Morgenkaffen fredag 16. oktober: Obama snur i Afghanistan, mens kandidatene teller penger

God morgen! Det er fredag 16. oktober, Obama går tilbake på sine løfter om tilbaketrekkelse fra Afghanistan, og Mor­gen­kaffen er servert.

«While America’s combat mission in Afghanistan may be over, our commitment to Afghanistan and its people endures. […] As commander in chief, I will not allow Afghanistan to be used as a safe haven for terrorists to attack our nation again.»

President Barack Obama, sitert av CNN, forsvarer avgjørelsen om å beholde amerikanske styrker i Afghanistan.

NYHETER

Soldatene trekkes likevel ikke ut av Afghanistan. Torsdag kunngjorde president Barack Obama at det fortsatt vil stasjoneres 9 800 amerikanske soldater i Afghanistan mesteparten av 2016. Tempoet i reduksjonen av de amerikanske styrkene vil senkes kraftig, med en ny plan om at den amerikanske tilstedeværelsen reduseres til 5 500 soldater i løpet av 2017. De nye planene innebærer at Obama går vekk fra sin opprinnelige lovnad om at amerikanske styrker skulle være nede i 1000 soldater i løpet av neste år. Les mer.

Lew fremskynder fristen for å øke gjeldsgrensen. Finansminister Jack Lew anslår nå at amerikanske myndigheter vil nå den nåværende gjeldsgrensen 3. november, to dager før tidligere anslag. Uten en økning av gjeldstaket, vil amerikanske myndigheter ikke ha nok midler til å drive videre for full kapasitet (med andre ord: en såkalt government shutdown). John Boehner (R-Ohio, 8. distrikt), som nylig meldte sin avgang som speaker i Representantenes hus, møter imidlertid motstand fra konservative republikanere i sine forsøk på å heve grensen uten å sette krav til demokratene om utgiftskutt. Les mer.

Husets Freedom Caucus vil reformere Kongressen. Kongressmedlem Justin Amash (R-Michigan, 3. distrikt) er en av de ledende skikkelsene i Representantenes hus’ Freedom Caucus, som presset på for å tvinge John Boehner til å trekke seg som Speaker i Huset. Boehners avgang er nødvendig for at Kongressen skal følge prosedyrene sine, mener Amash. «The problem isn’t that he isn’t conservative enough, […] the problem is he doesn’t follow the process. He operated a top-down system, and still operates a top-down system because he hasn’t stepped down yet.» Republikanerne har nå store utfordringer med å velge en kandidat til Speaker som hele partiet kan samle seg bak. Les mer.

«The Drone Papers» sluppet av The Intercept. En ny varsler har sluppet hemmelige dokumenter til mediene. Denne gangen om USAs droneprogram til Glenn Greenwalds The Intercept. Det blir nok mer om dette i ukene som kommer, og du finner feature-saker og dokumenter her.

#2016SIRKUSET

Fundraisingstall for 3. kvartal:

Cruz har mest penger på bok … Senator Ted Cruz (R-Texas) ser ut til å ha mest penger på konto av alle de republikanske presidentkandidatene ved slutten av tredje kvartal, ifølge Washington Post. Selv om han ikke har samlet inn like mye penger som sin konkurrent Ben Carson i samme periode, har Cruz begrenset forbruket sitt til 51 % av donasjonene. Cruz selv fokuserer på at gjennomsnittsdonasjonen ligger på 66 dollar: «That’s the power of the grassroots. So I believe that our momentum is steadily growing.» Les mer.

… mens Bush må kutte i kostnader. Tidligere Florida-guvernør Jeb Bush (R) samlet inn mer enn Cruz, men har allerede begynt å kutte i kostnader til reise og overnatting. Politico melder at Bush’ støttespillere begynner å bli nervøse for om de får valuta for pengene de bidrar med til kampanjen. Han var lenge regnet som den store favoritten i det republikanske primærvalget, men er blitt satt i skyggen av mer uetablerte kandidater som Donald Trump, Carly Fiorina og Ben CarsonLes mer.

DAGENS ARTIKLER

«Why Hillary Clinton Can’t Win by Going After the NRA» av Paul Barrett (Bloomberg): «For the first time in 16 years, guns will play a prominent role in the presidential election.»

«You thought his debate was bad? Wait till you see what Wolf Blitzer did to Lincoln Chafee» av Aaron Blake (Washington Post): «The sheer number of candidates running for president in 2016 has fed a theory. It basically holds that running for president is a no-lose situation in which, even if you never catch on and have little chance of winning, you can grow your profile and maybe sell a few books or earn a lucrative role as a TV pundit.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

Masterstudent i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2015.