God morgen! Det er onsdag 21. oktober, Paul Ryan har latt seg påvirke av presset fra partiet om å stille som Speaker, og Mor­gen­kaffen er servert.

«If you can agree to these requests and I can truly be a unifying figure, then I will gladly serve… This is not a job I ever sought. This is not a job I every wanted… I came to the conclusion that this was a dire moment.”

Kongressmannen Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt) sier han er villig til å ta Speaker-jobben i Representantenes hus dersom han får hele partiet i ryggen.

NYHETER

Paul Ryan stiller som Speaker dersom hele partiet støtter ham. I går kveld kunngjorde Paul Ryan at han stiller som Speaker of the House, dersom samtlige fløyer av partiet garanterer at de støtter ham. Han ønsker garantier fra de øvrige 246 republikanerne i Huset om at de støtter ham dersom han påtar seg ansvaret. Ryan sa videre at Det republikanske partiet trenger en visjonær speaker og at partiet må gå fra å være opposisjonspartiet til å være et parti som foreslår løsninger. Washington Post har mer.

George W. Bush forsvarer lillebror Jeb. På en Jeb!-fundraiser lørdag benyttet tildligere president Bush anledningen til å tale varmt om sin bror i en 35 minutter lang improvisert tale. Foruten familieanektdoter og lovvord om Jeb Bushs evner som leder, skal George W. Bush ha benyttet talerstolen til å oppsummere sin tidligere rådigver og brors motkandidat Ted Cruz (R-Texas) i lite fordelaktige ordelag. Dette er den fjerde gangen George W. Bush har opptrådt på Jeb Bushs vegne på under en måned. Til gjengjeld har Jeb måttet forsvare storebrorens handlinger som president gjentatte ganger i media, sist i et intervju med CNN der han snublet noe i forbindelse med sin omtale av Benghazi-angrepet og 9/11. Les mer.

Obama kommer ikke til å forhandle om gjeldstaket 4. november. Den årlige fristen for å vedta en ny grense for den amerikanske statsgjelden nærmer seg fort, og bekymringer for at prosessen skal føre til «brinkmanship» – politisk drakamp med serdeles høy risiko – har begynt å melde seg i Det hvite hus. Frykten fra Obamas side er ikke ubegrunnet, ettersom vedtaket om forhøyning av gjeldstaket har blitt gjenstand for et årlig politisk oppgjør med den republikansk-kontrollerte Kongressen. Det som er spesielt i år er usikkerheten rundt hvem som skal ta over for John Boehner (R-Ohio, 8. distrikt) som Speaker i Huset (selv om det som nevnt ser ut som det kan bli Paul Ryan). Dette kan komplisere en prosess som allerede burde være «business as usual» i følge presidenten. Obama ønsker for alt i verden å unngå en tilsvarende krise som oppstod i 2013, da Kongressen ikke klarte å bli enige om heving av gjeldstaket innen fristen, noe som endte med at deler av USAs føderale utbetalinger stoppet helt opp. Les mer.

#2016SIRKUSET

Jim Webb trekker seg fra den demokratiske nominasjonskampen. Den tidligere Virginia-senatoren er oppgitt over partiets fokus på å blidgjøre enkelte interessegrupper på bekostning av «andre man gjerne skulle inkludert». Webbs motvilje mot å åpent støtte demokratiske saker som Black Lives Matter, samt å forby sørstatsflagget på føderal eiendom trekkes frem som eksempler. Webb har også slitt med økonomien i valgkampen. Webb sier at han vurderer å stille som unavhengig kandidat, men at han først må «snakke med folk» som ikke har villet støtte han som en kandidat for demokratene. Les mer om da vi møtte ham i sommer på AmerikanskPolitikk.no.

https://twitter.com/POLITICOvideo/status/656523093389746176

Hillary Clinton fortsetter å øke på meningsmålingene. Selv om Hillary raskt kunne krone seg som vinner av den første demokratiske debatten, har ikke Clinton-leiren sluppet jubelen løs helt enda. De siste nasjonale tallene fra Washington Post/ABC News viser at hele 45% av demokratiske velgere mener Clinton vant debatten. Bernie Sanders (I-Vermont) får 19% i samme undersøkelse. Clinton ble også oppfattet som «mer pålitelig» enn Sanders (dog med knappest mulig margin). Pålitelighet og integritet har vært Sanders største aktivum mot Clinton, som har slitt med å fremstå troverdig. I tillegg støtter nå 54% av demokratiske velgere Clinton som kandidat, som er 12 prosentpoeng bedre enn Clintons tall én måned før debatten. Les mer.

Trump setter ny rekord på meningsmåling. En ny undersøkelse fra CNN viser at Donald Trump nå leder det republikanske feltet med 27% oppslutning – opp 2 prosentpoeng fra gårsdagens meningsmåling av NBC News/Wall Street Journal som fram til da var hans beste måling så langt. Den samme undersøkelsen bekrefter kollapsen til Carly Fiorina blant republikanske velgere. Hun er nå nede på 4% – ned hele 15 prosentpoen fra toppen hun nådde i kjølvannet av den andre republikanske TV-debatten. Se hvordan resten av det republikanske feltet kom ut i samme undersøkelse her.

DAGENS ARTIKLER

«Jim Webb kaster inn håndkleet» av Are Tågvold Flaten (AmerikanskPolitikk.no): «… I perioden fra han kunngjorde sitt kandidatur til jeg møtte ham i august hadde han i tillegg brukt minimalt med tid på presidentkampanjen. Han befant seg nå i Iowa, som et obligatorisk steg i en marsj han hadde lite til overs for. Jeg spurte Webb om årsakene til at han trakk seg tilbake, og motivasjonen for å vende tilbake, med utgangspunkt i den nevnte selvbiografien.»

«Holy cow does it sound like Joe Biden is running for president» av Chris Cillizza (Washington Post): «I have no inside information about what Biden is going to do or when he will announce what he is going to do. But it sure feels like his comments today amount to placing a marker on who will be the heir to the Obama legacy.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.