God morgen! Det er onsdag 18. november, Washington, D.C. er delt om syriske flyktninger, og Mor­gen­kaffen er servert.

«I would’ve enjoyed campaigning against Trump.»

President Barack Obama i et intervju med GQ.

NYHETER

Obamas plan for å ta imot flyktninger møter motstand i Huset. Representantenes hus forbereder nå et lovforslag som vil stoppe president Obamas plan om å ta imot nye syriske flyktninger. Lovforslaget, som støttes av den nye speakeren Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt) vil kreve en «pause» i inntaket av nye flyktninger før mekanismer er på plass som gjør at man kan være sikre på at de som kommer ikke er terrorister. President Obamas forslag i forrige uke om å bosette 10 000 syriske flyktninger i løpet av det neste året har møtt kraftig motstand fra republikansk hold. Lovforslaget skal stemmes over senere denne uken. Les mer.

Jeb Bush er positiv til å ta imot syriske flyktninger. Presidentkandidat og tidligere Florida-guvernør Jeb Bush (R) sier i et intervju med Bloomberg at han ikke stiller seg bak en eventuell full stans i inntaket av syriske flyktninger til USA. Bush mener det er i USAs stolte tradisjon å ta imot flyktninger og at denne bør fortsette. Han er derimot «bekymret» over Obama-administrasjonens evne til å bosette 10 000 flyktninger på en forsvarlig måte. Bush tar dermed en mer forsonlig tone mot Obamas plan enn mange andre på republikansk side. Les mer.

John McCain hardt ut mot Ted Cruz for «religionstest» av flyktninger. Presidentkandidat Ted Cruz (R-Texas) uttalte på mandag at han ønsker en test som vil favorisere kristne syriske flyktinger. Cruz mener at det ikke er noen overhengende risiko for at kristne vil begå terrorhandlinger. Obama gikk ut og kalte idéen «skamfull«. Nå får forsaget gjennomgå av Arizona-senatoren McCain, som vanligvis ikke har til vane å ta Obamas side. Les mer.

#2016SIRKUSET

Bobby Jindal gir opp presidentdrømmen. Fra redaktør Are Tågvold Flaten: Tirsdag innså omsider Louisiana-guvernør Bobby Jindal (R) at det ikke blir noe av presidentdrømmen. Det republikanske feltet ble rett og slett for stort. Piyush ‘Bobby’ Jindal (44), som kunngjorde sitt kandidatur som 13. mann i rekken i slutten av juni, satte strek med følgende uttalelse: ‘This is not my time.’ Jindal er den tredje republikanske presidentkandidaten som kaster inn håndkleet, etter Rick Perry og Scott Walker. Jindal-strategen Curt Anderson kommenterte beslutningen slik tirsdag ettermiddag: ‘It’s a bizarre election and he wasn’t able to break through.’ Les mer her.

Donald Trump: Obama sender flyktinger til republikanske stater. I gårsdagens Morgenkaffe kunne vi lese om hvordan de syriske flyktningene har blitt gjenstand for politisk kamp. Presidentkandidat Donald Trump (R) er nå ute og anklager president Obama for å sende syriske flyktninger til republikanske stater med vilje. «They send them to the Republicans, not to the Democrats, you know because they know the problem … why would we want to bother the Democrats?» Kommentaren ble gitt i et radiointervju dagen etter at flere republikanske guvernører (samt en demokrat) gikk ut med uttalelser om at de kom til å motsette seg føderale forsøk på å bosette syriske flyktninger i sine delstater. Les mer.

Ted Cruz får støtte fra den konservative aktivisten Virginia «Ginni» Thomas. Virginia Thomas er en kjent skikkelse i republikanske miljøer, og kone til høyesterettsdommer Clarence Thomas. Texas-senator Ted Cruz (R) fortsetter med dette å sanke viktige støtteerklæringer. I gårsdagens Morgenkaffe kunne vi lese at Cruz offisielt har støtte fra Steve King (R-Iowa, 4. distrikt). På nettsiden til Cruz er det lagt ut en video kalt «I am proudly endorsing Ted Cruz for President in 2016″ der Virginia Thomas beskriver Cruz som en verdig leder av den «frie verden». Les mer.

Bernie Sanders nøler med sin personlige «sosialisterklæring». I forbindelse med valgkampen i oktober avslørte presidentkandidat Bernie Sanders (I-Vermont) at han forberedte en «major speech» der han skulle fortelle det amerikanske folk hva han legger i ordet «sosialist». Begrepet, som bærer negative konnotasjoner i amerikansk politisk kultur, trengte å få «nytt innhold» sa Sanders til et journalistkorps, som siden har ventet på at Vermont-senatoren skulle presentere denne talen. Sanders, som i hovedsak skriver sine egne taler, er ifølge staben hans ikke ferdig med å skrive talen enda. Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«President Obama and Bill Simmons: The GQ Interview» (GQ): «Has anyone come to the White House and picked up your older daughter for a date? – No, but I’ve seen some folks glancing at her in ways that made me not happy.»

«Mr. President, escalate this war.» av Richard A. Clarke (Daily News): «U.S. personnel must be inserted with local forces, beyond the mere 50 Special Forces The White House has approved to work as advisers. For decisive battles, the President should overcome his fear of the “slippery slope” and authorize brief, direct interventions of U.S. Rangers, artillery and Special Forces.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.