Morgenkaffen torsdag 19. november: Uenighet om syriske flyktninger og Obama varsler veto

God morgen! Det er torsdag 19. november, uenighet om syriske flyktninger preger den politiske debatten, og Mor­gen­kaffen er servert.

«They’ve been playing on fear in order to try to score political points or to advance their campaigns, […] And it’s irresponsible. And it’s contrary to who we are. And it needs to stop, because the world is watching.»

President Barack Obama til Washington Post om republikanernes respons på den syriske flyktningkrisen.

NYHETER

Obama møter motstand mot egen flyktningplan med vetotrussel. President Barack Obama har foreslått at USA skal ta imot opptil 10 000 syriske flyktninger. Han har møtt sterk motstand fra republikanerne. Nå viser to meningsmålinger at også det amerikanske folket er skeptisk til Obamas forslag. 56 % av befolkningen ønsker ikke at det skal tas inn flere syriske flyktninger. Senere i dag skal Representantenes hus stemme over et forslag som innebærer at syriske og irakiske flyktninger kun får adgang til USA dersom myndighetene kan bekrefte at de ikke utgjør en sikkerhetsmessig trussel.

Forslaget har møtt motstand fra demokratiske kongressmedlemmer og Det hvite hus har varslet at presidenten vil nedlegge veto mot forslaget. Lovforslaget, som er utarbeidet av Mike McCaul (R-Texas, 10. distrikt) and Richard Hudson (R-North Carolina, 8. distrikt), «is untenable and would provide no meaningful additional security for the American people, instead serving only to create significant delays and obstacles in the fulfillment of a vital program that satisfies both humanitarian and national security objectives,» skriver Det hvite hus i en pressemelding. Les mer her, her, her og her.

Plan for stenging av Guantánamo lar vente på seg. Obama-administrasjonens plan for stenging av fangeleiren på Guantánamo lar vente på seg. Planen var ventet allerede sist uke, men er nå utsatt grunnet finansielle hensyn. Det er blitt spekulert i om hendelsene i Paris kan ha noe med utsettelsen å gjøre, men en kilde i regjeringsapparatet avviser dette. Å stenge ned Guantánamo var et av Obamas valgløfter i sin tid. Les mer.

#2016SIRKUSET

Sanders holder tale om sosialisme i dag. Presidentkandidat og senator Bernie Sanders (I-Vermont) varslet i oktober at han kom til å holde en tale om sin oppfatning av begrepet «demokratisk sosialisme», og i dag er det duket for den ventede talen. Sosialisme er et belastet begrep i USA, og Sanders har fått mye oppmerksomhet for å være den eneste senatoren som vedkjenner seg betegnelsen. I talen vil han utdype sin forståelse av begrepet «demokratisk sosialisme» og sin visjon for det amerikanske samfunnet. Les mer.

Trump fortsatt i ledelsen. I en ny meningsmåling ligger Donald Trump fortsatt best an av de republikanske presidentkandidatene, med 22 % oppslutning. Ben Carson ser derimot ut til å være på vei ned igjen. Etter en periode som Trumps nærmeste utfordrer, er han nå nede i 11 % oppslutning, det samme som senator Marco Rubio (R-Florida), som har hatt en oppsving på målingene etter gode debattprestasjoner i senere tid. Tallene er omtrent de samme som i New Hampshire, som er andre stat ut i nominasjonskampen. I en meningsmåling får Trump 23 % mot Carson og Rubios 13 % oppslutning. Les mer her og her.

DAGENS ARTIKKEL

«Our two Americas, in 1 map» av Chris Cillizza (Washington Post): «We live in what amounts to two totally different Americas — countries within a country that rarely brush up against one another, figuratively or literally.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.