God morgen! Det er onsdag 11. november, republikanerne har gjennomført sin fjerde tv-debatt, og Morgenkaffen er servert.

«I would say the politics of it would be very, very, different if a bunch of lawyers or bankers were crossing the Rio Grande — or if a bunch of people with journalism degrees were coming over and driving down the wages in the press.»

Senator Ted Cruz (R-Texas) om ulovlig innvandring under nattens republikanske tv-debatt.

NYHETER

Revidert forsvarslov sendt til Obama. Etter en avstemming som endte 91-3, har Senatet sendt et revidert lovforslag til Obamas pult. Obama benyttet seg av vetoretten da han ble tilsendt det opprinnelige forslaget, da han mente at lovteksten inneholdt begrensninger som ville gjøre det vanskeligere for ham å stenge fengselet på Guantanamo Bay. I tillegg innebar forslaget budsjetteringer som ville øke forsvarsutgifter uten økninger også for føderale, innenrikspolitiske byråer. Enda det nye lovforslaget, det såkalte ”National Defense Authorization Act” (NDAA), også innebærer begrensninger som skal gjøre det vanskeligere for Obama å flytte noen av fangene til føderale fengsler, ventes Obama å signere det reviderte lovforslaget. Pressesekretær Josh Earnest uttalte at Det hvite hus er skuffet over Guantanamo-begrensningene, men at Obama vil signere, da det finnes andre måter å nå målet om å stenge fengselet. Les mer.

Netanyahu ønsker bedring i forholdet med USA. Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, som for tiden besøker Washington D.C., uttalte tirsdag at han mener USA og Israel kan jobbe sammen for å sikre at Iran etterkommer kravene i atomavtalen. Uttalelsen kom under en tale til generalforsamlingen i ”the Jewish Federations of North America”. I løpet av talen sa statsministeren at dette året ikke har vært lett, samtidig som han forsikret om at han ønsker å gjenoppbygge forholdet mellom Israel og USA. Les mer.

Obama kjemper for «illegale» innvandrere. Tirsdag meldte det amerikanske justisdepartementet at Obama-administrasjonen planlegger å gå til Høyesterett for å få støtte for tiltak som vil gjøre livet lettere for såkalte illegale innvandrere. Administrasjonen forsøkte å få gjennomslag for utøvende ordre på dette feltet i februar, da en føderal dommer satte en stopper for dem. Mandag ble det klart at denne dommerens beslutning ikke blir endret. Tirsdag kunngjorde justisdepartementet altså at Obama-administrasjonen vender seg mot Høyesterett. Talsmann for departementet, Patrick Rodenbush, uttalte følgende: ”The Department disagrees with the Fifth Circuit’s adverse ruling and intends to seek further review from the Supreme Court of the United States. The Department of Justice remains committed to taking steps that will resolve the immigration litigation as quickly as possible in order to allow DHS to bring greater accountability to our immigration system by prioritizing the removal of the worst offenders, not people who have long ties to the United States and who are raising American children”. Les mer.

#2016SIRKUSET

I natt norsk tid møttes republikanerne til sin fjerde tv-debatt. Redaktør Are Tågvold Flaten oppsummerer og kommer med sine vurderinger her.

Gode nyheter for Clinton i South Carolina. I gårsdagens Morgenkaffe ble det klart at det, på republikansk side, er dødt løp mellom Ben Carson og Donald Trump i South Carolina. En ny måling fra Monmouth universitetet viser tirsdag at Hillary Clinton har overtaket på Bernie Sanders i South Carolina. Her får den tidligere utenriksministeren overveldende støtte; 69 % av sannsynlige velgere i det demokratiske primærvalget oppgir at de støtter Clinton. Til sammenligning får Sanders støtte fra 21 % av velgerne i delstaten. Tidligere Maryland-guvernør, Martin O’Malley, får kun 1 %. Når respondentene begrenses til velgere som karakteriserer seg selv som demokrater, stiger Clintons støtte til 74 %, mens Sanders tall synker til 16 %. Les mer.

Ingen nedgang i Iowa etter Carson-kontrovers. Til tross for at en rekke medier den siste tiden har stilt spørsmål ved riktigheten av flere av Ben Carsons utsagn, er den tidligere kirurgens støtte i Iowa fortsatt sterk. Ifølge New York Times tolker Carsons støttespillere i delstaten kritikken av Carson som et resultat av partiskhet fra medias side. Carson har også selv dyrket denne tolkningen, noe som ble klart blant annet i tweeten hans fra 7. november, der han takket det han kalte ”biased media” for en oppsving i donasjoner til valgkampen hans.

DAGENS ARTIKLER

«Oppsummering av republikanernes fjerde tv-debatt» av Are Tågvold Flaten (AmerikanskPolitikk.no): «Det var flere som meldte seg på i kveld – også i den såkalte b-debatten – og det sørger for at 2016-sirkuset blir enda mer fascinerende å følge de neste månedene. Kaoset fortsetter, og nominasjonskampen er fortsatt helt åpen.»

”Here’s where the media is setting the bar for the top four candidates in Tuesday’s debate” av Callum Borchers (Washington Post): ”A debate is kind of like a round of golf. Whether you walk away feeling good depends more on your handicap than your raw score. A player with a 15 handicap would be thrilled by a score of eight over par, for instance, but a pro golfer who’s accustomed to shooting under par would be extremely disappointed by the same performance. Guess which golfer Jeb Bush is right now”.

”How each Republican fares against Hillary Clinton and Bernie Sanders, in 1 cool chart” av Philip Bump (Washington Post): ”We’re asking people who they’d pick before each party has settled on its candidate — meaning while there’s still internal partisan tension — before any campaigning and before a year’s worth of economic shifts happen”.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

Statsviter og kommentator på AmerikanskPolitikk.no. En av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".