God morgen! Det er fredag 13. november, republikanerne fortsetter å krangle om innvandring, og Mor­gen­kaffen er servert.

«Imagine the images on the screen flashed around the world as we were dragging parents away from their children, and putting them in what, detention centers, and then systematically sending them out. […] Nobody thinks that that is realistic. But more importantly, that’s not who we are as Americans.»

President Barack Obama, sitert av Politico om Donald Trumps forslag om deportering av innvandrere uten oppholdstillatelse.

NYHETER

Paul Ryan gjør endringer i Kongressen. Kongressmann Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt) lovet endringer i Representantenes hus da han nylig ble valgt til speaker. Nå ser han ut til å følge opp lovnadene med å avsette lederne for en komité som har ansvar for komitéutnevnelser. Politico beskriver endringene som de største omstruktureringene av interne spilleregler i Det republikanske partiet hittil under Ryans ledelse, og mener at de vil «go a long way toward meeting the demands of conservatives to decentralize power in the House». Les mer.

Obama latterliggjør Trumps syn på deportering. President Barack Obama er ikke imponert over den republikanske presidentkandidaten Donald Trumps forslag om å deportere millioner av ulovlige innvandrere, og kaller ideen både urealistisk og dyr. Presidentkandidat Hillary Clinton (D) kalte onsdag Trumps forslag «absurd, inhumane, and un-American», men Trump avviste torsdag kritikken og hevdet at deporteringene kan utføres på en human og rimelig måte. Les mer.

#2016SIRKUSET

Cruz og Rubio krangler om innvandring. Uenigheten om innvandringsspørsmålet mellom de republikanske kandidatene fortsetter, og nå er det senatorene Ted Cruz (R-Texas) og Marco Rubio (R-Florida) som er i sentrum. De blir ikke enige om hvem av dem som er mest konservative i debatten. «Talk is cheap», sier Cruz, og viser til at Rubio stemte imot innstrammingsforslagene som Cruz og senator Jeff Sessions (R-Alabama) tidligere har foreslått. Rubio svarer med å beskylde Cruz for å være en «supporter of legalizing people that are in this country illegally». Rubio og Cruz har seilet opp som mer og mer realistiske kandidater til nominasjonen den siste tiden. Les mer her og her.

Clinton leder fortsatt. Senator Bernie Sanders (I-Vermont) har yppet seg mer på meningsmålingene enn det var ventet på forhånd, men tidligere utenriksminister Hillary Clinton leder fortsatt an. Ifølge en ny meningsmåling har Clinton 52 % oppslutning mot Sanders’ 33 %. Tidligere guvernør i Maryland, Martin O’Malley (D) ligger langt etter begge to, med sine 5 %. Vel så positivt for Clinton, er det at hennes velgere i større grad har bestemt seg for hvem de vil støtte. Mens 55 % av Clintons støttespillere oppgir at de har bestemt seg, har 58 % av Sanders’ støttespillere ikke bestemt seg ennå. Les mer.

Ikke glem å laste ned #ampolcast søndag morgen. Vi tar for oss den republikanske tv-debatten og lørdagens demokratiske debatt. Vi gleder oss!

DAGENS ARTIKLER

«Everything you need to know about Saturday’s Democratic debate» av Noah Weiland (Politico): «The second Democratic presidential debate will be Saturday, Nov. 14, live from Drake University in Des Moines, Iowa.»

«The Pundits Have It All Wrong. Ted Cruz Is a Real Threat For the Nomination.» av Rich Lowry (Politico): «The indications of the strength of Cruz’s operation and the shrewdness of his positioning are mounting.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

Avatar photo
Masterstudent i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2015.