Morgenkaffen fredag 23. oktober: Ryan bekrefter kandidatur og Clinton besto Benghazi-høring

God morgen! Det er fredag 23. oktober, Paul Ryan bekrefter sitt kandidatur som Speaker i Representantenes hus, og Mor­gen­kaffen er servert.

«Instead of rising to the occasion, Washington is falling short—including the House of Representatives. We are not solving the country’s problems; we are only adding to them.»

Kongressmannen Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt), sannsynligvis republikanernes nye Speaker i Representantenes hus, sitert av Politico.

NYHETER

Republikanerne sliter med å heve gjeldstaket. I begynnelsen av november må Kongressen komme til enighet om å øke gjeldstaket, hvis man skal klare å unngå en «government shutdown». Ting kan imidlertid tyde på at det kan bli vanskelig for republikanerne å komme til enighet om en plan som tilfredsstiller de konservative i partiet. Samtidig har president Barack Obama (D) varslet at han vil legge ned veto mot enhver plan som setter krav om budsjettkutt for å øke gjeldstaket. Speaker John Boehner (R-Ohio, 8. distrikt) har vært ivrig i å få til en ordning som tilfredsstiller alle parter, men det er mer usikkert hva «Speaker-in-waiting» Paul Ryan (Wisconsin, 1. distrikt), mener om saken. Les mer.

Paul Ryan er klar for å bli speaker. Etter at John Boehner (R-Ohio, 8. distrikt) trakk seg som Speaker i Representantenes hus, har det vært mye rot rundt hvem som skal ta over. Etter at majoritetsleder Kevin McCarthy trakk sitt kandidatur har Paul Ryan seilet opp som en naturlig Boehner-erstatter. Etter å ha fått støtte fra et mer eller mindre samlet republikansk parti, bekrefter nå Ryan at han vil søke å overta Boehners verv. Når han nå bekrefter sitt kandidatur, peker han på muligheten til å, som han selv sier det: «show the country what a commonsense conservative agenda looks like». Det ventes at Ryan velges som ny speaker torsdag neste uke. Les mer.

Clinton klarte seg gjennom Benghazi-høringene. Tidligere utenriksminister Hillary Clinton, som er favoritt til å vinne demokratenes presidentnominasjon til neste år, måtte i går svare for sin rolle som utenriksminister under Benghazi-angrepet i Libya i september 2012, der fire amerikanere mistet livet. Ifølge Politico, Washington Post og New York Times kom hun relativt godt ut av det. Trass i kritiske spørsmål fra republikanere, blant annet relatert til hennes egne e-poster, beholdt Clinton roen og gjorde få feil. Hun trengte ikke å gjøre mer. Les mer.

#2016SIRKUSET

Ben Carson leder i Iowa. Ben Carson ligger godt an i den viktige delstaten Iowa, som er først ut i nominasjonskampen. Ifølge en ny meningsmåling, ligger Carson på 28 % oppslutning, mot 20 % for Donald Trump. Carson og Trump har byttet plass. Carson er dessuten særdeles godt likt av republikanske velgere: 84 % er positive til Carson, og bare 10 % negative. Trump har til sammenlikning 53 % positive og 43 % negative tilbakemeldinger. Trump er overrasket over resultatene, og tror at han kommer til å gjøre det betydelig bedre i Iowa enn de siste meningsmålingene viser. Les mer her og her.

Trumps viktigste super-PAC legges ned. Donald Trump har gjort det til en viktig del av sin presidentkampanje å fremstå som en anti-etablissement-kandidat, og han har dermed aldri gått god for sin viktigste super-PAC, Make America Great. Lederen for organisasjonen, Mike Ciletti, har nå valgt å legge ned av hensyn til Trumps ønsker. Les mer.

DAGENS ARTIKKEL

«Inside Biden’s final deliberations» av Edward-Isaac Dovere og Glenn Thrush (Politico): «It went down to the wire. But in the end, the vice president decided it was too late to mount a credible campaign.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.