En kjapp oppsummering av noen hovedtrekk fra tirsdagens valg:

I Kentucky tok republikanerne alle delstatsverv bortsett fra administrasjon og justis. Resultatet gikk imot de meningsmålingene som var offentliggjort, og som viste varierende grad av demokratisk ledelse for de fleste verv. I snitt viste målingene 10-14% dårligere tall for republikanerne enn det som ble resultatet; det bør invitere til selvgranskning i ettertid.

KY guv Matt Bevin
Hvem trenger drive valgkamp i Kentucky? Nyvalgt guvernør Matt Bevin

Til tross for en dårlig valgkamp dro altså guvernørkandidat Matt Bevin (R) dette i land, og det var ikke engang særlig jevnt – 53% mot 44%. Det er verdt å merke at Bevin samlet inn lite med penger og den nasjonale republikanske guvernørorganisasjonen trakk sine reklamer i tre uker i påvente av at han skulle begynne å bruke litt av egne midler. At han allikevel vant kan tyde på at velgerne ikke så Jack Conway (D) som noen særlig bedre kandidat, eventuelt at avskyen mot Barack Obama nå er så stor i Kentucky at selv en amatør som Bevin vinner greit.

Som jeg skrev da jeg postet min vurderingsvakt demokratisk«): «Dersom avskyen mot de nasjonale demokratene viser seg større enn innvendingene mot Bevin, kan imidlertid dette gi republikansk gevinst også nedover i rekkene.» Det viste seg å holde stikk. Republikanerne tok ikke bare landbruk og finans, (som jeg hadde som «svakt republikansk«) med 20% klaring, de erobret også revisorposten og kom svært nær justis og administrasjon også.

MS ag Jim Hood
Ensom svale: Jim Hood

I Mississippi gikk alt som ventet – justisminister Jim Hood holdt stand som den eneste demokratiske delstatspolitikeren i The Deep South, mens republikanerne jevnt over tok 60% eller mer i alle de andre delstatsvalgene. I folkeavstemningen om finansiering av skolesystemet falt forslaget 52-48 og i skrivende stund virker det som det ikke er mer enn max. 1-2 endringer i delstatsforsamlingen.

Ellers:

Houston Sylvester Turner
Er alle gode ting tre for Sylvester Turner?

Borgermestervalget i Indianapolis ble vunnet av Joe Hogsett (D), Charlotte ble vunnet av Jennifer Roberts (D), Columbus ble vunnet av Andrew Ginther (D), Toledo ble vunnet av fungerende borgermester, Paula Hicks-Hudson (D) og i Houston gikk delstatsrepresentant Sylvester Turner (31%) og advokat og forretningsmann Bill King (25%) videre til andre runde. Demokraten Turner er favoritt foran andre runde 12. desember, men det er altså verdt å merke at han har tapt borgermestervalget to ganger tidligere. Den lokale folkeavstemningen i Houston endte med at den såkalte HERO-loven tapte 61-39.

Det ble en demokratisk gevinst på en 3-4 seter i New Jersey, der guvernør Chris Christie nå er upopulær, men republikanerne vant suppleringsvalget til delstatssetet i New York med nesten 80%. I Virginia beholdt republikanerne 21-19 flertallet i delstatssenatet.