God morgen! Det er onsdag 4. november, Jeb Bush gir ikke opp, og Mor­gen­kaffen er servert.

«Now I’m a conservative Republican with a big heart. I didn’t decide to become a Republican. That’s who I have always been.»

Presidentkandidat og forretningsmann Donald Trump inrømmer at han er en tidligere demokrat, i sin nye bok «Crippled America: How to Make America Great Again».

NYHETER

Innholdet i handelsavtalen TPP kan frigjøres denne uken. Dette melder The Hill. Obama-administrasjonen har uttalt at de ville publisere innholdet i den multilaterale handelsavtalen TPP (Trans-Pacific Partnership) 30 dager etter at avtaleteksten var ferdigforhandlet, som var i begynnelsen av oktober. Nå begynner prosessen med å få avtalen gjennom nasjonalforsamlingene i de 12 respektive landene. Obama sikret seg såkalt «fast track» myndighet tidligere i høst, noe som gjør prosessen med å få avtalen gjennom Kongressen lettere. Det er likevel ventet politisk diskusjon rundt avtalen i den amerikanske Kongressen. Obama-administrasjonen har vært pådrivere for avtalen som utgjør en sentral del av Obamas økonomiske strategi.

Tea Party-mannen og millionæren Matt Bevin vant guvernørvalget i Kentucky takket være en upopulær president. Matt Bevin utfordret Mitch McConnell (R-Kentucky) i senatsprimærvalget i 2014, men vant ikke fram. I år vant han noe overraskende guvernørprimærvalget, og gjennomførte deretter en meget haltende valgkamp. Han lyktes imidlertid med å knytte demokratenes Jack Conway til president Barack Obama, som er meget upopulær i Kentucky. Det, sammen med justisminister Conways manglende evne til å slå an i Kentucky, ble utslagsgivende. Conway har nå tapt et valg til Huset, et Senatsvalg og et guvernørvalg i Kentucky. Les mer.

#2016SIRKUSET

Donald Trump leder i ny måling. En fersk nasjonal undersøkelse gjennomført av Reuters blant sannsynlige republikanske velgere slår fast at Trump øker sitt forsprang i den republikanske nominasjonskampen. Trump ligger nå foran nummer to i feltet, Ben Carson. Disse to ligger milevis foran de andre republikanske kandidatene. Det er særlig i spørsmål om økonomi og om rollen som «Commander-in-chief» at Trump har tillit hos de republikanske velgerne. Carson leder på sin side over Trump i en ny NBC/Wall Street Journal måling. Les mer.

Relanseringen av Jeb Bushs kampanje går «viralt». Den tidligere Florida-guvernøren har slitt på meningsmålingene i det siste og ligger nå på femteplass i det republikanske feltet med 6% oppslutning. For å komme på offensiven igjen har Bush satt i gang en nøye orkestrert mediekampanje med et nytt slagord: «Jeb Can Fix It». Kampanjen har tiltrukket seg oppmerksomhet, men ikke slik man kanskje håpet på. I går florerte det med vitser på Twitter med emneknaggen #JebCanFixIt. I tillegg har Bush glemt å reservere domenet «jebcanfixit.com», som i skrivende stund tilhører en mann fra Texas. Les mer.

Republikansk samarbeid om tv-debatter vakler. I gårsdagens Morgenkaffe kunne vi lese at misnøyen blant de republikanske kandidatene etter den forrige debatten har ført til idéen om et samarbeid mellom kandidatene om å få bedre vilkår i slike debatter fremover. Nå er det mye som tyder på at det ikke blir noe av samarbeidet. Trump var den første som hoppet av. Nå har Carly Fiorina, Chris Christie og John Kasich også trukket seg, noe som gjør prosjektet nokså usannsynlig. Les mer.

Marco Rubio prioriterer Senatet etter debatt-kritikk. Marco Rubio (R-Florida) fikk kritikk i forrige debatt på CNBC for å ha prioritert å drive valgkamp framfor sine plikter som senator. Med en stemmeprosent på 34%, er Rubio den senatoren som har lavest deltagelse i Senatet – noe Jeb Bush gjorde et poeng av i debatten. I uken etter debatten har Rubio vært tilstede på samtlige avstemminger, og utsatte nylig et privat arragement i New York for å være til stede under en stemmegivning. «What I’d hate even more than missing votes is the idea that on the first Wednesday of November 2016, I wake up to the news that Hillary Clinton is the next president,» har Rubio tidligere uttalt. Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«Seven things in Donald Trump´s new book you won´t hear in a rally» av Jenna Johnson (Washington Post): «He switched [Ronald Reagan var også først demokrat], and I switched years ago, when I began to see what liberal Democrats were doing to our country.»

«Jeb Bush Isn’t dead» av Ed Rogers (Washington Post): «When conventional wisdom is this set against you with this much certainty this far ahead of Election Day, conventional wisdom is almost always wrong.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.