Morgenkaffen fredag 30. oktober: Paul Ryan valgt til ny speaker

God morgen! Det er fredag 30. oktober, Paul Ryan er valgt til ny Speaker i Representantenes hus, og Mor­gen­kaffen er servert.

«To me, the House of Representatives represented the best of America, the boundless opportunity to do good. […] But let’s be frank. The House is broken. We’re not solving problems, we’re adding to them. And I’m not interested in laying blame. We’re not settling scores, we’re wiping the slate clean.»

Nyvalgt Speaker i Representantenes hus, Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt), sitert av Politico.

NYHETER

Paul Ryan valgt til ny speaker i huset. Kongressmannen Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt) ble som ventet valgt til ny speaker i Representantenes hus i går. Ryan ønsket at hans kandidatur skulle være samlende for republikanerne, og det må det kunne sies at han fikk til, med 236 av 247 republikanske stemmer. Motkandidat Daniel Webster (R-Florida, 10. distrikt) fikk riktig nok ni stemmer, selv om han anmodet sine støttespillere om ikke å stemme på ham. Ryan har varslet at han har store planer om reformer med hensyn til de interne spillereglene i Representantenes hus. Ryan (45) er den yngste Speakeren siden 1869, i følge New York Times. Les mer.

Boehner tok avskjed. Valget av Paul Ryan som ny Speaker markerte samtidig slutten på John Boehners (R-Ohio, 8. distrikt) fem år som Speaker og 24 år i Representantenes hus. Boehner fokuserte på sin arbeiderbakgrunn, og viste til at han både begynte og startet sin karrière som en «regular guy». I tillegg benyttet han anledningen til å gi sin støtte til sin arvtaker: «Paul is being called to serve, and I know he will serve that calling with grace and energy», sa han om arvtageren. Les mer.

#2016SIRKUSET

Reid oppfordrer Rubio til å trekke seg. Senator Marco Rubio (R-Florida) har fått mye skryt for sin opptreden i onsdagens republikanske debatt, også for måten han håndterte motkandidat Jeb Bushs påstander om at Rubio tilbringer for lite tid i Senatet for tiden. Nå mener også minoritetsleder i Senatet, Harry Reid (D-Nevada), at Rubio ikke har tid til både å være senator og å drive presidentkampanje, og at han derfor bør trekke seg fra førstnevnte verv. «Why should the taxpayers of this country and people of Florida put up with having only one senator?» spør Reid. Les mer.

Bush satser videre. Etter tidligere Florida-guvernør Jeb Bushs (R) skuffende opptreden i onsdagens debatt, antydet flere kommentatorer at løpet er kjørt med tanke på hans presidentkandidatur. Bush benekter imidlertid at han vurderer å trekke seg. «We have more than 100 days left before we go to the Iowa caucuses», sier han, og ler bort påstandene om at hans passiar med senator Marco Rubio (R-Florida) i praksis avsluttet en presidentkampanje der Bush har slitt med å leve opp til favorittstempelet. Les mer.

Clinton lite imponert over republikanske kandidater. Tidligere utenriksminister Hillary Clinton er favoritt til å bli demokratenes presidentkandidat. Hun er ikke bekymret for de potensielle motstanderne: «Seems to me: 10 candidates, 0 new ideas», twitret Clinton under debatten på onsdag. I går fulgte hun opp på et møte med støttespillere i New Hampshire, og beskrev debatten som «a swing and a miss». Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«Which Candidates Are Doomed?» (Politico): «At this point in the horserace, the debates are one of very few chances left for the candidates at the back to the GOP’s massive presidential pack to pull ahead. And many of those struggling presidential contenders failed to capitalize on that opportunity tonight.»

«Mitch McConnell winning ugly on budget» av Burgess Everett og Seung Min Kim (Politico): «Mitch McConnell gave most Senate Republicans exactly what they wanted: His bipartisan budget compromise effectively eliminates shutdown and default threats through the 2016 elections, makes modest entitlement reforms and beefs up national security. And boy, are most Senate Republicans mad about it.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.