God morgen! Det er tirsdag 24. november, den interne GOP-kampen tilspisses, og Mor­gen­kaffen er servert.

«Obama’s new domestic terrorism plan probably requires Americans to memorize Koran verses.»

Presidentkandidat og tidligere Arkansas-guvernør, Mike Huckabee (R), har skrevet en artikkel for Fox News hvor han går hardt ut mot Obamas flyktningpolitikk.

NYHETER

Obama råder Hollande til å stå imot Putin. Tirsdag tar Det hvite hus i mot Frankrikes president, Francois Hollande. Det meldes i den forbindelse at Barack Obama ikke bare kommer til å vise solidaritet med Frankrike i løpet statsbesøket, han kommer også til å sørge for at Hollande holder seg til de internasjonale anstrengelsene for å straffe og isolere Vladimir Putin, idet russisk aggresjon på Krim-halvøya fortsatt vedvarer. Dette til tross for at man har en felles fiende i ISIL. Den franske presidenten er ventet å møte Putin i Moskva mot slutten av uken. Les mer.

Benghazi-komiteen saksøkes. Tidligere ansatt i Benghazi-komiteen, Brad Podliska, som i høst ble avskjediget av komiteens formann, Trey Gowdy (R-South Carolina, 4. distrikt), har nå besluttet å gå til søksmål mot Gowdy, med påstand om urettmessig avskjed. Podliska, som tidligere har vært svært kritisk mot komiteen, hevder blant annet å ha blitt avskjediget som følge av hans motvilje til å rette fokuset på granskningen mot Hillary Clinton. Ytterligere påstår Podliska å ha blitt utsatt for ærekrenkende uttalelser, som Gowdy visstnok rettet mot ham i et intervju med NBC i oktober. Les mer.

Nytt lovforslag tar opp kampen mot heroin-epidemien i USA. New Hampshire-senator, Jeanne Shaheen (D), introduserte mandag et nytt, stort lovforslag, som bevilger 600 millioner dollar til bekjempelse av heroinavhengighet. Tall fra CDC fastslår at heroinmisbruk har mer enn doblet seg for personer i aldersgruppen 18-25 år i USA, på bare ett tiår. Omtrent 45 prosent av disse personene er også avhengige av reseptbelagte medisiner som inneholder opiater. Shaheen uttalte: «We are losing lives daily and our first responders, healthcare providers and criminal justice system are overwhelmed. To stem the tide, we urgently need additional funding for prevention, treatment and recovery efforts, and this legislation would provide resources to those on the frontlines.» Les mer.

#2016SIRKUSET

Rubio med klar strategi for å bekjempe ISIL. I gårsdagens Morgenkaffe kunne man lese at republikansk presidentkandidat og Florida-senator, Marco Rubio, brukte kampen mot terror som tema i sin første TV-reklame. I et intervju med The Guardian på mandag stadfestet senatoren at utenrikspolitikk er hans satsingsområde. I disse tider er heller ikke det en dårlig strategi. Rubio uttalte at den eneste måten å bekjempe ISIL på, er at de sunnimuslimske landene selv må forkaste terrororganisasjonens ideologi og overvinne dem militært. USAs tilstedeværelse vil her spille en avgjørende rolle, ifølge Rubio. Videre avviste presidentkandidaten ethvert forslag om å danne en koalisjon med Russland i kampen mot ISIL. Se intervjuet nedenfor. Les mer.


Kasichs Super PAC til angrep mot Trump i ny reklamekampanje.
I forrige uke kunne man lese at presidentkandidat og Ohio-guvernør, John Kasich (R), sin «Super PAC» planla å bruke omtrent 2.5 millioner dollar på å angripe Donald Trump gjennom en omfattende reklamekampanje. Mandag ble første del utgitt. Klippet på 47 sekunder inneholder en samling av Trumps mest kontroversielle uttalelser, eller «greatest hits» som det blir kalt i klippet, i håp om at det skal vippe ham av pinnen som republikanernes front-runner.

Rubio og Cruz kjemper om Iowa. I en tid hvor mange republikanske støttespillere mener at Donald Trump og Ben Carson har nådd toppunktet, skiftes søkelyset mot de to som er nærmest til å bære partiet inn i 2016-valgkampen: Marco Rubio (R-Florida) og Ted Cruz (R-Texas). De to kubansk-amerikanerne er i vinden for tiden. Begge har lagt solide debattprestasjoner bak seg, og begge har en finansielt sterk valgkampsorganisasjon. Den siste målingen fra CBS News i Iowa viser at Cruz foreløpig har overtaket, men det meldes at Rubio planlegger en storoffensiv i delstaten frem mot valget. Til tross for at Cruz har fått viktige støtteerklæringer og er en klar favoritt blant evangelister og Tea Party-medlemmer, har Rubio, som er medlem i senatets utenrikskomité, lagt frem en klar utenrikspolitisk fremdriftsplan, noe som kan bidra til å styrke hans posisjon som en troverdig presidentkandidat. Den pågående rivaliseringen mellom de to senatorene kommer garantert til å tilspisse seg i tiden fremover. Les mer.

Hillary ser fremover. Det er stort sett «på stedet hvil» i den demokratiske leiren om dagen, noe man kunne lese om i gårsdagens Morgenkaffe, hvor det fremgikk at Hillary Clinton har fått tilbake kontrollen i det demokratiske primærvalget. Dette synspunktet sementeres dersom man tar en titt på hennes taler den siste tiden, da det er ett tema som gjennomgående unngås: Hennes nærmeste rival, Bernie Sanders (I-Vermont). I valgkampen opptrer hun nemlig som om hun ikke har noen utfordrere. Av mange blir dette sett på som en klar strategi for å undergrave Sanders’ kandidatur, da hun istedenfor å fokusere på personlige angrep heller ser fremover. Sanders-leiren på sin side argumenterer imidlertid med at Bernie Sanders ligger nærmere Hillary på målingene i dag enn det Barack Obama gjorde på samme tid i 2008. Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«Ted Cruz Seeks To Cast Himself As The Electable Conservative» av Associated Press (HuffingtonPost): «As Carson’s support appears to soften, and Trump struggles to say with precision what are his exact plans for increasing surveillance of potential threats in the wake of the Paris attacks, Cruz’s is ramping up his pitch and trying to cast himself not just as an outsider — but an electable outsider at a time of widespread mistrust of Washington.»

«Rubio faces pressure from all sides over his views on immigration» av Michael Finnegan og Kurtis Lee (LATimes): «Immigration politics has long offered great promise but also threatened great peril for Republican presidential hopeful Marco Rubio. The heated fight over what to do about people in the country illegally poses a dilemma for the son of Cuban immigrants: How far can Rubio go in appealing to the party’s core of conservative white voters before he undercuts his potential to win the general election?»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.