Mer

  Morgenkaffen tirsdag 27. oktober: Bush-Cruz-feiden tiltar og Carson topper Iowa

  God morgen! Det er tirsdag 27. oktober, vi er en dag nærmere republikaneres tredje tv-debatt, og Mor­gen­kaffen er servert.

  “It has not been easy for me. It has not been easy for me. I started off in Brooklyn. My father gave me a small loan of a million dollars, I came into Manhattan, and I had to pay him back, and I had to pay him back with interest.”

  Presidentkandidat og frittalende mangemilliardær, Donald Trump, om sin «tøffe» oppvekst i et intervju med NBCs Matt Lauer.

  NYHETER

  Kongressen og Det hvite hus er nær en budsjettavtale. Ledere i Kongressen og Det hvite hus er visstnok nære en budsjettavtale for de to neste årene. Etter avtalen vil det gjennomføres betydelige økninger i de militære budsjettene, samt enighet om at gjeldstaket skal heves frem til mars 2017. Dette vil trolig medføre at 2016-kampanjen vil være foruten trusler om en eventuell «shutdown» fra Washington. Les mer.

  Tea Party-støtten faller. En ny Gallup-måling viser at bare 17 prosent av amerikanerne støtter Tea Party-bevegelsen. Dette er det laveste tallet bevegelsen har hatt siden de først ble målt i 2010, og et fall på 15 prosentpoeng siden deres høydepunkt på 32 prosent i november samme år. Dette kan signalisere at deres makt på lovgiverplan vil komme til å avta over de neste årene. Les mer.

  #2016SIRKUSET

  Ben Carson dominerer i Iowa. I gårsdagens Morgenkaffe kunne du lese at det er dødt løp mellom Ben Carson og Donald Trump i Iowa, basert på en måling fremsatt av CBS. Huffington Post har nå samlet data fra de ulike målingene i staten, noe som viser at Ben Carson faktisk ligger i tet med omlag 29 prosents oppslutning. Trump ligger foreløpig på en annenplass med 20 prosent. Carson har således et forsprang på hele 9 prosentpoeng over Donald Trump. Om «The Donald» fortsatt ikke tror på meningsmålingene, er derimot ikke sikkert. Les mer.

  Ben Carson tenker utenfor boksen. Årsakene til at den pensjonerte nevrokirurgen gjør det så på bra på målingene, er mange. Ikke bare er han skarp i kritikken mot Washington, men har har også skapt en skarp kontrast til den mer frittalende og krasse Donald Trump. Mannen selv mener at en stor del av årsaken til hans popularitet er at han tenker utenfor boksen, noe som er utgangspunktet for hans nye reklamekampanje i South Carolina:

  Er det duket for en mer aggressiv demokratisk valgkamp? Kunngjøringen om at Joe Biden ikke kommer til å stille som presidentkandidat, medfører at at man i praksis har et race mellom Clinton og Sanders i nominasjonskampen. Tidligere Maryland-guvernør, Martin O’Malley, har svært få tro på. Etter alt å dømme vil da kampanjen bli mer aggressiv, hvor Hillary Clinton og Bernie Sanders vil komme til å skape skarpere kontrast mellom hverandre. I gårsdagens Morgenkaffe kunne man finne bevis på nettopp dette. Den demokratiske kampanjen, som mange har stemplet som «kjedelig», kan nå se ut til å bli svært interessant. Les mer.

  Bush-familien til unnsetning. Det er en kjent sak at tidligere Florida-guvernør, Jeb Bush, har to tidligere presidenter til sin umiddelbare disposisjon. Hans far, George H.W. Bush, og hans bror, George W. Bush, har til nå forholdt seg nokså tause i valgkampen. Når det imidlertid ikke maktes å skape buzz rundt Bush-kampanjen, som igjen medfører at donorer og støttespillere hopper av, må det et ekstra løft til. Det som i utgangspunktet skal være innsamlingsaksjoner til støtte for Jeb, ser nå ut til å utvikle seg til å bli en stor redningsaksjon, hvor Bush-familien, og den politiske arven de medbringer, kommer til unnsetning. Les mer.

  Bush-Cruz-feiden tiltar. Presidentkandidat og Texas-senator, Ted Cruz, har et omfattende nettverk i «The Lone Star State», noe han forsøker å utnytte i den pågående nominasjonskampen. Dette kan imidlertid ikke skje uten at han samtidig tråkker Bush-familien på tærne, som også forsøker å bruke staten som sin base. Tidligere president, George W. Bush, som var Texas-guvernør fra 1995 til 2000, uttalte på en fundraiser i forrige uke at han ikke liker Ted Cruz. Tea Party-yndlingen advarer på sin side mot å stemme på «graybearded Washington consultants», som et stikk til Bush-familien. Det kan bli artig å følge staten Texas i 2016-sirkuset. Les mer.

  Sununu ut mot Trump. Tidligere New Hampshire-guvernør, John H. Sununu (R), gikk i et intervju med NBCs Andrea Mitchell ut mot Donald Trump. Sununu advarte om at Donald Trump faktisk kunne vinne nominasjonen dersom republikanerne ikke våkner opp. Eks-guvernøren, som ikke formelt har støttet noen kandidat enda, uttalte ytterligere at “I think it’s possible for any of the serious Republican candidates to come in and win this thing. Either Jeb or Kasich or Rubio or even Christie. But it really depends on the Republican electorate waking up to the fact that issues are important.” Les mer.

  DAGENS ARTIKLER

  «Calm Manner Has Ben Carson Rising in Polls» av Trip Gabriel (NYTimes): «In an election season that has confounded party leaders and experts, the rise of Mr. Carson is another unexpected twist. His supporters cite Mr. Carson’s character, not his positions, as the main reason they back him. And they say his low-key approach is precisely what would tame Washington’s bitter partisanship, rather than Mr. Trump’s swagger.»

  «Presidential debates have become must-watch television» av Mark Z. Barabak (LATimes): «… it is only in recent campaigns that debates have played such a major role sorting the field at such an early stage, overriding the influence of big donors and the political establishment by elevating the likes of Ben Carson — and Michele Bachmann and Herman Cain in 2012 — and diminishing favorites such as Scott Walker and Florida ex-Gov. Jeb Bush.»


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

  Matias Trygsland
  Matias Trygsland
  Masterstudent i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen. Skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også