God morgen! Det er mandag 26. oktober, sirkuset fortsetter både i Kongressen og på valgkampstien, og Mor­gen­kaffen er servert.

«If this election is about how we’re going to fight to get nothing done, then … I don’t want any part of it. I don’t want to be elected president to sit around and see gridlock just become so dominant that people literally are in decline in their lives. That is not my motivation … I’ve got a lot of really cool things I could do other than sit around, being miserable, listening to people demonize me and me feeling compelled to demonize them. That is a joke. Elect Trump if you want that.»

Presidentkandidat og tidligere Florida-guvernør Jeb Bush (R) på et valgkampmøte i South Carolina lørdag.

NYHETER

Lederen for Benghazi-komitteen går hardt ut mot Hillary. Kongressmannen Trey Gowdy (R-South Carolina, 4. distrikt) redegjorde på NBC Meet the Press for torsdagens høring. Han kritiserte blant annet Clinton for å si at hun tok ansvar, uten å si hva hun tok ansvar for. Hun svarte på spørsmålene, men Gowdy mente hun ikke svarte presist nok på dem. På spørsmål om ikke e-postene med Sidney Blumenthal tok litt mye plass i forhold til andre politiske aspekter ved hendelsen, svarte Gowdy at han følte at det var god bredde i spørsmålene som ble stilt. Etterpå gikk turen til en demokratisk representant i komiteen, Elijah Cummings (D-Maryland, 7.distrikt), som sa at hvis etterforskningen (minus det som er sensitivt) blir offentliggjort, slik demokratene har bedt om, vil det stå klart at dette er en politisk forfølgelse av Hillary Clinton.

Om Paul Ryan blir den neste Speakeren i Huset vil han ansette David Hoppe som stabsjef. Det skriver Washington Post og Roll Call. Hoppe er dreven i rollen ettersom han tidligere har vært i samme stilling for majoritetsleder i Senatet Trent Lott (R-Mississippi) mellom 1996 og 2002, samt for Jon Kyl (R-Arizona) da han var republikansk innpisker i Huset.

#2016SIRKUSET

Ukas #ampolcast ligger og venter i podkastappen din! Vi prøver oss med ny publiseringsdag: Mandag morgen!

Dødt løp mellom Donald Trump og Ben Carson i Iowa. I en meningsmåling gjort av CBS ligger de to likt i teten i Iowa, mens Trump fortsatt har en saftig ledelse i New Hampshire og South Carolina med henholdsvis 38 og 40 prosents oppslutning. Ben Carson er nummer to begge steder med 12 og 23 prosent. Senator Ted Cruz (R-Texas) tar tredje plass i Iowa og South Carolina, men Jeb Bush kaprer bronsjeplassen i New Hampshire.

Donald Trump var på CNN State of the Union for å snakke om Iowa og det faktum at Ben Carson utfordrer ham på målingene. Trump uttalte at han ikke helt forstår meningsmålingene ettersom de går stikk i strid med det han selv opplever når han besøker Iowa. Trump mener selv at han er den eneste som er sterk nok når det gjelder immigrasjon og evnen til å forhandle med Kina, Japan og andre. Både Carson og Paul Ryan, mulig speaker i Representantenes hus, blir omtalt som svake på immigrasjon. ”We have to have a border. We have to have a wall. We’re going to have a wall,” argumenterte Trump. Senator Marco Rubio (R-Florida) var ikke imponert og mente at Trumps politikk har forandret seg totalt og fortsatt grenser til det absurde. Trump oppsummerte sin utenrikspolitikk slik: ”the Trump doctrine is very simple, Jake. It’s strength. It’s strength. Nobody is going to mess with us.”

Også Bernie Sanders ble intervjuet på CNNs State of the Union. Han ble spurt om en uttalelse der Hillary Clinton kritiserte Sanders for å ha sagt at hun ”shout[s] about gun violence,” og hvor hun svarte at når kvinner snakker tror enkelte menn at de roper. Med andre ord: Hun hintet om at Sanders brukte en sexistisk hersketeknikk. Sanders uttalte at han er stolt av sitt arbeid med kvinners rettigheter, og at han mente Clinton bevisst har vridd hans uttalelse. Sanders har på sin side brukt helgen til å angripe Hillarys nøling på en rekke viktige standpunkt som frihandel, homofiles rettigheter og Keystone oljerørledningen, skriver Politico. Sanders mener Clinton har snudd kappen etter vinden i hele sin kariere og at mange av hennes nåværende standpunkt er taktiske for å tekkes venstrevinden i partiet.

CNN melder at Jeb Bush kutter i budsjettene. Bush har slitt med pengeinnsamlingen og kutter nå lønninger for å kunne bruke mer penger i Iowa og New Hampshire. Bush avviser at han er på defensiven og sier at han kutter for å ha et ”lean and mean” valgkampapparat.

Du tuller ikke med stille-vognen når du tar toget mellom New York og Washington, D.C. Det fikk guvernør i New Jersey Chris Christie (R) merke da han rett og slett ble bortvist fra vognen etter høylytt tale på mobiltelefonen, skriver Gawker og Washington Examiner. I en noe sarkastisk uttalelse beklaget hans pressetalskvinne på Christies vegne: «On a very full train this morning, the governor accidentally took a seat in Amtrak’s notorious quiet car. After breaking the cardinal rule of the quiet car, the governor promptly left once he realized the serious nature of his mistake and enjoyed the rest of his time on the train from the cafe car. Sincere apologies to all the patrons of the quiet car that were offended.»

#AMPOLCAST

I ukas #ampolcast tar vi en nærmere titt på den demokratiske nominasjonskampen, snakker om Hillary Clintons opptreden i Benghazi-høringen, og om den tradisjonsrike Jefferson Jackson-middagen i Des Moines. Vi tar også for oss knivingen mellom Donald Trump og Ben Carson. Du hører episode 21 av #ampolcast her eller i podkastappen din.

VALGSNACKS

Servert av Jon Henrik Gilhuus:

Meningsmålingen for guvernørvalget i Kentucky, tatt opp for amerikanskpolitikk.no og RRH, blir trolig offentlig tirsdag 27.10 og vi legger ut resultatene så fort vi får dem.

Florida distrikt 13: Tidligere guvernør Charlie Crist stiller for demokratene i dette setet, som trolig blir noen prosent mer demokratisk i nytegningen, som skal godkjennes i Floridas høyesterett i løpet av året.

Indiana distrikt 9: Forretningsmann Trey Hollingsworth blir sjettemann til å melde seg på det republikanske nominasjonsoppgjøret for dette åpne setet.

Missouri distrikt 1: Delstatssenator Maria Chappelle-Nadal vil utfordre kongressmann Lacy Clay i det demokratiske primærvalget neste år. Chappelle-Nadal har særlig vært kritisk til Clays håndtering av bråket i Ferguson i fjor. Distriktet har imidlertid en stor andel hvite velgere, som stort sett har et godt forhold til Clay, så dette blir ikke lett for delstatssenatoren.

New York distrikt 13: Tidligere politisk direktør for demokratenes nasjonale organisasjon, Clyde Williams vil stille i et stadig tettere primærvalg i avtroppende Charles Rangels distrikt. Williams stilte mot Rangel i 2012, men tok bare 10% den gang.

New York distrikt 24: Veteran Steven Williams blir tredje demokrat til å melde seg på i dette distriktet.

Texas distrikt 19: Nok en republikaner melder seg på; sykepleier DeRenda Warren.

Kentucky guvernør: Den republikanske guvernørforeningen, som sluttet å bruke penger i dette valget for over tre uker siden, er igjen på luften med angrep på demokratenes kandidat, justisminister Jack Conway. Republikanernes kandidat, investor Matt Bevin har i mellomtiden skutt inn noe av sine egne penger, men bedriver fortsatt en ganske dårlig kampanje.

Louisiana guvernør: Delstatsrepresentant John Bel Edwards (D) og senator David Vitter (R) gikk, som ventet, videre til andre runde den 21. november med hhv. 40% og 23%. Vitter har nå en tøff oppgave foran seg, med å samle de republikanske stemmene bak sitt kandidatur. Han har imidlertid så langt et klart økonomisk overtak, og nesten fire uker til å hamre inn sitt budskap.

Louisiana viseguvernør: Fylkespresidentene Kip Holden (D) og Billy Nungesser (R) gikk videre til andre runde med hhv. 33% og 30%.

Louisiana admin: Administrasjonsminister Tom Schedler (R) ble gjenvalgt lørdag med 62% av stemmene.

Louisiana finans: Finansminister John Kennedy (R) ble gjenvalgt lørdag med 80% av stemmene.

Louisiana justis: Justisminister Buddy Caldwell (R) og tidligere kongressmann Jeff Landry (R) gikk videre til andre runde med hhv 35% og 33%.

Louisiana land: Land- og skogbrukskommisær Mike Strain (R) ble gjenvalgt lørdag med 58% av stemmene.

Louisiana forsikring: Forsikringskommissær Jim Donelon (R) ble gjenvalgt lørdag med 54% av stemmene.

New Mexico admin: Administrasjonsminister Dianna Duran (R) trakk seg fra vervet torsdag. Hun har vært under etterforskning for bl.a. underslag og identitetstyveri. Guvernør Susana Martinez (R) vil oppnevne en erstatter og det blir suppleringsvalg i 2016 for de siste to årene av Durans embetsperiode.

North Carolina skole: Skolestyremedlem Mark Johnson (R) stiller til skoleinspektør.

North Carolina lokal: PPP har målt borgermestervalget i Charlotte og finner demokrat Jennifer Roberts med en 54-39 over republikaner Edwin Peacock.

North Dakota revisor: Delstatsrevisor Robert Peterson (R) tar ikke gjenvalg neste år. Forlegger Brian Kroshus (R) er foreløpig eneste kandidat til å ta over dette vervet, som har vært republikansk siden 1894.

Washington ltguv: Delstatsrepresentant Jim Moeller (D) stiller til dette vervet. Det er fortsatt usikkert om sittende viseguvernør Brad Owen (D) går for gjenvalg.

Washington skole: Delstatens skoleinspektør Randy Dorn (D) tar ikke gjenvalg, men vil kanskje stille til et annet verv neste år.

West Virginia finans: Delstatsrepresentant Larry Faircloth Jr (R) stiller til finansminister.

DAGENS ARTIKLER

«The Irrefutable Case for Paul Ryan» av Ross Kaminsky (The American Spectator): «There is no more articulate member of the House when it comes to explaining conservative principles and the policies that emanate from them without sounding like a “right-wing nut.” There is no member of the House more likely to be able to unify the Republican conference and to tame the current disarray and distrust.»

«Ex-Im Bank Opponents: Tell It to the Assembly Line» av Doug Oberhelman (RealClear Politics): «I would have liked the members of Congress who oppose the Export-Import Bank to have walked our assembly lines with me … it is a very straight line from reauthorizing the Export-Import Bank to saving and creating American jobs in American companies large and small.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.