velgere i spørsmål om hvem som ville være en sterk «commander in Chief». Les mer.

Cruz øker i Iowa-måling. Republikansk presidentkandidat og Texas-senator Ted Cruz (R) har gjort et solid byks på meningsmålingene i Iowa. Cruz har økt sakte men sikkert på meningsmålingene de siste månedene, og i en ny måling fra Quinnipiac University ligger han nå bare to prosentpoeng bak Donald Trump. Nasjonalt har Cruz doblet sine tall denne perioden. Dette forklares med at Cruz har stjålet velgere fra Ben Carson, som appellerer til samme demografi – hovedsaklig evangeliske kristne. Trump og Cruz har nå sammenlagt over 50 prosent av republikanske velgere i Iowa. Les mer.

Marco Rubio-medspiller står bak ny anti-Cruz kampanjefilm. Den ideelle organisasjonen «American Encore» har begynt å sende en kampanjefilm der Ted Cruz angripes for å være for svak i kampen mot terrorisme. Lederen for organisasjonen, Sean Noble, sier han ikke er personlig imot Cruz, men at resten av organisasjonen ikke tror Cruz kan vinne, og at de derfor vil satse på Florida-senatoren Marco Rubio. Les mer.

Demokratene får hjelp fra republikansk kommunikasjons-guru. Den berømte «messaging» guruen Frank Lutz er invitert av demokratene i Representantenes hus for å ovarhale kommunikasjons-strategien deres. Lutz er invitert på en privat middag med demokratene i Huset av California-representant Xavier Becerra (D), som mener demokratene kan lære av republikanerene når det gjelder å forenkle budskapet til velgerene. Frank Lutz er kjent for å ha utviklet mye av det politiske vokabularet til republikanerene, og er hjernen bak uttrykk som «death tax«, Newt Gingrichs «contract with America«, og er forfatteren bak bestselgeren «Words That Work. It´s Not What You Say – It´s What People Hear». Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«We Face a Three-Headed Monster» av Niall Fergusson (Boston Globe): «The ancient Greeks believed that the gates of Hades were guarded by a monstrous three-headed dog. Like Cerberus, the monster we confront today has three heads: rampant jihadism, uncontrolled mass migration, and homegrown extremists. To defeat it, we shall need to keep our own heads very clear indeed.»

«A Tale of Two Presidents» av Kenneth Weinstein (RealClearPolitics): «When French President Francois Hollande visits the White House on Tuesday, it is Hollande who will be the undisputed leader of the free world in this latest phase of the war on terror, not American President Barack Obama.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.