Demokratenes første tv-debatt ble en stor kveld for Hillary Clinton.

Den første av seks planlagte demokratiske tv-debatter gikk av stabelen på Wynn Hotel i Las Vegas natt til onsdag. Det kan sies og skrives mye om debatten, men her er noen av hovedpunktene slik jeg vurderer det:

  • Hillary Clinton er den soleklare vinneren av debatten, gitt dynamikken i valgkampen og skriveriene i pressen de siste ukene. Hun leverte en solid opptreden, og nyter godt av å ha vært igjennom mange tv-debatter tidligere. Clinton surfet igjennom dette, med målrettede stikk til Bernie Sanders og Martin O’Malley her og der. Hun framstod som en potensiell president, og demonstrerte at det ikke finnes mye rom for Joe Biden i denne nominasjonskampen. Viktigste sitat: «I’m a progressive. But I am a progressive who likes to get things done.»
  • Bernie Sanders hadde også en meget god debatt, i tillegg til kveldens beste one liner: «The American people are sick and tired of hearing about your damn e-mails!» Det var en håndsrekning til Clinton, som grep den med et smil. Det svakeste øyeblikket kom i våpendebatten, der Sanders ikke er helt på linje med resten av venstresiden i Det demokratiske partiet.
  • Martin O’Malley trengte et øyeblikk, men fikk det ikke. Han har ikke helt klart å bestemme seg for hvordan han skal angripe Hillary Clinton, og det synes.
  • Jim Webb hater å drive valgkamp, men bidrar på sin egen måte til å vise hvor bred også den demokratiske partikoalisjonen er.
  • Lincoln Chafee hører ikke hjemme på dette nivået. Det demonstrerte han hver gang han fikk ordet. Den soleklare taperen, om noen skulle være i tvil.
  • Så hva betyr alt dette for visepresident Joe Biden? Det finnes ikke mye rom for et Biden-kandidatur i den demokratiske nominasjonskampen. Han må snart bestemme seg, og det er nok allerede for sent.

Det gjenstår nå fem demokratiske tv-debatter, og kun to av disse går av stabelen før jul. Med andre ord: Hillary Clinton og Bernie Sanders seiler videre på hver sin kurs. Hillary mot nominasjonen, og Bernie mot stadig større folkemengder mens han trekker den demokratiske nominasjonskampen mer mot venstre.

Du hører mer om demokratenes første tv-debatt i ukas debattspesial av #ampolcast, spilt inn rett etter at kandidatene gikk av scenen i Las Vegas. Jeg tok også turen innom Nyhetsmorgen på NRK P2 for å snakke om nattens debatt (fra 59:30).