Mer

  Morgenkaffen mandag 19. oktober: Bush og Trump krangler og Gowdy ut mot kritikerne

  God morgen! Det er mandag 19. oktober, Trump, Cruz og Bush viser muskler i hver sin kanal, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «I have told my own Republican colleagues and friends, shut up talking about things that you don’t know anything about. And unless you’re on the committee, you have no idea what we have done, why we have done it and what new facts we have found.»

  Kongressmann Trey Gowdy (R-South Carolina, 4.distrikt) CBS Face the Nation om alle dem som har en mening om Benghazi-etterforskningen.

  NYHETER

  Demokratene kan avgjøre speakerkampen. Demokratenes leder i Representantenes hus Nancy Pelosi (D-California, 12.distrikt) uttalte i et intervju med Texas Tribune lørdag at demokratene kan være med på å velge en republikansk kandidat til ny speaker om GOP ikke klarer samle seg. I Texas beholder moderate republikanere makten gjennom demokratenes hjelp, og Pelosi mente at det var mulig på nasjonalt nivå mot litt motytelser, noe som vil gjøre det umulig for Tea Party fløyen å få valgt en av sine kandidater. Dette kan forverre ”borgerkrigen” i det republikanske partiet, noe Pelosi ikke nødvendigvis ser på som en ulempe. Pelosi røpet også at hun sannsynligvis ville ha forhindret at speaker John Boehner (R-Ohio, 8.distrikt) måtte ha trukket seg om det ble aktuelt. Pelosi avsluttet med å røpe at hun knapt kunne vente til hun ikke lenger var den kvinnen i amerikansk historie med det høyeste valgte embedet.

  Lederen for Benghazi-etterforskningen toner ned Hillarys rolle. Kongressmann Trey Gowdy (R-South Carolina, 4.distrikt) slo ned på kritikere som mener Benghazi etterforskningen har vært politisk rettet mot Hillary Clinton da han gjestet CBS Face the Nation. ”Mindre enn 5 prosent av det vi har gjort har involvert Hillary Clinton,” hevdet Gowdy. Gowdy var også kritisk til at republikanske presidentkandidater bruker etterforskningen til å fremheve seg selv. Han mente at republikanere som ikke er på komitteen uttaler seg om ting de ikke vet nok om. Gowdy var allikevel sterkt kritisk mot Clinton og mente at han ikke hadde fått alle relevante eposter ulevert.

  Daniel Webster (R-Florida, 10.distrikt) kjører en kampanje for å bli ny speaker i Representantens hus, men skulle han bli valgt kan det bli kortvarig, skriver The Hill. En dommer har nemlig godkjent en refordeling av valgdistriktet hans som innebærer at det er så godt som sikkert at en demokrat vil overta plassen. I så fall blir det med fire år for Webster.

  #2016SIRKUSET

  Trump: Min immigrasjonspolitikk hadde forhindret 9/11. Milliardæren Donald Trump er fortsatt i ledelsen og i går besøkte han Fox News Sunday. Han nektet å svare på spørsmål angående gjeldstaket og budsjettkamp, for som han sier ”vi trenger uforutsigbarhet. Alt i USA er så forutsigbart.” Derfor ønsker ikke Trump å røpe hvor han står. Allikevel er han den eneste kandidaten som har sluppet en skatteplan, som The Tax Foundation mener vil øke budsjettunderskuddet kraftig. Om 9/11 uttaler Trump at han ikke beskylder George W. Bush for noe, men at han misliker at Jeb Bush påstår at broren holdt Amerika trygt som president. Angrepet skjedde under president Bush, og med en Trump-immigrasjonspolitikk ville det mest sannsynlig ikke skjedd, ifølge Donald Trump.

  Jeb Bush: Trump snakker om ting som om han fortsatt var på The Apprentice.CNN State of the Union var Jeb Bush. Jeb langet ut mot kritikken fra Trump mot sin bror president George W. Bush. ”Han forente landet, han organiserte landet og han gjorde oss trygge”, slo kandidaten fast. Om Donald Trump mente Bush derimot at han virker helt useriøs med uttalelelser som at ISIS burde ta ut Assad for så at Russland tok ut ISIS. Det er som om han tror det er et brettspill, argumenterte Bush. Denne helgen slapp Bush-kampanjen en reklame hvor Trump framstilles som en klovn i utenrikspolitikken. For en måned siden kjørte kampanjen hans en reklame hvor Trumps konservative kredentialer settes i sterk tvil, men ingenting ser ut til å bite. Washington Post skriver at donorer rundt om begynner å tvile på Bush sine evner til å dra seiren i land, og pengeinnsamlingen hans sliter i motvind med langt mindre innsamlet enn Hillary, eller George W. Bush for 16 år siden for den saks skyld.

  Ted Cruz mener Trump har rett fokus, men at han selv ut-trumper Trump. Senator Ted Cruz (R-Texas) sa på NBC Meet the Press at milliardæren har stilt det rette spørsmålet: hvem står opp mot Washington? Det neste spørsmålet da, mener Cruz, er hvem har gjort det tidligere? Jeg røper nok ikke mye når svaret er Cruz selv. Ifølge Cruz er den republikanske majoriteten de mest effektive demokratene kongressen har hatt, og kun Cruz og noen få andre tør trosse denne retningen. På spørsmål om hvordan han skal kunne lede republikanerne som president når han ikke får noen med seg i Kongressen ble Cruz litt uklar. Han var også nølende på om Paul Ryan (R-Wisconsin, 1.distrikt) kunne kalles en ”ekte konservativ” eller ikke. I denne fasen virker det som om det holder for Ted Cruz å fremstille seg selv som knallhard anti-establishment, noe som ifølge The Hill har plassert han på nummer tre i innsamlede penger, bak Ben Carson og Jeb Bush.

  Denne gangen kjører Hillary Clinton hardt på grasrotorganisering skriver New York Times. Leksen fra 2008 er tydeligvis at det ikke holder å kontrollere partitopper, men at man trenger en sterk (og dyr) valgmaskin i hver stat. I 2008 satt Hillary med mer enn nok penger, men manglet organisasjon. Resultatet ble et par merkelige valg. Denne gangen legger hun opp til at ingen skal kunne ta henne på organisasjon. Så får hun bare håpe at pengeinnsamlingen holder tritt med organisasjonen.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  Louisiana avholder første valgrunde lørdag og vi poster en egen sak på fredag. For alle verv gjelder at de går videre til en runde nr. 2 den 21. november, med mindre noen oppnår over 50% lørdag. Eventuelle målinger som slippes denne uken vil bli postet på guvernørvalgsiden.

  North Carolina senator: Delstatsrepresentant Deborah Ross blir den andre demokraten til å stille mot senator Richard Burr (R).

  Alabama distrikt 3: Forretningsmann og tidligere skoleadministrator Larry DiChiara vil stille mot kongressmann Mike Rogers i det republikanske nominasjonsvalget.

  Maryland distrikt 8: Tidligere kongressrådgiver Aryeh Shudofsky er første republikaner til å stille i dette dypt demokratiske distriktet.

  Minnesota distrikt 2: Radiovert Jason Lewis stiller for republikanerne og flere navn på begge sider kan tenkes å slenge seg på.

  New York distrikt 18: Tidligere fylkesråd Dan Castricone stiller i det republikanske primærvalget, hvor veteran og tidligere skolestyremedlem Sakima Brown allerede er kandidat.

  Ohio distrikt 8: Delstatsrepresentant Tim Derickson stiller i det republikanske primærvalget etter Speaker John Boehner. Mye tyder for øvrig på at Boehner og hans allierte foretrekker fylkesrevisor Roger Reynolds som etterfølger; hans kampanje har alt trukket til seg flere tidligere Boehnerrådgivere og det ryktes at Boehner selv har ringt rundt for å samle støtte til Reynolds.

  Texas distrikt 19: Borgermesteren i Lubbock, Glen Robertson vil stille i det republikanske primærvalget for å erstatte avtroppende kongressmann Randy Neugebauer (R). Også tidligere Bush-rådgiver Jodey Arrington stiller.

  Delaware viseguvernør: Delstatssenator Bethany Hall-Long stiller trolig til dette vervet og blir dermed favoritt i det demokratiske primærvalget.

  Kentucky guvernør: En måling tatt opp for Matt Bevin (R) viser at han ligger under 44-41 mot demokrat Jack Conway. Uavhengige Drew Curtis tar 11%.

  Kentucky adm: Mason-Dixon har målt og finner Alison Lundergan Grimes (D) med en 47-45 ledelse på Steve Knipper (R).

  Kentucky justis: Mason-Dixon har også målt her, og finner Andy Beshear (D) med en 45-39 ledelse på Whitney Westerfield (R).

  Louisiana guvernør: To nye målinger av dette racet viser grovt sett det samme som før – John Bel Edwards (D) og David Vitter (R) leder klart, Jay Dardenne (R) og Scott Angelle (R) splitter de moderate stemmene slik at ingen av dem går videre. Triumph: Edwards 37%, Vitter 27%, Dardenne 15% og Angelle 10%. Multi-Quest: Edwards 24, Vitter 21, Dardenne 8 og Angelle 7. I en evt. andre runde, leder Edwards 52-33. På lørdag kom for øvrig en nygammel sak opp: En tidligere prostituert som nå er dødssyk påstår at hun hadde et barn med Vitter, som han skal ha bedt henne abortere. Dersom beskyldningene er riktige, eller for den saks skyld virker troverdige for velgerne, kan dette virkelig sende valget ut i kaos.

  Louisiana viseguvernør: Triumph har målt og finner republikaner John Young i tet med 30%, Kip Holden (D) med 28% og Billy Nungesser med 22%.

  Louisiana adm: Triumph har målt racet og finner Tom Schedler (R) med en 47-32 ledelse på Chris Tyson (D).

  Louisiana finans: Triumph har også målt dette valget og finner John Kennedy (R) med en 58-17 ledelse på partifelle Jennifer Treadway (R).

  Louisiana justis: Til sist har Triumph målt dette racet og finner Buddy Caldwell (R) med 31%, Jeff Landry (R) med 25% og Ike Jackson (D) med 24%.

  North Carolina finans: Sittende finansminister Janet Cowell (D) tar ikke gjenvalg i 2016.

  North Carolina justis: Fylkesadvokat Jim O’Neill stiller i det republikanske primærvalget, hvor han vil møte delstatssenator Buck Newton.

  North Dakota guvernør: Justisminister Wayne Stenehjem (R) vil trolig stille til guvernør. Han har nedsatt en undersøkelseskomite, som normalt anses som en ren formalitet. Stenehjem vil automatisk bli favoritt til den republikanske nominasjonen og dermed også vervet som guvernør.

  Texas lokal: Vi har ytterligere to målinger fra borgermestervalget Houston. I den ene har Sylvester Turner på 19%, Adrian Garcia og Bill King har 9% hver, Chris Bell 6%, Stephen Costello 5% og Ben Hall 4%. I den andre er det Turner 20, King 14, Garcia 13, Bell 12, Costello 11 og Hall 4.

  Utah finans: Utahs finansminister Richard Ellis (R) går av 1. november for å ta en jobb i en non-profittorganisasjon.

  Vermont viseguvernør: Delstatsrepresentant Kesha Ram stiller for demokratene.

  Wisconsin finans: Delstatsforsamlingen i Wisconsin er ett steg nærmere å avvikle posten som finansminister i delstaten – med den nåværende finansministerens iherdige støtte. Vervets eneste ansvarsområde for tiden er å være styremedlem i kommisjonen for offentlige landområder. Dersom alt går etter planen vil vervet nedlegges i 2019.

  DAGENS ARTIKKEL

  «How America Can Counter Putin’s Moves in Syria» av Condoleezza Rice og Robert M. Gates (Washington Post): «The Russians have shown a willingness to accept and even encourage the creation of so-called failed states and frozen conflicts from Georgia to Moldova to Ukraine. … If Moscow’s “people” can govern only a part of the state but make it impossible for anyone else to govern the rest of it — so be it.»


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

  Francis Rønnestad
  Francis Rønnestad
  Nord-Amerikaviter og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også