Brutal angrepsreklame fra Louisiana: «Valgte prostituerte framfor patrioter»

I dag er vi midtveis mellom de to valgrundene som vil avgjøre hvem som skal styre Louisiana de neste fire årene. Guvernør Bobby Jindal (R) er upopulær, kan ikke ta gjenvalg, og frister for tiden tilværelsen som en ettertanke i republikanernes presidentvalgkamp.

De to som gikk videre fra første valgrunde er delstatsrepresentant John Bel Edwards (D) og senator David Vitter (R). Sistnevnte startet året som klar favoritt, men tok bare svake 23 % i første runde (Edwards tok nesten 40 %) og kjemper nå for å samle høyresidens velgere bak seg. Målingene så langt tyder på at han har vinterarbeide foran seg; de fire som er tatt opp foran andre runde viser hhv. 49-41, 52-32, 54-38 og 52-40 ledelse til Edwards.

I tillegg til å være en lite kompromissvillig konservativ, har Vitter ett stort ankepunkt ved seg: Han hadde en prostitusjonsskandale i 2007.

Vitter ble riktignok greit gjenvalgt i 2010, men saken har hele tiden ligget og ulmet i årets valgkamp, inntil Edwards på fredag slapp en av de mer brutale valgkampvideoer jeg har sett, der han kontrasterer egen militærtjeneste med Vitters seksuelle eskapader. Du kan se videoen – «The Choice» – over.

Det er selvsagt en fare for at videoen slår tilbake på Edwards og vekker sympati for Vitter, men jeg tror denne valgkampen så til de grader har demonstrert Vitters usympatiske trekk at faren er liten. De to andre seriøse kandidatene i første runde var begge republikanere, og Vitter hadde ingen skrupler med å dra deres navn gjennom søla for å ta seg til andre runde; den ene, viseguvernør Jay Dardenne (R) gikk til og med ut med støtte til Edwards denne uken.

Meningsmålingene og utviklingen i valgkampen har alt gjort at jeg har endret vurdering fra svakt republikansk til svakt demokratisk og jeg ser i skrivende stund ingen grunn til å endre den. Vitter har eksakt to uker på seg til å snu trenden. Dersom han fortsetter i kjent stil kommer denne valgkampens innspurt til å bli noe av det mest underholdende, men også minst informative, på mange år i amerikansk politikk.