God morgen! Det er mandag 16. november, Paris-terroren preger også amerikansk politikk, og Mor­gen­kaffen er servert.

«Why, over her political career, has Wall Street been the major campaign contributor to Hillary Clinton? Maybe they’re dumb and they don’t know what they’re gonna get, but I don’t think so.»

Bernie Sanders (I-Vermont) går ut mot Hillary Clinton i lørdagens debatt.

NYHETER

President Barack Obama ble intervjuet av George Stephanopoulos på ABC This Week (intervjuet ble filmet dagen før terrorangrepet fant sted). Konfrontert med kritikken om at de 50 spesialsoldatene USA setter inn mot ISIS ikke er nok, svarte presidenten at dette er et flerårsprosjekt, og at målet er å gradvis kutte transportruter, mobilisere effektive sunni-militser og hindre ny tilførsel av utenlandske krigere. Obama kritiserte også Trumps idé om å deportere 11 millioner illegale innvandrere som urealistisk og umenneskelig. På spørsmål om Bernie Sanders var Obama veldig positiv til kandidaten, men unngikk spørsmålet om han ville vært en god president.

”We have contained them,” sa Obama om ISIS. En uttalelse som kanskje var litt uheldig i lys av Paris-terroren ett døgn senere. Det hvite hus har gått ut og sagt at presidenten refererte til situasjonen i Syria og Irak, ikke med tanke på andre områder, melder The Hill.

#2016SIRKUSET

På lørdag fant den andre demokratiske debatten sted i Des Moines, Iowa. Det ble brukt litt hardere skyts denne gangen, og særlig Hillary Clintons bånd til Wall Street, og den støtten hun får fra finanssektoren, ble mye nevnt. Clinton forsvarte seg med at hun hadde vært New Yorks senator under og etter 9/11 og at Wall Streets støtte kom av at hun jobbet mye for å gjenoppbygge nedre Manhattan. Politico erklærte Martin O’Malley som debattens vinner, men la til at det neppe kom til å endre noe.

Rubio: Å si at USA ikke er i krig med radikal islam er som vi skulle sagt at vi ikke var i krig med nazistene i frykt for å fornærme noen ikke-voldelige medlemmer av nazi-partiet. Marco Rubio (R-Florida) gjestet ABC This Week, og slo tilbake mot Hillary Clinton som mente det var uklokt av Rubio å definere det som en krig mot islam, og foretrakk begrepet jihadister. Rubio mener NATO bør bruke artikkel 5 etter angrepet i Frankrike, og se det som en krigshandling. Rubio ønsket også flere tropper mot ISIS, men var ikke villig til å komme med et konkret tall.

Vil ikke ta imot syrere. Flere republikanske presidentkandidater, deriblant Donald Trump, Ben Carson og Ted Cruz (R-Texas), har i kjølvannet av Paris-terroren bedt om at Obama avlyser sitt ønske om at USA skal ta imot 10 000 syrere, skriver New York Times. Cruz mente også at man må være villig til å bombe noen sivile syrere for å knekke ISIS.

Men Bush vil ta imot. Jeb Bush gjestet CNN State of the Union i går, og mente USA burde ta imot syriske flyktninger, men fokusere på kristne syrere. Han argumenterte for at rutinene for hvordan USA slipper inn flyktninger er gode nok til å forhindre terror. Bush etterlyste ellers klarere lederskap mot ISIS, blant annet en ikke-fly sone og at man presset arabiske land til å koordinere støtten til opprørsgrupper.

DAGENS ARTIKKEL

«Hillary Clinton Told Wall Street To ‘Cut It Out’—Not So Much, the Record Shows» av Jeff Gerth (Politico): «Under attack during Saturday night’s Democratic debate over her historical reliance on campaign contributions from Wall Street, Hillary Clinton said she isn’t influenced by such donations and would be at least as tough on the industry as her opponents. “You can look at what I did in the Senate,” Clinton said. “I did introduce legislation to rein in compensation. I looked at ways that the shareholders would have more control over what was going on in that arena. And specifically said to Wall Street, that what they were doing in the mortgage market was bringing our country down.”»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.