Morgenkaffen torsdag 22. oktober: Biden stiller ikke og Ryan får nødvendig støtte

God morgen! Det er torsdag 22. oktober, Joe Biden stiller ikke til valg i 2016, og Mor­gen­kaffen er servert.

«Unfortunately, I believe we’re out of time, the time necessary to mount a winning campaign for the nomination.«

Visepresident Joe Biden sier han ikke kommer til å stille til valg i 2016.

NYHETER

Flertall av republikanernes Freedom Caucus i Huset støtter Paul Ryan som Speaker. Etter at Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt) sa seg villig til å stille som kandidat til Speaker-posisjonen i Representantenes hus har det vær knyttet noe spenning til om Freedom Caucus, en gruppe «anti-etablissiment»-republikanere i Huset, ville stikke kjepper i hjulene for Ryan, som i liket med sin eventuelle forgjenger John Boehner (R-Ohio, 8. distrikt) også anses for å være en del av eliten i partiet. I natt ble det imidlertid klart at en majoritet i Freedom Caucus stemmer for et Ryan-kandidatur, noe som i praksis betyr at republikanerne i Huset antagelig vil samle seg bak Ryan dersom han stiller. Les mer.

John Boehner klar for en siste kamp. Mens John Boehner (R-Ohio, 8. distrikt) gjør seg klar til å gå av som Speaker i Representantenes hus, er det en siste kamp han vil ta med Barack Obama. Det gjelder støtte til lavinntekts-familier i hovedstaden, Washington DC, som skal gi disse barn muligheten til å kunne gå på privatskoler. Mens republikanerne mener kostnadene på 45 millioner dollar er verdt det, er demokratene skeptiske og mener programmet er lite effektivt og skader de offentlige skolene. Les mer.

Republikanerne ønsker å forandre på filibuster regler. Republikanerne i Senatet tar til ordet for å gjøre det lettere for majoriteten å få igjennom lovforslag. Majoritetsleder Mitch McConnell (R-Kentucky) og Lamar Alexander (R-Tennessee) er blant noen som nå ser etter muligheter på hvordan man kan få fortgang på lovgivningsprosessen i Senatet. Mange republikanere er frustrert over at noen lovforslag som kommer gjennom Representantenes hus ikke kommer gjennom Senatet, hvor de ikke har nok senatorer til å stoppe en filibuster. Les mer.

#2016SIRKUSET

Biden stiller ikke som presidentkandidat. I mange måneder har visepresident Joe Biden vært stille om hvorvidt han ønsker å hive seg inn i den demokratiske valgkampen, men ga endelig et etterlengtet svar denne onsdagen. Det var i rosehagen utenfor Det ovale kontor at han kunne fortelle at han ikke ville stille til valg i 2016. Det ble en tøff sommer for Joe Biden da han mistet sin sønn, Beau, i mai. I tillegg tror visepresidenten at tiden dessverre ikke strekker til for å starte en valgkamp. Biden har i lang tid gjort det godt på mange meningsmålinger. Han har også blitt sett på som en potensiell utfordrer for Hillary Clinton, som nå har en bekymring mindre i valgkampen. Les mer.

Tror Trump har best sjans. Over 4 av 10 republikanske velgere sier de tror Donald Trump har best sjans til å vinne valget i 2016. Det er ifølge en meningsmåling gjort av ABC News/Washington Post. 43% sier de tror Trump har best sjans til å vinne kampen om Det hvite hus, mens 42% sier de tror Trump har sjans til å vinne den republikanske nominasjonen. Les mer.

Demokratenes kandidater får delta på forum. Democratic National Committee (DNC) stiller seg positive til å legge til et forum for kandidatene. Det er organisasjonen MoveOn.org som er arrangøren. I stedet for å ha en ekstra debatt kommer kandidatene til å bli stilt spørsmål fra seere online. Så langt har kun Bernie Sanders (I-Vermont) sagt ja til å delta. DNC har lenge vært under press for å legge til rette for flere debatter for de demokratiske kandidatene. Selv om kandidatene nå får muligheten til å delta på MoveOn.org sitt forum, etterspør fortsatt mange demokrater flere debatter. Les mer.

CNBC forbereder seg på ny republikansk debatt. Neste onsdag er det klart for den tredje runden med debatt for de republikanske kandidatene, denne gangen på CNBC. På scenen kommer det til å være de samme som sist gang, med Donald Trump og Ben Carson i midten. Den eneste som mangler er Scott Walker, som trakk seg etter den andre debatten. Rick Santorum, George Pataki, Bobby Jindal og Lindsey Graham (R-South Carolina) som alle ligger under 2,5% på meningsmålingene kommer til å delta på en annen debatt tidligere på kvelden. Les mer.

DAGENS ARTIKKEL

«Joe Biden decides against presidential bid, a big boost to Hillary Clinton» av Michael Memoli og David Lauter (Los Angeles Times): «Biden’s announcement, with both his wife, Jill, and President Obama at his side, signals the approaching end of a four-decade career in elected office and a quest for the presidency that stretched for more than a generation.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

Avatar photo
Bachelorstudent i internasjonale forhold ved University of Essex. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2015.