God morgen! Det er tirsdag 3. november, Lawrence Lessig har kastet inn håndkleet som demokratisk presidentkandidat, og Mor­gen­kaffen er servert.

«I can genuinely answer I have no idea what the super PAC is going to do or what their strategy is. That is the nature of this idiotic system we have under federal law.»

Senator og presidentkandidat Ted Cruz (R-Texas) om en av Super PACene som støtter ham.

NYHETER

Fred D. Thompson er død. Tidligere senator og presidentkandidat Fred D. Thompson (R-Tennessee) døde søndag i sin hjemstat Tennessee. Til tross for at flere skuespillere har blitt politikere er Thomsons karriere, ved å veksle mellom å være folkevalgt og i underholdningsindustrien, unik. Thompson, som var utdannet jurist, kom i offentlighetens søkelys da han i en alder av 30 ble hyret inn som rådgiver for Det republikanske partiet i Senatets Watergate-komité. Da han i 1994 vant Al Gores sete i Senatet hadde han allerede spilt i 18 filmer, deriblant «Days of Thunder» og «In the Line of Fire». Thompson spilte ofte autoritære figurer både på skjermen og lerretet, hvilket han også gjorde i sin mest kjente rolle i den prisbelønte serien «Law and Order». Han stilte som presidentkandidat i 2008, men trakk seg etter kort tid. Les mer.

Kan Obamas justisreform føre til en ny «Willie Horton-sak»? Å redusere antall innsatte er en viktig del av Obamas plan for å reformere det amerikanske fengselssystemet. Kritikerne argumenterer med at løslatelsen av 6000 innsatte, før soningstiden er over, kan resultere i at også farlige kriminelle slipper ut. Mange trekker nå fram «Willie Horton-saken» der en dømt drapsmann på permisjon kidnappet et ektepar og voldtok kvinnen. Det republikanske partiet slo politisk mynt på hendelsen i 1988-valget, og en politisk reklamefilm om Horton-saken ble brukt effektivt mot demokratenes Michael Dukakis. I de kommende årene kan så mange som 46 000 fanger løslates før tiden. Det dreier seg ikke om personer dømt for drap, men domfelte i narkotikasaker. Statistikk viser imidlertid at to tredjedeler vil bli arrestrert på nytt innen det har gått tre år. Les mer.

#2016SIRKUSET

Larry Lessig trekker seg. Harvard-professor Lawrence Lessig valgte mandag å kaste inn håndkleet i den demokratiske nominasjonskampen. Lessig har ikke lyktes i å skape oppmerksomhet rundt sin presidentkampanje, og var avhengig av deltakelse i de demokratiske tv-debattene hvor han ikke ble invitert til å delta. Videre har han heller ikke vært i stand til å samle inn penger nok til å forlenge sitt kandidatur i nominasjonskampen. Lessig har vært en forkjemper for valgkampfinansieringsreform, og har vært en yndling i deler av venstrefløyen. Les mer.

Trump trekker seg fra samarbeid. Etter forrige ukes debatt var mange aktører i Det republikanske partiet misfornøyde, og flere er nå innstilt på å ta kontrollen tilbake fra media og forhandle fram bedre vilkår under de gjenstående debattene. Et brev om dette, undertegnet av representanter fra ledelsen til minst elleve presidentkampanjer er varslet. Nå har imidlertid det planlagte hendelsesforløpet tatt en ny vending ved at Trump og hans rådgivere ikke ønsker å ta del i planen. De vil heller forhandle frem vilkår på egenhånd. Les mer.

Ingen reklametid til Cruz? Ted Cruz (R-Texas) og Super PACene som støtter ham samler inn store summer om dagen og ligger på andreplass i pengeracet etter Jeb Bush. Likevel har ikke noen av Super PACene tilknyttet Cruz-sirkuset reservert tid til politiske tv-reklamer. Til sammenligning har Super PACer som støtter rivalene Jeb Bush og Marco Rubio (R-Florida) reservert tid tilsvarende 50 millioner dollar i løpet av den kommende nominasjonsprosessen. Dette forunder Cruz-kampanjen. Problemet er at jo lenger man venter, desto høyere blir prisen. Å vente særlig lenger er derfor å betrakte som lite fordelaktig. Les mer.

DAGENS ARTIKKEL

«GOP contenders demand greater control over crucial debates» av Dave Weigel og Robert Costa (Washington Post): «The stakes are high, coming just days before the fourth Republican presidential debate and as the record-setting audiences continue to exert immense influence over the race. Former Texas governor Rick Perry and Wisconsin Gov. Scott Walker left the race after underwhelming debate appearances, and former Florida governor Jeb Bush has seen his campaign rocked by a poorly reviewed performance last week during the CNBC debate in Colorado.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.