God morgen! Det er mandag 9. november, og spøkelser fra fortiden krydrer Morgenkaffen i dag, enten vi snakker om Ben Carsons anekdoter eller Marco Rubios inkassoreginger. Det er ett år igjen til presidentvalget, og Morgenkaffen er servert.

«When [Ben Carson] say, though, hitting your mother over the head with a hammer, when you talk about hitting a friend in the face with a lock, a padlock, and you talk about stabbing someone and it got stopped by a belt buckle, which, you know, belt buckles really pretty much don’t stop a stabbing. They turn and twist and things slide off them.

So, you know, it’s pretty — pretty lucky if that happened. But, you know, Ben wrote a book. And the book is a tough book, because he talked about he has pathological disease. That’s a serious statement, when you say you have pathological disease, because, as I understand it, you can’t really cure it.»

Presidentkandidat Donald Trump gir oss høydepunktene fra Ben Carsons selvbiografi på CNNs State of the Union. Han gjorde det samme på Meet the Press og Face the Nation.

NYHETER

Straffereform med speaker Ryan? Den nye speakeren Paul Ryan (R-Wisconsin, 1.distrikt) har sagt at han ønsker å gi komitteene mer handlingsrom. Mange som ivrer for lavere straffer for en rekke narkotikalovbrudd tror det kan føre til et gjennombrudd, skriver The Hill. Ryan har tidligere vært positiv til en endring av straffenivå, men som speaker må han ta hensyn til kritikk fra en stor gruppe innad i Det republikanske partiet.

#2016SIRKUSET

Marco Rubio, et økonomisk rotehue. Hvor viktig er personlig økonomi for en presidentkandidat? Washington Post skriver at Marco Rubio (R-Florida) nå har sluppet sin kredittkorthistorie, og den viser at han betalte 1 700 dollar i purregebyr over en firårsperiode. Bushkampanjen har brukt mye energi på å grave opp senatorens betalingshistorie, men det er Trump som har vært hardest med kritikken. Nå har Rubio gått ut med sin kreditthistorie for å forsøke å legge temaet bak seg. Det viser en kandidat som ikke alltid har hatt ting på stell i sin personlige økonomi, blandet litt mellom privatkortet og AmEx kortet gitt ham av partiet, men som har gjort opp for seg til slutt. Mer om dette i ukas #ampolcast.

Har Carson smurt litt vel tykt på? Ben Carson ble intervjuet på NBCs Meet the Press for å snakke om en del påstander han har kommet med i sine selvbiografier, som kanskje ikke har tålt all oppmerksomheten en presidentvalgkamp innebærer. Blant annet har han beskrevet en middag med general William Westmoreland i 1969, som tilbød han et fullt stipend på West Point militærakademi, samt at han grep inn for å stoppe trakasering av hvite studenter under en demonstrasjon. Nå kan det vise seg at han har smurt litt på for å gjøre en anonym hardtarbeidende studietid litt mer spennende. Carson selv mente at han muliggens kunne ha blandet litt datoer, men at essensen var korrekt. Kandidaten ønsket heller å fokusere på medienes heksejakt som han mener er verre enn noe man har sett tidligere.

Donald Trump var på både NBCs Meet the Press og CNNs State of the Union for blant annet å snakke om hvordan han skal få Mexico til å betale for en mur på grensen. For det første, hvis noen andre bygger denne muren vil den koste ca. 20 milliarder dollar, men med Trumps lederskap rundt 7 mrd. For det andre, USA har et handelsunderskudd med Mexico på over 40 milliarder dollar i året, så siden USA ”gir” så mye penger til Mexico er det null problem å forhandle fram at Mexico betaler for en mur. De snakket også om at Donald Trump gjorde seg tilgjengelig som George H.W. Bush sin visepresident i 1988, uten at det ble noe av. Trump kan samtidig skryte av at hans opptreden på Saturday Night Live ble sett av 47 prosent flere enn Hillarys opptreden.

Er det for sent for Jeb Bush i New Hampshire? Los Angeles Times har intervjuet en rekke aktive republikanere i delstaten, og det kan vise seg at problemet ikke er at man vet for lite om Bush, men at folk har sett kandidaten og funnet ham for tam. Folk ville heller snakke om Trump og Fiorina. Flere mente at Bush var for moderat til å kunne gjøre noen forskjell i Washington.

VALGSNACKS

Servert av Jon Henrik Gilhuus:

2016-sesongen har offisielt startet, med at påmeldingsfristen gikk ut i Alabama fredag.

California distrikt 52: En ny republikaner melder seg for å slå kongressmann Scott Peters (D); politisk konsulent og tidligere Karl Rove-rådgiver Denise Gitsham. Hun har for øvrig også en kort historie som deltager i den amerikanske versjonen av «Ungkaren». En annen republikaner, veteran Jacquie Atkinson stiller allerede, men har skuffet stort i pengeinnsamlingen så langt.

Florida distrikt 11: Kongressmann Rich Nugent (R) tar ikke gjenvalg i 2016. Hans stabssjef, Justin Grabelle annonserte sitt kandidatur samme dag, og Nugent var kjapt ute med støtte.

Michigan distrikt 1: Delstatssenator Tom Casperson (R) vil stille i dette åpne setet.

Montana distrikt 1: Delstatens skolesjef, Denise Juneau (D) vil stille mot kongressmann Ryan Zinke (R) i 2016.

Ohio distrikt 8: Guvernør John Kasich (R) har offentliggjort datoene for suppleringsvalget etter John Boehners (R) avgang. Påmeldingsfristen er 16. desember og primærvalget vil bli avholdt 15. mars, samtidig med de regulære primærvalgene. Selve suppleringsvalget arrangeres 7. juni.

Pennsylvania distrikt 2: Delstatsrepresentant Dwight Evans blir fjerde kandidat til å utfordre kongressmann Chaka Fattah i det demokratiske primærvalget. Han er imidlertid den eneste av motkandidatene som er svart, i likhet med Fattah selv og over halvparten av velgerne i distriktet.

Pennsylvania distrikt 16: Kongressmann Joe Pitts (R) tar ikke gjenvalg i 2016.

Louisiana guvernør: Vi har et par målinger fra guvernørvalget den 21. november. JMC og TV-kanalen WVLA har John Bel Edwards (D) med en kraftig 52-32 ledelse på David Vitter (R). MRI har Edwards med en 54-38 ledelse. Republikanske Triumph har et mye jevnere race, med 49-41 til Edwards. Ellers har den republikanske avtroppende viseguvernøren Jay Dardenne, som kom på fjerde plass i første runde med 15 %, gått ut med støtte til Edwards. Foreløpig virker det ikke som om Vitter klarer å samle partiet bak seg, og da sliter han kraftig. Jeg endrer vurderingen av dette valget til svakt demokratisk.

Louisiana viseguvernør: Fylkespresident Billy Nungesser (R) leder så vidt, 40-39 på fylkespresident Kip Holder (D), ifølge JMC. Triumph gir Nungesser en større ledelse, med 49-38.

Louisiana justis: JMC finner tidligere kongressmann Jeff Landry (R) med en 38-34 ledelse på justisminister Buddy Caldwell (R), mens Triumph har 42-39. Landry har også fått støtte av demokraten som kom på 3. plass.

Maryland: En guvernøroppnevnt kommisjon har lagt frem forslag til endringer av valgsystemet i delstaten. I tillegg til å foreslå avvikling av valgkretser der flere enn en velges, foreslår kommisjonen å opprette en uavhengig kommisjon etter Californias modell til å tegne opp valgdistrikt.

New Hampshire guvernør: Tidligere direktør for delstatens finanstilsyn, Mark Connolly stiller i det demokratiske primærvalget.

Vermont viseguvernør: Tidligere redaktør i nettavisen Politico, Garrett Graff (D) stiller til viseguvernør i Vermont.

#AMPOLCAST

Det er ett år igjen til presidentvalget og innholdet i ukas #ampolcast kan oppsummeres slik: Det blåser hardt på toppen for Marco Rubio og Ben Carson, vi står overfor to nye tv-debatter denne uken, og vi har noen tanker om året som kommer. Du hører den her.

Abonner via iTunes, Stitcher, RSS eller Soundcloud.

DAGENS ARTIKLER

«Candidates Stick to Script, if Not the Truth, in the 2016 Race» av Michael Barbaro (New York Times): «Deep disregard for the news media has allowed candidates to duck, dodge and ridicule assertions from outlets they dislike and seek the embrace of those that are inclined to protect them. Today, it seems, truth is in the eyes of the beholder — and any assertion can be elevated and amplified if yelled loudly enough.»

«What’s making GOP crazy» av Paul Begala (CNN): «I believe what’s driving the GOP base crazy is anger. Anger at stagnant wages, anger at immigration and the changing demography of the U.S., anger at losing the culture wars, at seeing gay marriage enshrined in the Constitution. These people are ticked off. They are, as Howard Beale said in Network «as mad as hell, and … not going to take this anymore.» For some, this anger crosses into despair…»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.