God morgen! Det er onsdag 28. oktober, budsjettavtalen er i havn, republikanerne forbereder seg for en ny tv-debatt, og Mor­gen­kaffen er servert.

«I think this process stinks. Under new management, we are not going to run the House this way!»

Kongressmedlem og sannsynligvis republikanernes nye Speaker, Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt), er ikke spesielt fornøyd med å ha blitt forbigått i forhandlingene om budsjettavtalen, ifølge The Atlantic. Med det sagt, så må uttalelsen også sees som en del av Ryans posisjonering overfor sine mest kritiske partifeller. Boehner tar med seg noen piler i ryggen på vei ut, og det kan sørge for en god start for Ryan. 

NYHETER

Budsjettseier til Obama, eller? En ny «government shutdown» er nå unngått. Den republikanske ledelsen i Kongressen har godtatt Obamas budsjettforslag om å øke budsjettet med 80 milliarder dollar over to år, kutte tilsvarende i Medicare og Social Security, samt heve gjeldstaket. John Boehner (R-Ohio, 8. distrikt) refererte til avtalen som «the best possible deal at this moment» og understreket at han ønsket å få avtalen i havn før han trekker seg som Speaker. Dette er et ledd i hans plan om en ryddig avgang, som han har kalt «clean out the barn» før sin etterkommer – som mange tror blir Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt) – overtar som Speaker. Obama kan dermed belage seg på sine 14 siste måneder som president uten store budsjettkriser. Les mer.

#2016SIRKUSET

Knalltall for Hillary i ny måling. En måling gjennomført av Monmouth University plasserer Hillary Clinton hele 41 prosentpoeng foran Bernie Sanders (I-Vermont) i Iowa. Målingen avviker fra en annen fersk måling som beskriver et mye tettere løp, her med 15,5 prosentpoeng. Det spekuleres i at effekten av at visepresident Joe Biden ikke ville stille, samt at Hillary kom styrket ut av Benghazi-høringen, sammen har bidratt til å sende henne opp på målingene. Les mer

Donald Trump stiller seg undrende til fall på meningsmålingene. «I don’t get it» er Trumps svar på at han har ramlet ned som nummer to etter Ben Carson på de nasjonale meningsmålingene på tirsdag. Det virket lenge som om Trump-toget var ustanselig på målingene, men etter en skuffende måling i Iowa på torsdag og gårsdagens måling er Ben Carson republikanernes nye favoritt på 26 prosent mot Trumps 22 prosent nasjonalt. Les mer.

Jeb Bush snakker om sin plan for helse- og trygdereform. I forkant av den republikanske debatten som sendes på onsdag har Bush avduket sin plan for å bremse kostnadsveksten i Social Security-programmene. Hans «premium support«-plan skal gi pensjonister større valgfrihet samt senke de statlige kostnadene ved blant annet å la pensjonister med god råd betale en større egenandel, og en gradvis heving av pensjonsalderen. Samme plan har tidligere blitt foreslått av Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt), og har blitt kritisert av demokratene for å ødelegge Medicare «as we know it». Medicare Trustees Fund har anslått at Medicare-fondene vil gå tom for penger i 2030. Les mer

Ted Cruz ankommer Iowa med selvtilliten på topp. I et intervju med Politico avslører Cruz sin plan for å vinne det republikanske nominasjonsvalget. Som vi kunne lese i gårdagens Morgenkaffe, har Cruz medvind om dagen. Utviklingene i det republikanske feltet har vært fordelaktig for Cruz ettersom han har samlet inn mer penger enn de fleste i tredje kvartal. Han ligger nå på tredjeplass etter Ben Carson og Donald Trump i Iowa. Les mer.

Det republikanske feltet tordner mot budsjettavtalen. To nye år med økende føderale utgifter – som de oppsumerer det som – får kandidatene i det republikanske feltet til å se rødt. Ted Cruz (R-Texas) kaller avtalen en «complete surrender» og mener at Boehner solgte seg billig til Obama. Tidligere Arkansas-guvernør Mike Huckabee mener at kuttene i Social Security er et politisk ran av amerikanske pensjonister. Ben Carson er sterkt imot heving av gjeldstaket, og kaller avtalen uansvarlig. Florida-senator Marco Rubio er også «imot» avtalen ifølge en talsperson, men han har ikke kommet med en egen uttalelse da dette skrives. Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«Paging Dr. Carson» av Amy Davisdon (The New Yorker): «…it should take more than a Carson shot to navigate this Presidential campaign, which has been played, so far, with all the reckless abandon of a Foosball game, and with little of the joy.»

«7 reasons Ted Cruz is running the best 2016 campaign.» av Chris Cillizza (Washington Post): «His message is pitch perfect. No one, not even Trump, in the GOP field can deliver the Washington-is-broken-and-they-don’t even-get it message better than Cruz.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

Master i Nord-Amerikastudier fra Universitetet i Oslo. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2015.