Andre runde i Louisiana går av stabelen lørdag. Valglokalene stenger kl 3 natt til søndag, norsk tid. Kun tre delstatsvalg står på programmet; guvernør, viseguvernør og justisminister, de øvrige vervene ble avgjort alt i første runde i oktober.

Du kan følge opptellingen hos Associated Press. Du finner min gjennomgang nedenfor:

GUVERNØR: Edwards (D) mot Vitter (R)

Jindal Vitter
Republikanere som hater hverandre: Guvernør Bobby Jindal og senator David Vitter

Louisianas republikanske guvernør, Bobby Jindal (f.1971) er forhindret av delstatsgrunnloven fra å stille igjen til en tredje periode og er uansett mektig upopulær (en måling fra delstatsuniversitetet ga ham 70-20 i upopularitet).

Andre runde av guvernørvalget i 2015 står mellom lederen av demokratenes gruppe i delstatshuset, John Bel Edwards, som tok 40% i første runde og den republikanske senatoren David Vitter, som bare tok 23%. Vitter var storfavoritt ved valgkampens begynnelse, men som vi skal se har han fått uventet motvind.

Totalt tok de demokratiske kandidatene rundt 42%, mens republikanerne tok resten. Normalt skulle det tilsi klar republikansk fordel, men primæroppgjøret var såpass bittert og Vitters tidligere prostitusjonsskandale såpass langt fremme i velgernes bevissthet at dette kan bli svært jevnt.

Edwards Dardenne
Edwards til venstre, Dardenne til høyre.

Den ene av de to utslåtte republikanerne, tjenestekommissær Scott Angelle nektet å gi noen av de to sin støtte. Den andre, viseguvernør Jay Dardenne, som først hadde sagt det samme, gikk ut med støtte til Edwards, og like etter kom Edwards med en av de mest hardtslående reklamevideoer USA har sett, der han nådeløst kontrasterer egen militærtjeneste med Vitters prostitusjonsskandale.

Edwards (f.1966) er en uvanlig demokrat; hans politiske holdninger hører mer hjemme hos fordums demokrater, som en gang styrte delstaten nesten uten konkurranse. Han er mot abort, likekjønnede ekteskap og våpenreguleringer; alt dette er standpunkter en demokrat nesten må innta for å lykkes i lokalpolitikken i denne dypt konservative delstaten.

LA guv John Bel Edwards
Ren og pen delstatsrepresentant: John Bel Edwards

Edwards tok en ingeniørutdanning i forsvaret, hvor han tjenestegjorde i åtte år, før han dro hjem, tok jussutdannelse og ble advokat. Han ble valgt inn i delstatshuset i 2008 og ble gruppeleder i 2012. Edwards har da også fått støtte fra en håndfull republikanere i delstatsforsamlingen og ellers rundt i fylker og kommuner.

Han har kritisert Vitter for sistnevntes kompromissløse konservatisme og trukket paralleller til avtroppende guvernør Jindals upopulære regjeringstid. Budskapet er at en stemme til Vitter betyr ytterligere fire år med Jindal, til tross for at de to republikanerne knapt tåler synet av hverandre.

LA guv David Vitter
Ikke fullt så ren senator: David Vitter

Vitter (f.1961) er også utdannet jurist (han hadde samme stipendordningen, «Rhodes scholarship» og et par studieår ved Oxford i England, som tidligere president Bill Clinton og avtroppende guvernør Jindal). Han satt noen år i delstatshuset før han ble valgt til Kongressen i et suppleringsvalg i 1999; ironisk nok fordi den sittende representanten, Bob Livingstone gikk av da det ble avslørt at han hadde vært utro…

I 2004 ble han valgt til Louisianas første republikanske senator siden Rekonstruksjonen i 1876. Både i valgkampen til Senatet og i et kortlivet forsøk på guvernørvalget i 2003 var det beskyldninger om omgang med prostituerte, men Vitter avfeide dem som absurde usannheter som var typiske for den røffe tonen i Louisianapolitikken.

LA guv David Vitter
Senator og horebukk: David Vitter

I juli 2007, nesten midtveis ut i den første senatsperioden, kom så skandalen som forfølger ham til denne dag; telefonnummeret hans dukket opp i kundelisten til en dømt bordellbestyrer. Vitter sto angrende frem foran kameraene og bekjente «sin synd» (han har til denne dag ikke innrømmet hva denne synden innebar) og ba om tilgivelse fra velgerne og familien. Det funket helt greit i neste senatsvalg i 2010, men har vist seg vanskeligere i dette valget.

Senator Vitter rettet mesteparten av skytset i første runde mot sine to republikanske rivaler og det hele ble ganske bittert. Nå har han hamret løs på Edwards i fire uker, men det er fortsatt et åpent spørsmål hvor mange av rivalenes velgere han har klart å tiltrekke seg. Alle målinger viser at om Vitter vinner er det til tross for sin personlighet; selv republikanerne kan knapt fordra mannen.

Edwards Obama
Vitters eneste håp er at Louisianas velgere hater Obama mer enn de hater ham.

Vitter startet med et solid overtak i pengeracet og hamret løs i fire uker på at John Bel Edwards = Barack Obama. Men Edwards har tatt igjen det økonomiske forspranget etter første valgrunde og har vært i stand til å svare for seg. Dette er dog det mest virkningsfulle angrepet Vitter har, i en delstat der Obama er enda dårligere likt enn ham selv.

I tillegg tyder mye på at Vitter i det minste har klart å stoppe den verste velgerflukten med diverse «myke» kampanjevideoer der hans kone og sønn har hovedrollene. Han har til og med en egen reklame sammen med medlemmer av den beryktede/berømte Duck-familien, der temaet er tilgivelse og botsgang. Cheesy, men det funker nok overfor kjernevelgerne.

Forhåndsstemmene gir grunn til svak optimisme for demokratene og meningsmålingene, inkludert vår egen, har alle vist en ledelse til Edwards; de fleste har sågar hatt ham over 50%. Med mindre de er like grovt undervurderende for republikanerne som målingene i Kentucky var for to og en halv uke siden, skal dette gå veien for demokratene. Min vurdering: Trolig demokratisk.

VISEGUVERNØR: Holden (D) mot Nungesser (R)

To fylkespresidenter gikk videre til andre runde av viseguvernørvalget; demokraten Kip Holden (f.1952) tok 33% og republikaneren Billy Nungesser (f.1959) tok 30%. To andre republikanere tok resten av stemmene.

LA ltguv Kip Holden
Appellerer til republikanere: Kip Holden

Holden er advokat av yrke og har siden 2005 styrt East Baton Rouge fylke, som bla. inneholder delstatshovedstaden Baton Rouge. Han var den første svarte til å vinne dette fylket, i stor grad fordi han i tillegg til svarte velgere fikk støtte fra næringlivsvennlige krefter. Mange av disse var republikanere og han har hyret inn republikanere i sentrale stillinger i sin administrasjon.

LA ltguv Billy Nungesser
Fyller dressen: Billy Nungesser

Nungesser var forretningsmann før han ble fylkespresident i Plaquemines fylke, sør for New Orleans i 2007. Dette fylket strekker seg med Mississippielven ut til Mexicogulfen, og Nungesser fikk mye presse som følge av Deepwater Horizon-utslippet i 2010 og de påfølgende miljøødeleggelsene. Han tok ikke gjenvalg i 2014.

Dette valget var langt mindre rufsete enn guvernørvalget og Holden har samlet inn lite penger i forhold til Nungesser, som for øvrig tapte dette valget mot Jay Dardenne i 2011. De fleste meningsmålingene har gitt Nungesser alt fra en knapp til en ganske klar ledelse og jeg ser ingen grunn til å betvile at han ligger foran. Jeg har dette som trolig republikansk.

JUSTISMINISTER: Caldwell (R) mot Landry (R)

LA ag Buddy Caldwell
Eldre mann: Buddy Caldwell

To republikanere gikk videre i justisministervalget. Den sittende ministeren, ex-demokrat Buddy Caldwell (f.1946) tok 35%, mens tidligere kongressmann, advokat og Tea Party-aktivist Jeff Landry (f.1970) tok 33%.

Som tidligere skrevet byttet Caldwell partitilknytning i 2011, men han har ikke brydd seg noe særlig om å knytte nye forbindelser til det republikanske partiapparatet og delstatspartiet gikk da også ut med aktiv støtte til Landry.

LA ag Jeff Landry
Yngre mann: Jeff Landry

Man skulle i utgangspunktet tro at Caldwell hadde en viss appell til gamlepartiet, det amerikanerne kaller «cross-over appeal», men hun som kom på tredjeplass i første runde, den demokratiske advokaten Geraldine Baloney, har støttet Landry foran andre runde. Det skyldes nok i stor grad at Landry har latt ideologien ligge, til fordel for angrep mot den slakke etikken som lenge har ligget til grunn for den «good old boys»-politikken som har preget Louisiana i alle år og som Caldwell i høyeste grad er en del av.

De fleste målingene har vist at de to ligger jevnt, men vår egen ga Landry 20% forsprang. Jeg tror de fleste velgere bryr seg mindre om at Landry ligger til høyre for Caldwell og mer om at han er et yngre, ferskere og mindre korrupt navn. Jeg tipper en svak sannsynlighetsovervekt for Landry.

En håndfull valg til delstatshuset og delstatssenatet gikk videre til andre runde. Republikanerne vil uansett holde begge kamre i de neste fire år. Trygt republikansk.