Første runde i Louisiana

LA delstatsbygg
Delstatsbygningen i Baton Rouge er USAs høyeste (137 meter) og huser både delstatsforsamlingen og guvernøren.
LA guv Bobby Jindal
Han kom til sine egne og de tålte ikke trynet på ham: Bobby Jindal

Louisiana avholder sin første valgrunde lørdag 24. oktober. Valgene her kalles gjerne «jungle primaries», siden alle stiller mot alle og det kun blir en ny valgrunde dersom ingen tar over 50% lørdag. Da går de to med flest stemmer videre til en ny omgang lørdag 21. november. Valglokalene stenger kl. 2 (3) natt til søndag – dvs. akkurat når klokken stilles en time tilbake – og du kan følge opptellingen her.

Det er hard konkurranse om guvernørjobben. Sittende guvernør, republikaneren Bobby Jindal, har vært upopulær i sin andre guvernørperiode og kan uansett ikke stille igjen. Han stiller til presidentembetet, men har minimale sjanser der. Jindal er imidlertid fortsatt ung og mer overraskende politiske comebacks har skjedd før.

LA guv David Vitter
Favoritt: Senator David Vitter

Favoritten til å overta guvernørjobben er mannen som har lagt ut snubletråder for Jindal gjennom mesteparten av hans embetsperiode; den republikanske senatoren David Vitter. Konflikten mellom disse to handler mer om personlighet enn politikk, selv om Vitters fløy står til høyre for Jindal, som i det minste har forsøkt å komme frem til kompromisser når delstatsbudsjettene har blitt vedtatt. Vitter hadde en prostitusjonsskandale i 2007, men ble gjenvalgt uten problemer i 2010, så mye tyder på at velgerne har tilgitt ham. På den annen side kom en tidligere prostituert forrige helg med beskyldninger om at hun fødte Vitters barn, og han skal ha bedt henne abortere. Om ikke annet kan beskyldningene skade ham i andre runde. Vitter ledet lenge, men har sett Edwards gå forbi på de fleste målinger; mye av dette skyldes at de tre republikanerne har brukt mesteparten av tiden på å denge hverandre og latt Edwards i fred. Det er ellers mange republikanske folkevalgte som krysser fingrene for at Vitter blir guvernør, siden de håper å bli utnevnt til å erstatte ham i Senatet.

LA Guv John Bel Edwards
Utypisk demokrat: John Bel Edwards

Vitter har knivet om førsteplassen på meningsmålingene med den eneste seriøse demokratiske kandidaten, John Bel Edwards, som er mindretallsleder i delstatshuset. Edwards har stort sett ledet i det siste, men ingen av dem ser ut til å ta over 50% i første runde. Alt tyder på at Vitter helst vil gå videre sammen med Edwards, siden det å ha en demokratisk motstander vil være sikreste vei til å få det republikanske partiet til å samle seg. Edwards på sin side er trolig avhengig av å kunne utnytte sin motstanders skandaler i fortiden og hans kompromissløse konservatisme i nåtiden, og vil derfor helst ha Vitter som motstander. Flere av siste måneds målinger har gitt Edwards en klar ledelse på Vitter i en runde nr. 2; på den annen side har Vitter mye penger på bok som kommer til bli brukt rått og kynisk i fire uker dersom disse to går videre. Politisk er Edwards langt mer konservativ enn sitt nasjonale parti; han er f.eks. mot likekjønnede ekteskap, abort og særlig strengere våpenlover.

LA guv Scott Angelle
Kan partiskiftet føre ham helt til topps? Scott Angelle

Noen målinger har imidlertid gitt andreplassen til en annen republikaner, tjenestekommissær og tidligere viseguvernør Scott Angelle. Han var demokrat inntil høsten 2010 og er mer moderat enn Vitter. Det meste tyder på at Angelle vil samle betydelig med demokratisk støtte dersom han klarer å ta seg til andre runde mot Vitter. Går Edwards og Angelle videre holder jeg også sistnevnte som favoritt. Angelle er for øvrig den eneste av de tre seriøse kandidatene som ikke har brukt Jindal som unnskyldning for alt som er vondt og vanskelig i delstaten.

LA guv Jay Dardenne
Går for opprykk: Jay Dardenne

Den fjerde seriøse kandidaten er viseguvernør Jay Dardenne. Ogå han er ganske konservativ, men ikke fullt så verdikonservativ som Vitter og Angelle; appellen er først og fremst til næringslivsinteresser. På de fleste målinger har han ligget jevnt med sistnevnte, men sjelden i nærheten av andreplassen. Som med Angelle tyder alt på at han vil beseire Edwards i andre runde og han er innen rekkevidde av Vitter når man har spurt om preferanser i andre runde.

I tillegg stiller to andre demokrater til valg, men det vil være en sensasjon om noen av dem tar over ti prosent. Advokat Cary Deaton er en evig kandidat som har stilt til en rekke verv før og alltid tapt så det suser; han tok knappe 5% i guvernørvalget i 2011. Forretningsmann S. L. Simpson er en politisk nykommer, men kan kanskje få noen stemmer som den eneste afroamerikaneren i racet – forutsatt at han får nok oppmerksomhet til at velgerne vet at han er svart – rundt 30% av velgermassen er det.

I tillegg stiller baptistprest og skatteplanlegger Jeremy Odom og forretningsmennene Eric Orgeron og Beryl Billiot som uavhengige.

De fleste meningsmålinger har Edwards i tet på 25-35% med en 5-10% ledelse på Vitter, mens Angelle og Dardenne vaker rundt 10-15%. Jeg har dette vervet som svakt republikansk, selv om det helt sikkert går til andre runde.

*****

LA ltguv Kip Holden
Er smilet like bredt i november? Kip Holden

Det er også fire kandidater til viseguvernørstillingen, som i Louisiana i likhet med de fleste sørstater, nomineres og velges uavhengig av guvernøren. Som til guvernørjobben stiller tre republikanere og en demokrat. De tre republikanerne er den svarte delstatssenatoren og tidligere demokraten Elbert Guillory; tidligere fylkespresident i Plaquemines, Billy Nungesser (som tok 47% mot Dardenne i viseguvernørvalget i 2011) og fylkespresident i Jefferson, John Young. Demokraten er den svarte fylkespresidenten Kip Holden i East Baton Rouge.

De få målinger som er tatt opp gir Holden førsteplass med rundt 30%, mens Young og Nungesser kjemper om andreplassen på rundt 20-25%; dog har den aller siste målingen Holden og Young på 32% hver, med Nungesser nede på 22%. Guillory har meget lav oppslutning. Dette vervet har jeg som trolig republikansk, selv om valget går til andre runde.

*****

LA adm Tom Schedler
Blir gjenvalgt: Tom Schedler

Louisiana har ytterligere fem folkevalgte delstatsverv. Det første er administrasjonsminister. Her er det kun to kandidater; den republikanske sittende ministeren Tom Schedler, som stiller til sitt første gjenvalg, og den demokratiske advokaten og jussprofessoren Chris Tyson , som tidligere jobbet for ex-senator Mary Landrieu. Ingenting ved pengeinnsamlingen eller annen aktivitet tyder på at Tyson vil utgjøre noe problem for Schedler, og de få meningsmålingene som er tatt opp viser at Schedler har en stor ledelse. Trygt republikansk.

LA ag Buddy Caldwell
Fortsatt demokrat? Buddy Caldwell

Sittende justisminister Buddy Caldwell stiller til en tredje periode. Han er tidligere demokrat, og det er mange republikanere som mener at han fortsatt i realiteten er det. Caldwell har unnlatt å bygge nettverk i sitt nye parti, som har kvittert ved å gi offentlig støtte til hovedutfordreren – den tidligere kongressmannen og Tea Party-aktivisten Jeff Landry. Siden de demokratiske kandidatene, advokatene Ike Jackson og Geri Broussard Baloney hverken har navn eller penger kan det se ut til at disse to republikanerne går videre. Femtemann ut er den republikanske distriktsadvokaten Marty Maley. Uansett, trygt republikansk.

LA fin John Kennedy
Sikler på Senatet: John Kennedy

Finansminister John Kennedy er også tidligere demokrat (partibytter er ikke just unormalt i Louisiana) og er av de som sikler på senatsjobben til Vitter. Han får ubetydelig motstand i sitt forsøk på å ta en femte periode fra partifelle og advokat Jennifer Treadway. Siden ingen demokrater stiller er dette trygt republikansk.

Forsikringskommissær Jim Donelon er klar favoritt til gjenvalg til en tredje periode. Han får motstand fra republikaner og bilverkstedeier Matt Parker og av demokratene og advokatene Charlotte McDaniel McGehee og Donald Hodge Jr. Det er en liten mulighet for at dette går til andre runde, men spådommen er uansett trygt republikansk.

LA land Mike Strain
Tar trolig seieren lørdag: Mike Strain

Land- og skogbrukskommissær Mike Strain er også ganske trygg på gjenvalg til en tredje periode. Han utfordres av republikaner og bonde Jamie LaBranche, som tok 28% da han stilte som demokrat i 2011, samt den pensjonerte skogvokteren Charlie Greer (D). Trygt republikansk.

 

*****

Det er i tillegg valg på Louisianas delstatsforsamling. Begge kammer har valgperioder på fire år og er for tiden styrt av republikanerne. Delstatshuset har 105 medlemmer; 44 demokrater, 58 republikanere og 2 avhengige, samt et tomt sete. Delstatssenatet har 39 medlemmer; 13 demokrater og 26 republikanere. Det kan nok bli litt bevegelse, men jeg anser begge kammer som trygt republikanske.