God morgen! Det er tirsdag 17. november, utenrikspolitikk preger valgkampen, og Mor­gen­kaffen er servert.

«That’s shameful. That’s not American. That’s not who we are. We don’t have religious tests to our compassion.»

President Barack Obama i en pressekonferanse på G20-møtet i Antalya, Tyrkia. Obama om den syriske flyktning-debatten i USA.

NYHETER

Syriske flyktninger er uønsket av republikanske guvernører. Ni republikanske guvernører uttalte mandag at de kommer til å blokkere ethvert forslag om å ta imot syriske flyktninger til sin delstat. Rettslig sett er det uklart hvorvidt guvernører har mulighet til å fatte slike beslutninger, men guvernørene gav selv uttrykk for at de har slik myndighet. Mississippi-guvernør Phil Bryant (R), uttalte blant annet at han ville gjøre «everything humanly possible to stop any plans from the Obama administration to put Syrian refugees in Mississippi.» Les mer.

Obama holder fast ved sitt flyktningsløfte. Samtidig som republikanerne ønsker å stanse den syriske flyktningstrømmen på grunn av frykt for terror, fastholder Obama sitt løfte om å ta imot iallefall 10.000 syriske flyktninger i 2016. Presidenten uttalte til G20-møtet i Antalya, Tyrkia, at flyktningene må gjennom «rigorous screening and security checks», men det å stenge døren for dem som faktisk trenger hjelp vil være et «svik mot våre verdier». Les mer.

Du kan høre hele talen her.

Ny «shutdown»-trussel. Republikanerne har i tiden etter terrorangrepet i Paris gått kraftig ut mot Obamas flyktningpolitikk. I Kongressen melder nå republikanerne at Obama burde forkaste planen om å ta imot 10 000 syriske flyktninger i løpet av 2016. Enkelte republikanere ønsker i så måte å knytte nye restriksjoner til utgiftsloven, som snart må vedtas for å dekke utgiftene til de føderale myndighetene. Eventuelle krav om å knytte restriksjoner til flyktningsutgiftene, har således skapt en ny trussel om «shutdown» i Washington. Les mer.

#2016SIRKUSET

Ted Cruz med viktig støtteerklæring i Iowa. Mandag ble det klart at Texas-senator, Ted Cruz (R), formelt er støttet av kongressmannen Steve King (R-Iowa, 4. distrikt). Dette er ansett som en svært viktig støtteerklæring i Iowa, da King er ansett for å være en av statens mest populære konservative politikere. Steve King uttalte på pressekonferansen i Des Moines at «Ted Cruz is the answer to my prayers. The candidate that God will use to restore the soul of America» (sønnen hans har lenge jobbet for Cruz sin Super PAC). Sammen med gode debattprestasjoner, solid økonomi og positive tall på meningsmålingene, vil denne støtteerklæringen være med på å sementere Cruz sin posisjon som en toppkandidat i den republikanske valgkampen i Iowa. Les mer.

Utenrikspolitikk på dagsordenen. Inntil nå har presidentkampanjen stort sett vært sentrert rundt innenrikspolitikk, i begge partier. I kjølvannet av terrorangrepet i Paris spår imidlertid mange et skifte i valgkampen, hvor utenrikspolitikk og ledererfaring vil være det sentrale. Et stort spørsmål i denne sammenheng er om velgerne nå går bort fra de mer uerfarne presidentkandidatene, som til nå har vært i vinden, og heller uttrykker sine preferanser på bakgrunn av erfaring. Les mer.

Republikanerne angriper Obamas ISIL-strategi. De republikanske presidentkandidatene forvaltet store deler av mandagen på å snakke utenrikspolitikk. Diskusjonen var spesielt rettet mot president Barack Obama sin strategi for å beseire ISIL/ISIS. Utover dagen ble det også svært livlig på sosiale medier:

Donald Trump knytter Paris-terroren til våpenkontroll. I et intervju med CNBCs «Squawk Box» knyttet presidentkandidat og mangemilliardær, Donald Trump (R), omfanget av terrorangrepet i Paris til Frankrikes strenge våpenkontroll. Donald Trump uttalte at «[h]ad there been some guys with a gun, there would have been a shootout and probably the primary people that would have got whacked would have been the killers». I et senere intervju, med MSNBCs «Morning Joe», mente den frittalende presidentkandidaten at nøkkelen til å overvinne ISIL, er å ødelegge oljeraffineriene og banksystemene i regionen. Les mer.

Rand Paul med nytt lovforslag. Presidentkandidat Rand Paul (R-Kentucky) la mandag frem planene for et nytt lovforslag, som innebærer en umiddelbar utsettelse av utstedelse av visum til flyktninger fra omtrent 30 land, da de kommer fra land med en «significant jihadist movement». I følge lovforslaget vil dette medføre at flyktninger, og andre personer fra disse landene, verken kan immigrere, besøke eller studere i USA. Les mer.

Huckabee med ultimatum til Paul Ryan. Tidligere Arkansas-guvernør, Mike Huckabee (R), startet mandag med å fremsette et ultimatum til nylig valgt speaker i Representantenes hus, Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt). Til tross for at Paul Ryan bare har vært speaker i litt over to uker, tvitret Huckabee at dersom Ryan ikke var klar for å sile ut flyktninger med terrorhensikt, burde han gå av på dagen. Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«Paris Attacks Pose Test for U.S. Presidential Candidates» av Albert R. Hunt (New York Times): «The tragedy in Paris is roiling American politics, bolstering the Republican right’s anti-immigration demands in the short run and perhaps ultimately enhancing Hillary Rodham Clinton and her credentials as the candidate with experience.»

«The Iowa caucuses are closer than you think» av Chris Cillizza (Washington Post): «The Iowa caucuses are 11 weeks away. That is a lifetime in a political campaign. Except that it’s really not … Any Republican who tells you that Trump and/or Carson are a fad who will fade before Iowa is engaging in the most wishful of thinking. It’s a near-certainty at this point that the top tier going into Iowa will look almost exactly like it does today — Carson and Trump at the top, with Rubio and Sen. Ted Cruz (Tex.) inching upward.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

Masterstudent i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen. Skribent for AmerikanskPolitikk.no.