God morgen! Det er onsdag 14. oktober, i natt var den første demokratiske TV-debatten, og Mor­gen­kaffen er servert.

«Do you want to respond? – No.»

Presidentkandidat Hillary Clinton setter et definitivt punktum til utfordrer Lincoln Chafee angående «epost-skandalen».

NYHETER

Den første Demokratiske TV-debatten ble ingen skuffelse. Til tross for forventninger om at den demokratiske debatten ville bli kjedelig sammenliknet med den siste republikanske debatten, bød natten på både substans og underholdning fra Las Vegas.

Hør debattspesial av #ampolcast der vi snakker om vinnerne, taperne og høydepunktene fra demokratenes første tv-debatt. Les mer.

Paul Ryans kandidatur som Speaker slår sprekker. Forvirringen rundt hvem som skal ta over for John Boehner som Speaker i Representantenes Hus ser ut til å være giret for enda en omgang. Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt), som en stund så ut til å være en lovende plan C, hvis han selv ville ha jobben vel og merke. Men nå har krefter på Tea Party-siden hos republikanerene rykket ut med en mediekampanje mot Ryan som angriper han for pragmatisme i viktige spørsmål som innvandring og budsjettforhandling. Hvem som kan bli plan D, er langt ifra klart. Les mer.

Biden er fortsatt på gjerdet. Mange spekulerte i om Joe Biden ville velge nattens debatt for å annonsere sitt kandidatur, noe Stephen Colbert gjorde gjenstand for politisk satire i tirsdagens The Late Show. Biden hadde fått grønt lys for å melde seg på deatten samme dag av CNN, som holdt av talerstol i reserve i tilfelle han bestemte seg for å stille. CNN måtte etterhvert skuffet konstatere at visepresidenten skulle «følge den demokratiske debatten fra The Naval Observatory». Les mer.

#DEMDEBATE

Hillary Clinton tok av finhanskene når det gjaldt Sanders. De to hovedutfordrenerne Sanders og Clinton har lenge unngått å konfrontere hverandres politkk direkte. Sanders har tidligere uttalt at han ikke vil ty til personangrep på Clinton, og i nattens debatt holdt Sanders seg til dette med å støtte Clinton e-post skandalen – saken som har hengt som et marekors over kampanjen hennes. Clinton angrep Sanders hardt i spørsmålet om våpenkontroll, et område som i progressive øyne er Sanders svakeste punkt. Denne strategien lyktes for Clinton, og mange regner henne som nattens vinner. Les mer.

Bernie Sanders var noe på defensiven. Bernie Sanders (I-Vermont) fikk markert sine standpunkter, men måtte ofte forsvare seg mot Clintons angrep i nattens debatt. Forventnigene er likevel at Sanders vil øke på meningsmålingene etter debatten. Det meldte The Hill før debatten. Årsaken er at Sanders er relativt ukjent for velgerre utenom den hvite liberale kretsen. Derfor handlet nattens debatt for Sanders mye om å gjøre en «vennlig introduksjon» til nye minoritets- og middleklassevelgere, en nødvendigehet hvis Sanders skal ha håp om å vinne nasjonalt. Sanders lyktes bare delvis med dette i natt. Les mer.

Martin O´Malley forble på marginene. Blandt debattens tre mindre kjente aktører var størst forventning knyttet til tidligere Maryland-guvernør Martin O’Malley, som har det mest velutviklede valgkampapparatet av de tre relatvt ukjente kandidatene. O´Malley gjorde en grei figur i nattens debatt, men grep aldri muligheten til å markere seg – noe han trengte sårt. Les mer.

Debattens underdogs hadde ingen god kveld. Tidligere Rhode Island-guvernør Lincoln Chafee, og tidligere Virginia-senator Jim Webb, som sammen med O´Malley ligger under enprosentsmerket på meningsmålingene, ble aldri komfortable på scenen. Ingen av forsøkene på å angripe de mer etablerte debattantene var særlig effektive. Lavpunktet var Webbs svar da alle kandidatene ble spurt om hvilke fiender de var mest stolte av å ha skaffet seg, hvorpå Webb kom med et mislykket forsøk på å kapitalisere på sin kamperfaring fra Vietnam: «I’d have to say the enemy soldier that threw the grenade that wounded me, but he’s not around right now to talk to…» Les mer.

DAGENS ARTIKKEL

«Meet the other three guys in tuesday´s Democratic debate» av Amber Phillips (Washington Post): «It’s okay if you haven’t heard of them.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.