Mer

  Morgenkaffen mandag 23. november: Obama får kritikk av sine egne, fremgang for Rubio og Cruz

  God morgen! Det er mandag 23. november, president Obama får ISIL-kritikk av sine egne, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «[John Dickerson:] Did the briefing from Secretary Kerry make you think that that approach is sufficient to the job at the moment?

  [Dianne Feinstein:] I don’t think the approach is sufficient to the job … I’m concerned that we don’t have the time, and we don’t have years. We need to be aggressive now, because ISIL is a quasi-state … what I’m saying is, this has gone on too long now. And it has not gotten better. It’s gotten worse.»

  Senator Dianne Feinstein (D-California) kritiserer sin egen president på CBS’ Face the Nation.

  NYHETER

  Senator Feinstein: Europa har selv gjort etterretning vanskeligere. Senator Dianne Feinstein (D-California), demokratenes fremste senator i etteretningskomiteen, tok turen til CBS’ Face the Nation med kritikk mot president Barack Obamas Syria-strategi. Hun argumenterte for at tempoet er for lavt i Obama-administrasjonens strategi, og at ISIL i mellomtiden konsoliderer en kvasi-stat. Feinstein forsvarte også muligheten for elektronisk overvåkning, og mente at Europa nå ser konsekvensene av sitt forsvar av kryptering og digitalt privatliv, nemlig at etterretning blir vanskeligere.

  Biden: Begynner vi å frykte muslimer gjør vi det ISIL ønsker. Visepresident Joe Biden forsvarte at USA skal motta syriske flyktninger i den ukentlige radiotalen fra Det hvite huset, imens presidenten er på tur i Asia. Biden påpekte at det er en bortimot to år lang prosess før syriske flyktninger kommer til landet. Biden mente at å avvise dem som trenger det mest er å gi etter for ISIL. Terrororganisasjonens mål er å få til en ”clash of civilizations,” og vestlige land må ikke gi avkall på sine verdier på grunn av frykt. I Kongressen har debatten om syriske flyktninger vært følelsesladet skriver Roll Call, blant annet har kongressmann Michael M. Honda (D-California, 17.distrikt) snakket om at han selv var internert som barn under Den annen verdenskrig.

  Panetta: Flere NATO-land må med i Syria. Tidligere forsvarsminister og ringrev i Kongressen Leon Panetta var besøkte NBCs Meet the Press på søndag. Panetta uttrykte overraskelse over at Frankrike ikke brukte NATOs artikkel 5 slik USA gjorde etter 9/11. Syria har i stor grad vært USAs prosjekt, og Panetta etterlyste at flere NATO-land blir involvert. Panetta understreket også at flybombing ikke vil være nok så lenge man ikke tar tilbake territorium.

  #AMPOLCAST

  I ukas #ampolcast snakker vi om hvordan terrorangrepet i Paris har satt sitt preg på den republikanske nominasjonskampen. Abonner via iTunes, Stitcher, RSS eller Soundcloud.

  #2016SIRKUSET

  Nye meningsmålinger: Washington Post og ABC News har gjort en meningsmåling der Donald Trump fortsatt er i klar tet med 32 prosent. På plassene bak er Ben Carson med 22 prosent, Marco Rubio med 11 prosent, Ted Cruz med 8 prosent og Jeb Bush med 6 prosent. Blant de topp 5 kandidatene svarer 47 prosent Donald Trump på spørsmålet om hvem som kan bringe nødvendig forandring til Washington. På ærlighet og personlighet leder Carson med 34 og 26 prosent. Bush scorer 33 prosent på hvem som har best erfaring, men det er fortsatt Trump som regnes som den mest valgbare med 38 prosent.

  Fox News sin måling melder at Hillary Clinton har fått tilbake kontrollen i det demokratiske primærvalget etter at Joe Biden kungjorde at han ikke stilte. På den siste målingen har hun 55 prosent av stemmene mot Bernie Sanders‘ 32 og Martin O’Malleys 3 prosent. Mer urovekkende for Hillary er at hele seks republikanere slår henne i direkte sammenlikning. På republikansk side holder Trump seg stabil, mens Ben Carson har svekket seg i løpet av november, i likhet med John Kasich og Rand Paul. Ted Cruz og Marco Rubio styrker seg.

  Rubio: Cruz har ikke noe immigrasjonsalternativ. Presidentkandidat Marco Rubio (R-Florida) gjestet Fox News Sunday for å snakke krig mot terror. Rubios visjon for å ta ISIL er å ha en sunni-hær med amerikansk støtte. Det betyr flere enn de 50 som er på bakken i dag, men Rubio ønsker ikke gi et tall. På spørsmålet om flyktninger uttalte Rubio at han ikke ønsker å motta noen som man ikke er 100 prosent sikker på hvem er og hva de står for. Rubio har blitt kritisert av Ted Cruz (R-Texas) for sin støtte til immigrasjonsreform, og Rubio slo tilbake med å si at Cruz er den eneste kandidaten som ikke har sagt hva han ønsker å gjøre med alle dem som er i landet. Kampen mot terror er også temaet i Marco Rubios første tv-reklame:

  Den legendariske konservative radioverten Rush Limbaugh var også på Fox News Sunday for å si sin mening om republikanske kandidater. Trump lærer republikanerne å ikke frykte media, argumenterte han. Etter påtrykk fra programlederen innrømte Limbaugh at han ikke mente Ben Carson var kvalifisert til å bli ’Commander-in-chief’ på nåværende tidspunkt, men la raskt til at han uansett er et bedre valg enn Hillary. Om Jeb Bush mente han at han virker umotivert. Det kan virke som om Ted Cruz er Limbaughs favoritt. Det var i hvert fall ikke spor av noe negativt i omtalen.

  Ellers fortsetter Donald Trump å sette sinner i kok på Twitter. The Hill rapporterer at flere har påpekt ting som ikke stemmer i tweeten nedenfor, blant annet er det slik at 82 prosent av hvite ble skutt av andre hvite, i motsetning til hva Trumps illustrasjon hevder.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  Louisiana senator: Republikanernes tapende guvernørkandidat i Louisiana, senator David Vitter, har kunngjort at han ikke vil ta gjenvalg i 2016. Flere republikanere har vært ganske åpne på at de sikter mot dette vervet, bla. to kongressmenn og delstatens finansminister.

  California distrikt 20: Assisterende fylkesanklager Jimmy Panetta (D) vil stille i dette distriktet, som blir ledig når Sam Farr (D) avstår fra gjenvalg neste år. Jimmy er sønn av Leon Panetta, som representerte området før han ble bl.a. stabssjef for Bill Clinton og CIA-sjef og forsvarsminister for Barack Obama.

  New York distrikt 22: Delstatsrepresentant Claudia Tenney, som tapte den republikanske nominasjonskampen mot kongressmann Richard Hanna 54-46 i fjor, stiller igjen. Tenney er assosiert med Tea Party-bevegelsen, mens Hanna er en av de 2-3 mest moderate republikanerne i Huset.

  Texas distrikt 8: Kongressmann Kevin Brady (R), som akkurat tok over ledervervet i finanskomiteen etter Paul Ryan (R), har en potensielt sterk konkurrent i det republikanske primærvalget; tidligere delstatsrepresentant Steve Toth, som slo ut en sittende republikaner i 2012.

  Texas distrikt 27: Kongressmann Blake Farenthold (R) har inngått forlik i saken som ble reist mot ham av en tidligere ansatt, som mente seg seksuelt trakassert. Farenthold ble også frikjent av Husets etikkomite.

  Delaware viseguvernør: En sjette demokrat melder seg på til dette valget; bystyremedlem i Wilmington, Sherry Dorsey-Walker.

  Louisiana guvernør: Guvernørvalget på lørdag ble vunnet av delstatsrepresentant John Bel Edwards (D), som beseiret senator David Vitter (R) 56-44.

  Louisiana viseguvernør: Viseguvernørvalget på lørdag ble vunnet av tidligere fylkespresident Billy Nungesser (R), som vant 55-45 over fylkespresident Kip Holden (D).

  Louisiana justis: Justisministervalget på lørdag ble vunnet av tidligere kongressmann Jeff Landry (R), som slo sittende justisminister Buddy Caldwell (R) 56-44.

  North Dakota guvernør: Justisminister Wayne Stenehjem (R) vil stille til guvernør i 2016. Beslutningen var ikke uventet, og Stenehjem blir automatisk favoritt, både til nominasjonen og valget i november.

  Oklahoma arbeid: Guvernør Mary Fallin (R) har oppnevnt en erstatter til vervet som arbeidskommissær, etter drapet på Mark Costello (R) i sommer. Den nye kommissæren er Melissa McLawhorn-Houston (R), tidligere stabssjef til justisministeren. Hun vil ikke søke gjenvalg i 2018.

  Texas lokal: Noe overraskende har tidligere kongressmann Chris Bell (D), som kom på 5. plass med 7% i første runde, gått ut med støtte til republikaneren Bill King foran andre runde av borgermestervalget i Houston 8. desember.

  Vermont guvernør: Speakeren i delstatshuset, Shap Smith (D) suspenderer sin guvernørkampanje pga. sin kones helsesituasjon.

  Virginia lokal: En professor, oppnevnt av en føderal domstol, har oversendt to forslag til nytegning av kongressdistriktene i Virginia. Domstolen fastslo tidligere i år at de gjeldende kartene var grunnlovsstridige. Saken høres imidlertid av den føderale Høyesteretten, som kan komme til avvise søksmålet.

  DAGENS ARTIKLER

  «The Republican Clown Car Rolls On» av Matt Taibbi (Rolling Stone Magazine): Noen statusrapporter er så bra at de kan bli lest år etter som en illustrasjon om hvordan det føltes akkurat da. Denne morsomme artikkelen tar pulsen på den republikanske nominasjonskampen i november 2015.

  «A Funny Form of Conservation» (The Economist): «[Fannie Mae and Freddie Mac’s] status has not yet been normalised after their first bail-out, but they may soon require a second. If they do, the administration of Barack Obama, which has been running them since 2009, will be largely responsible.»


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

  Francis Rønnestad
  Francis Rønnestad
  Nord-Amerikaviter og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også