God morgen! Det er torsdag 12. november, amerikanske medier har brukt det siste døgnet på å analysere den republikanske tv-debatten, og Mor­gen­kaffen er servert.

«Cruz seems to be patiently waiting for his moment to make this attack. Cruz wants to see the whites of Rubio’s eyes before he fires his biggest guns.»

Dan Pfeiffer, tidligere kommunikasjonsrådgiver for president Barack Obama, om Ted Cruz’ (R-Texas) strategi overfor konkurrenten Marco Rubio (R-Florida).

NYHETER

Protester ved flere universiteter. Ved flere anerkjente amerikanske universiteter har det den siste tiden vært store protester grunnet beskyldninger om rasisme. Etter ukesvis med student-demonstrasjoner ved universitetet i Missouri, utløst av flere episoder med rasemessige motsetninger, valgte universitetets president å trekke seg fra sin stilling på mandag. Også ved universitetene Yale, UCLA, universitetet i Michigan, universitetet i Oklahoma og Arizona State har det vært protester denne høsten. Les mer.

#2016SIRKUSET

Mandag markerte Tankesmien Agenda at det er ett år igjen til presidentvalget i USA. Du hører paneldebatten, der blant andre redaktør Are Tågvold Flaten, Jan Arild Snoen og Hilde Restad bidrar, her.

Bush’ støttespillere beroliget etter tirsdagens debatt. Det hersker bred enighet om Jeb Bush’ opptreden under den fjerde republikanske tv-debatten var god nok til at donorer og støttespillere kan føle seg beroliget, selv om Bush ikke var kveldens store stjerne. Etter tilnærmet katastrofale prestasjoner i de foregående debattene har Bush-kampanjen leid inn hjelp fra en av de beste i bransjen. Jon Kraushar, Fox News-sjef Roger Ailes’ tidligere rådgiver og høyre hånd, preppet Bush foran debatten – noe som vistes på scenen i Milwaukee. Bush framsto som mer komfortabel med formatet enn tidligere, selv om han ikke kunne måle seg med konkurrentene Marco Rubio og Ted Cruz, som mange pekte på som to av kveldens vinnere. Les mer.

Fox Business tok ingen sjanser under tirsdagens debatt. Den forrige republikanske tv-debatten resulterte i protester fra store deler av det republikanske apparatet mot arrangøren CNBC. Fox Business tok derfor ingen sjanser under tirsdagens debatt. Kandidatene ble stilt nokså vennlige spørsmål, og ble sjelden stilt «til veggs» for sine synspunkter. Denne taktikken førte til en kjedeligere og noe mer substansiell debatt enn det som har vært tilfellet tidligere i høst, og enkelte tok til Twitter for å uttrykke misnøye med manglende fyrverkeri under sendingen. Les mer.

Konkurrentene nøler med å angripe Rubio. Mens Donald Trump har angrepet Marco Rubio for å være «svak» i innvandringsspørsmål, store svettekjertler og, nå nylig, Rubios tidligere kredittkortbruk, nøler de andre kandidatene med å gå løs på Rubio. Bush-kampanjen har tidligere varslet en storstilt kampanje mot Rubio, men under tirsdagens debatt avsto Jeb Bush fra å angripe rivalen. Heller ikke de andre kandidatene, med unntak av Rand Paul (R-Kentucky), som anklaget Rubio for å ville øke forsvarsbudsjettet til nye høyder, så ut til å ville bryne seg på den velartikulerte senatoren fra Florida. Les mer.

Trump for Secret Service-beskyttelse. Trumps Secret Service-beskyttelse startet onsdag morgen. Han fikk en liste med navn på bokstaven «m» fra Secret Service. Han valgte seg «Mogul» som sitt kodenavn. I følge en Google Consumer Surveys-måling kom den samme Trump på en knepen førsteplass i tirsdagens debatt. Trump fikk 24%, fulgt av Rubio på 23%, Ted Cruz med 13% og Ben Carson på 13%.

DAGENS ARTIKLER

«Jeb Bush Is 2016’s John Kerry» av Bill Scher (Politico): «Presidential primary campaign history is full of comeback stories; Jeb can find two of them in his own family. But the Kerry comeback—easily overlooked because it lacks a storybook ending—is a cautionary tale for pundits who put too much stock in debate theater and crowd sizes. And the parallels between the Kerry and Bush predicaments at this stage of the race are beyond striking.»

«The Republican Candidates Fight Over Immigration» av Priscilla Alvarez (The Atlantic): «The confrontation between Donald Trump and John Kasich in Tuesday night’s Republican debate over immigration was telling—not because they shared practical solutions, but for what it revealed about how each views the country and its ideals. The debate laid bare clear divisions among the party’s presidential candidates on the hot-button issue.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.