God morgen! Det er torsdag 29. oktober, den tredje republikanske tv-debatten gikk av stabelen i natt, og Mor­gen­kaffen er servert.

«I’ve about had it with these people.»

Ohio-guvernør John Kasich om de andre republikanske kandidatene. Kasich gikk til angrep på både Ben Carson og Donald Trump i Westerville, Ohio tidligere i uken, og han gjentok angrepet i nattens debatt.

NYHETER

Paul Ryan nominert til ny Speaker of the House. Onsdag nominerte republikanerne i Representantenes hus Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt) til å bli ny Speaker. At Ryan fikk nominasjonen er ingen stor overraskelse, og han slo enkelt ut sin eneste utfordrer, Daniel Webster (R-Florida, 10. distrikt). Det er ventet at Huset vil stemme inn Paul Ryan som ny speaker torsdag morgen amerikansk tid, og vil med det ta farvel med John Boehner (R-Ohio, 8. distrikt) som går av på fredag. Les mer.

Demokratene prøver å tette våpenlov-smutthull. Senator Richard Blumenthal (D-Connecticut), sammen med flere andre demokrater i Senatet, legger fram et nytt lovforslag som har til hensikt å tette smutthull i landets våpenlover. Forslaget innebærer at våpenselgere ikke kan selge våpen til kunder før en bakgrunnssjekk er utført. Slik det står i dag kan nemlig en våpenselger med statlig lisens fortsatt selge et våpen etter 72 timer, uten en bakgrunnssjekk. Flere av Senatets demokrater, deriblant Elizabeth Warren (D-Massachusetts) ønsker lovforslaget velkommen. Les mer.

#2016SIRKUSET

God kveld for Rubio, Cruz og Christie. Redaktør Are Tågvold Flaten kommenterer blant annet følgende etter nattens republikanske tv-debatt: Marco Rubio kom forberedt på kritiske spørsmål om fraværet fra Senatet. Han svarte med å trekke fram tidligere kandidater som aldri ble kritisert for å ha gått glipp av avstemninger i Senatet i en presidentvalgkamp. Han taklet deretter angrepet fra tidligere Florida-guvernør Jeb Bush med stoisk ro, til Bush-kampanjens store fortvilelse. Rubio er dyktig til å trekke fram høydepunktene i hans og familiens bakgrunn, nesten uansett hva han blir spurt om. Han personliggjør politikken han snakker om. I tillegg til å takle angrep og kritiske spørsmål bra, leverte han en av kveldens mest minneverdige sitat. Han sa at demokratene har den «ultimate Super PACen», nemlig «mainstream media.» Publikum elsket det, og Rubios medvind vil tilta etter denne debatten. Du leser resten av gjennomgangen, blant annet om hvorfor Cruz og Christie gjorde det bra, her.

Avis går hardt ut mot Rubio. The Sun Sentinel, en av Floridas største aviser, gikk onsdag hardt ut mot senator Marco Rubio (R-Florida). Avisen skriver at det er på tide at Rubio kommer seg tilbake til jobben som Florida-senator, og ikke kun fokuserer på valgkampen. Teamet kom opp i debatten, og Rubio taklet det bra. Les mer.

Martin O’Malley fram på nasjonal meningsmåling. Tidligere Maryland-guvernør Martin O’Malley gjør sin beste måling så langt i valgkampen og havner på 5%. Det er ifølge en meningsmåling utført av Morning Consult. Det er fortsatt langt bak Hillary Clinton og Bernie Sanders, som får 53% og 26% i samme måling. Dette skjer kort tid etter at Jim Webb og Lincoln Chafee trekker ser fra valgkampen. O’Malley er nå én av kun tre kandidater (fire om man regner med Lawrence Lessig) igjen i kampen om å bli demokratenes presidentkandidat. Les mer.

Hillary vil ikke fjerne dødsstraff. Hillary Clinton sa på onsdag at hun ikke ønsker å fjerne dødsstraff, men stiller seg positiv til å gjennomgå politikken på området. Clinton understreket at dødsstraff blir brukt for ofte, og at det må sees nærmere på en mulig lovendring. Med det skiller hun seg fra rivalen Bernie Sanders, som mener det er på tide at dødsstraff blir avviklet. Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«Rubio og Cruz er ideelt plassert etter republikanernes tredje tv-debatt» av Are Tågvold Flaten (AmerikanskPolitikk.no): «Pressen fokuserte på Jeb Bushs nedgang på målingene lenge før nattens tv-debatt. Han gjorde ingenting for å snu trenden i denne debatten. Skriveriene om den tidligere front-runnerens fall kommer til å fortsette. Donald Trump og Ben Carson kan fortsette å flyte videre en stund, mens Marco Rubio og Ted Cruz nå ligger ideelt plassert tre måneder unna avspark i Iowa. Chris Christie og John Kasich øyner samtidig et lite lys i enden av tunnelen i New Hampshire…»

«Ben Carson vs. Ben Carson» av Kyle Cheney (Politico): «On issue after issue, Carson’s positions conflict, a collection of statements, assertions and pronouncements that are often out of step with a conservative electorate whose support has driven him to the top of the polls. Carson so far has escaped scrutiny…»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

Avatar photo
Bachelorstudent i internasjonale forhold ved University of Essex. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2015.