Morgenkaffen mandag 2. november: Rubio og Ryan i alle kanaler

God morgen! Det er mandag 2. november, Paul Ryan og Marco Rubio er på alles lepper i Washington, og Mor­gen­kaffen er servert.

Dana Bash: Now, you know full well that doing this job might make it hard to go on to other office, namely, the White House, because you get pretty messy. And…

John Boehner: I think [Paul Ryan] got over that.

Bash: So, do you think it’s possible for him to be president?

Boehner: Well, I’m not sure that — I think he would have liked to have been president, but I think he has figured out that God has another plan in mind for him, and it’s to be Speaker of the House.

Tidligere speaker John Boehner til CNNs Dana Bash om Guds nye plan for Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt).

NYHETER

Ryan: GOP må rebrandes som the ”proposition party”. Ikke uventet var det Husets nye Speaker Paul Ryan (R-Wisconsin, 1.distrikt) som var søndagens store talkshow-stjerne. Ryan gjestet hele fem talkshows live og snakket om sine nye planer. På Fox News Sunday mente Ryan at republikanerne har vært modige når det gjelder politisk taktikk, men ikke på utformingen av politikk. Like opptatt av å ha GOP som et ”opposition party” vil Ryan gjøre det til et ”proposition party,” et parti som kommer med forslag. Ryan mener han er en annerledes leder enn tidligere Speaker John Boehner (R-Ohio, 8. distrikt), og at han vil bruke trusselen om deadlines mindre og at han heller vil ha lengre interne debatter om budsjetter o.l. Han vil rett og slett åpne prosessen, som han selv sier det. Vi får se hvordan det fungerer etter noen måneder i stolen.

CNNs State of the Union sa Paul Ryan at Planned Parenthood ikke bør få føderal støtte, men at det må være komiteen som går Planned Parenthood etter i sømmene som leder an, heller enn at det kommer et lite gjennomtenkt blokkeringsforslag. Ryan bekreftet også at han kommer til å fortsette å sove på kontoret når han er i D.C., noe han har gjort i et tiår, noe som betyr en kombinasjon av lange helger og 15-timers dager de dagene han jobber. På NBCs Meet the Press uttalte Ryan at Obama ikke var til å stole på i immigrasjonsspørsmålet, og han dermed ikke vi gå inn i forhandlinger på det området med det første.

Boehner brukte hele sitt arsenal av katolsk skyldfølelse på Ryan.CNNs State of the Union sa tidligere speaker John Boehner at han hadde brukt hele sitt arsenal av katolsk skyldfølelse for å få Ryan til å si ja. Boehner snakket også om budsjettet han har framforhandlet. Senator Ted Cruz (R-Texas) har uttalt at budsjettet var en ”gylden fallskjerm for Boehner, men en ørefik for konservative”. Boehner kalte det tull og sa at om man skulle få mer penger til forsvar var man nødt til å gi noe, samt at det ekstra man har brukt har blitt kuttet fra andre poster. Mye av forhandlingene har skjedd bak lukkede dører mellom Boehner og president Barack Obama.

President Barack Obama vil gjøre droneprogrammet mer offentlig, skriver The Hill. På tross av å ha holdt kortene tett til brystet i syv år føler president Obama at man i fremtiden må ha større åpenhet. Advokater, eksperter og menneskerettighetsadvokater evaluerer nå programmet for å se hvordan man kan skape mer åpenhet. Mye av debatten går på om CIA fortsatt skal kontrollere det som har vokst fra et lite til et kjempeprogram, eller om det skal overføres til forsvarsdepartementet.

#2016SIRKUSET

Kasich sliter, men støttes av Schwarzenegger. Ohios guvernør og republikansk presidentkandidat John Kasich var på CNNs State of the Union søndag. Kasich har slitt litt i det siste og virket frustrert når han uttalte at ”Truman hadde aldri blitt valgt om han måtte ha forklart helsereformen sin på 30 sekunder.” Den konservative nettsiden Red State har skrevet om Kasich at han er den med minst kontakt med konservative velgere i feltet. Kasich svarte at (a) man blir ikke president om man ikke vinner Ohio, og at (b) han ikke bryr seg ikke om «blogger». Om å være konservativ nok argumenterer Kasich for at han vil jobbe hardt for et balansert budsjett, men at han mener det ikke er konservativt å ville avskaffe Medicare og deportere 11 millioner mennesker. Av gode nyheter for Kasichs del kan det nevnes at han nå støttes av Arnold Schwarzenegger. Det er da noe.

Graham: Bekjemper vi ikke ISIL der de er, vil de slå til her. På Fox News Sunday ble presidentkandidatene senator Lindsey Graham (R-Sør-Carolina), Carly Fiorina og tidligere guvernør i New York George Pataki intervjuet. Graham mener at Obama ikke vil endre noe ved å sende 50 spesialsoldater for å bekjempe ISIL. Senatoren mener en gradvis økning ikke kan gi det psykologiske momentumet som ville fulgt med en skikkelig innsats. ”For lite, for seint”, argumenterte Carly Fiorina og slo fast at dette skulle Obama gjort for tre år siden. Stakkars George Pataki måtte på sin side forsvare at han fortsatt deltok med 0 prosent på meningsmålingene. Optimistisk svarte han at Donald Trump og Ben Carson var dømt til å falle, og at partiet da vil samles om en som kan vinne 2016, som ifølge Pataki er ham selv. Det ser dog ikke ut til at Carson (eller Trump) kollapser med det aller første.

Rubio: Velgerne forstår at jeg ikke er på ferie. Marco Rubio skåret stort i den tredje republikanske debatten, og er nå virkelig å regne med. Jeb Bush-kampanjen regner Rubio som svært farlig, noe et lekket et 112 siders strategi-memo til U.S. News viser.CBS Face the Nation forsvarte Rubio seg fra Bush sin kritikk om at han er mye borte fra Senatet for tiden, ved å si at de fleste avstemninger er forutbestemt, og at hvis det er noe kritisk vil han være der. Han tror velgerne i Florida forstår at han ikke er på ferie, men at han jobber for at den neste amerikanske presidenten ikke skal bli Hillary Clinton. Om Bush sa Rubio at han har stor personlig hengivenhet for den tidligere guvernøren, og at han ikke vil drive valgkamp ved å angripe andre.

#AMPOLCAST

I ukas #ampolcast tar vi for oss republikanernes tredje tv-debatt i Boulder, Colorado. Vi ser nærmere på krangelen mellom Jeb Bush og Marco Rubio, og foretar et lite dypdykk i den republikanske nominasjonskampen – tre måneder før de første stemmene telles. Du hø

Helene Megaard (@HeleneMegaard) og Are Tågvold Flaten (@AreFlaten) står som vanlig for praten. Vi setter stor pris på tips og tilbakemeldinger, og ikke minst bidrag til neste års valgkampdekning.

Abonner via iTunes, Stitcher, RSS eller Soundcloud.

VALGSNACKS

Servert av Jon Henrik Gilhuus:

Forrige ukes måling av guvernørracet i Kentucky ble dessverre avlyst fordi delstaten krever at alle meningsmålere må betale et femsifret dollarbeløp i depositum før de får lov til å gjennomføre telefonundersøkelser. Alle andre målinger kan du imidlertid finne på guvernørvalgsiden.

Illinois senator: Delstatssenator og tidligere amerikansk fotballspiller Napoleon Harris har erklært seg som kandidat til den demokratiske senatsnominasjonen.

Delaware distrikt 1: Tidligere arbeidsminister Lisa Blunt Rochester blir tredje demokrat som vil stille i dette åpne setet.

New Hampshire distrikt 1: Delstatsrepresentant Pam Tucker (R) vurderer å stille i dette vippesetet. Kongressmann Frank Guinta (R) har hatt økonomiske skandaler og vil neppe være i stand til å holde på setet i 2016.

Ohio distrikt 8: Forretningsmann Eric Gurr er åttende (!) republikaner til å kjempe om nominasjonen etter John Boehner, som for øvrig forlot Kongressen lørdag.

South Carolina distrikt 1: Kongressmann og tidligere guvernør Mark Sanford (R) får en intern utfordrer. Delstatsrepresentant Jenny Horne, som gjorde seg kjent med en flammende tale mot det gamle sørstatsflagget etter skyteepisoden i Charleston i sommer, stiller.

Texas distrikt 1: Bonde Simon Winston utfordrer kongressmann Louie Gohmert i det republikanske primærvalget.

Wisconsin distrikt 1: Kongressmann og leder av Husets finanskomite, Paul Ryan (R) ble valgt til ny Speaker torsdag med 236 stemmer.

California lokal: Tidligere delstatssenator Darrell Steinberg (D) vil stille i borgermestervalget i Sacramento neste år. Bystyremedlem Angelique Ashby, som regnes som en nær alliert av avtroppende borgermester Kevin Johnson, stiller også.

Kentucky guvernør: Vi har flere målinger fra guvernørvalget i Kentucky. En måling fra Western Kentucky University gir Jack Conway (D) 45% mot 40% for Matt Bevin (R). Uavhengige Drew Curtis tar 7%. Også SurveyUSA har Conway på 45% mot 40% for Bevin, men Curtis på 6%. Republikanske VOX har imidlertid 44% på både Conway og Bevin, med Curtis på 6%.

Kentucky admin: Western Kentucky University finner Alison Lundergan Grimes (D) med en 46-35 ledelse på Steve Knipper (R). SurveyUSA har tallene 50-37.

Kentucky justis: Western Kentucky University finner Andy Beshear (D) med en 42-36 ledelse på Whitney Westerfield (R). SurveyUSA har tallene 47-35.

Kentucky finans: Western Kentucky University finner Allison Ball (R) med en 37-32 ledelse på Rick Nelson (D). SurveyUSA har tallene 37-35.

Kentucky revisor: Western Kentucky University finner Adam Edelen (R) med en 40-35 ledelse på Mike Harmon (R). SurveyUSA har tallene 42-34.

Kentucky landbruk: Western Kentucky University finner Ryan Quarles (R) med en 37-30 ledelse på Jean-Marie Lawson Spann (D). SurveyUSA har tallene 40-33.

Louisiana guvernør: En demokratisk måling for en anti-Vitter gruppe gir delstatsrepresentant John Bel Edwards (D) en 52-40 ledelse over senator David Vitter (R).

Mississippi guvernør: Mason-Dixon har målt og finner guvernør Phil Bryant (R) med en massiv 66-28 ledelse på Robert Gray (D).

Mississippi viseguvernør: Mason-Dixon finner viseguvernør Tate Reeves (R) med en like klar 57-33 ledelse på Tim Johnson (D).

Mississippi admin: Mason-Dixon finner administrasjonsminister Delbert Hoseman (R) med en knusende 63-27 ledelse på Charles Graham (D).

Mississippi justis: Mason-Dixon finner justisminister Jim Hood (D) med en 50-44 ledelse på Mike Hurst (R).

Oregon admin: Tidligere delstatsrepresentant Dennis Richardson, som var republikanernes guvernørkandidat i 2014, stiller til administrasjonsminister i 2016.

Oregon lokal: Portlands borgermester, Charlie Hales (D) tar ikke gjenvalg i 2016. Dermed ser veien ut til å være åpen for finansminister Ted Wheeler (D).

DAGENS ARTIKKEL

«Jeb Bush’s Campaign Blueprint» av David Catenese (U.S. News): Som nevnt i Morgenkaffen har et langt strategimemo lekket fra Bush sin kampanje. Les om alt fra Marco Rubios bruk av statens kredittkort til Bush sin strategi i Iowa.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.