God morgen! Det er fredag 20. november, Bernie Sanders snakker endelig om sosialisme, og Mor­gen­kaffen er servert.

«It’s time we had democratic socialism for working families, not just Wall Street, billionaires and large corporations. It means that we should not be providing welfare for corporations, huge tax breaks for the very rich, or trade policies which would boost corporate profits as workers lose their jobs.»

Senator og presidentkandidat Bernie Sanders (I-Vermont) sitert av Politico.

NYHETER

Huset går imot Obama med hensyn til syriske flyktninger. I torsdagens avstemning i Representantenes hus ble det vedtatt å stramme inn med tanke på å ta imot syriske og irakiske flyktninger. Det var overveldende enighet om forslaget, sterkt i strid med president Barack Obamas uttalelser tidligere i uken. Obama meldte i går at han kommer til å legge ned veto mot forslag om å kutte i flyktningtallene, men med 289 mot 137 stemmer, er det stort nok flertall til å gjennomføre forslaget på tross av et eventuelt veto. Les mer.

#2016SIRKUSET

Sanders viser til FDR. Senator Bernie Sanders (I-Vermont) holdt endelig torsdag sin varslede tale om hans konsept av demokratisk sosialisme. Han benyttet anledningen til å skryte av Franklin D. Roosevelts politikk. «Almost everything he proposed, almost every program, every idea, was called ‘socialist'», sa Sanders. Les mer, eller se hele talen nedenfor:

Hillary Clinton snakket i går om sin plan for å bekjempe ISIS/ISIL. Du ser hovedpunktene i planen her:

Cruz forsvarer forslag om kun å tillate kristne flyktninger. President Barack Obama har kommet med sterk kritikk av republikaneres forslag om kun å slippe inn kristne flyktninger fra Syria, men presidentkandidat og senator Ted Cruz (R-Texas) forsvarer nå forslaget, og mener at Obama har svakt juridisk grunnlag for å stå opp mot det. Cruz påpekte også at det er flyktningenes ansvar å påvise at de har behov for beskyttelse. Les mer.

VALGSNACKS

Servert av Jon Henrik Gilhuus:

Guvernørvalget i Louisiana: Edwards (D) mot Vitter (R)

Jindal Vitter
Republikanere som hater hverandre: Guvernør Bobby Jindal og senator David Vitter

Louisianas republikanske guvernør, Bobby Jindal (f.1971) er forhindret av delstatsgrunnloven fra å stille igjen til en tredje periode og er uansett mektig upopulær (en måling fra delstatsuniversitetet ga ham 70-20 i upopularitet).

Andre runde av guvernørvalget i 2015 står mellom lederen av demokratenes gruppe i delstatshuset, John Bel Edwards, som tok 40% i første runde og den republikanske senatoren David Vitter, som bare tok 23%. Vitter var storfavoritt ved valgkampens begynnelse, men som vi skal se har han fått uventet motvind.

Totalt tok de demokratiske kandidatene rundt 42%, mens republikanerne tok resten. Normalt skulle det tilsi klar republikansk fordel, men primæroppgjøret var såpass bittert og Vitters tidligere prostitusjonsskandale såpass langt fremme i velgernes bevissthet at dette kan bli svært jevnt.

Den ene av de to utslåtte republikanerne, tjenestekommissær Scott Angelle nektet å gi noen av de to sin støtte. Den andre, viseguvernør Jay Dardenne, som først hadde sagt det samme, gikk ut med støtte til Edwards, og like etter kom Edwards med en av de mest hardtslående reklamevideoer USA har sett, der han nådeløst kontrasterer egen militærtjeneste med Vitters prostitusjonsskandale.

Edwards (f.1966) er en uvanlig demokrat; hans politiske holdninger hører mer hjemme hos fordums demokrater, som en gang styrte delstaten nesten uten konkurranse. Han er mot abort, likekjønnede ekteskap og våpenreguleringer; alt dette er standpunkter en demokrat nesten må innta for å lykkes i lokalpolitikken i denne dypt konservative delstaten.

Edwards tok en ingeniørutdanning i forsvaret, hvor han tjenestegjorde i åtte år, før han dro hjem, tok jussutdannelse og ble advokat. Han ble valgt inn i delstatshuset i 2008 og ble gruppeleder i 2012. Edwards har da også fått støttefra en håndfull republikanere i delstatsforsamlingen og ellers rundt i fylker og kommuner.

Han har kritisert Vitter for sistnevntes kompromissløse konservatisme og trukket paralleller til avtroppende guvernør Jindals upopulære regjeringstid. Budskapet er at en stemme til Vitter betyr ytterligere fire år med Jindal, til tross for at de to republikanerne knapt tåler synet av hverandre.

I 2004 ble han valgt til Louisianas første republikanske senator siden Rekonstruksjonen i 1876. Både i valgkampen til Senatet og i et kortlivet forsøk på guvernørvalget i 2003 var det beskyldninger om omgang med prostituerte, men Vitter avfeide dem som absurde usannheter som var typiske for den røffe tonen i Louisianapolitikken. Vitter (f.1961) er også utdannet jurist (han hadde samme stipendordningen, «Rhodes scholarship» og et par studieår ved Oxford i England, som tidligere president Bill Clinton og avtroppende guvernør Jindal). Han satt noen år i delstatshuset før han ble valgt til Kongressen i et suppleringsvalg i 1999; ironisk nok fordi den sittende representanten, Bob Livingstone gikk av da det ble avslørt at han hadde vært utro…

I juli 2007, nesten midtveis ut i den første senatsperioden, kom så skandalen som forfølger ham til denne dag; telefonnummeret hans dukket opp i kundelisten til en dømt bordellbestyrer. Vitter sto angrende frem foran kameraene og bekjente «sin synd» (han har til denne dag ikke innrømmet hva denne synden innebar) og ba om tilgivelse fra velgerne og familien. Det funket helt greit i neste senatsvalg i 2010, men har vist seg vanskeligere i dette valget.

Senator Vitter rettet mesteparten av skytset i første runde mot sine to republikanske rivaler og det hele ble ganske bittert. Nå har han hamret løs på Edwards i fire uker, men det er fortsatt et åpent spørsmål hvor mange av rivalenes velgere han har klart å tiltrekke seg. Alle målinger viser at om Vitter vinner er det til tross for sin personlighet; selv republikanerne kan knapt fordra mannen.

Edwards Obama
Vitters eneste håp er at Louisianas velgere hater Obama mer enn de hater ham.

Vitter startet med et solid overtak i pengeracet og hamret løs i fire uker på at John Bel Edwards = Barack Obama. Men Edwards har tatt igjen det økonomiske forspranget etter første valgrunde og har vært i stand til å svare for seg. Dette er dog det mest virkningsfulle angrepet Vitter har, i en delstat der Obama er enda dårligere likt enn ham selv.

I tillegg tyder mye på at Vitter i det minste har klart å stoppe den verste velgerflukten med diverse «myke» kampanjevideoer der hans kone og sønn har hovedrollene. Han har til og med en egen reklame sammen med medlemmer av den beryktede/berømte Duck-familien, der temaet er tilgivelse og botsgang. Cheesy, men det funker nok overfor kjernevelgerne.

Forhåndsstemmene gir grunn til svak optimisme for demokratene og meningsmålingene, inkludert vår egen, har alle vist en ledelse til Edwards; de fleste har sågar hatt ham over 50%. Med mindre de er like grovt undervurderende for republikanerne som målingene i Kentucky var for to og en halv uke siden, skal dette gå veien for demokratene. Min vurdering: Trolig demokratisk.

DAGENS ARTIKKEL

«Why Governors Are Struggling in the 2016 Race» av Alex Roarty (National Journal): «The conventional wisdom is that successful candidates should stay far from Washington. So why are senators doing so much better than governors this cycle?»

Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.