God morgen! Det er tirsdag 13. oktober, i natt er det klart for den første demokratiske TV-debatten, og Mor­gen­kaffen er servert.

«You know, I think people are going to turn it on for a couple of minutes and then fall asleep.»

Presidentkandidat Donald Trump snakket om den kommende demokratiske TV-debatten i et intervju med «Fox and Friends».

NYHETER

Hillarys e-post-hodebry forsvinner ikke med det første. Mens presidentkandidat og tidligere utenriksminister Hillary Clinton forbereder seg på nattens TV-debatt, fortsetter granskingen av hennes private e-postserver. Formann i Benghazi-komiteen, Trey Gowdy (R-South Carolina, 4. distrikt), melder at det i forbindelse med et nytt parti e-poster fremgår informasjon som er av særlig sikkerhetsmessig interesse. Spesiell oppmerksomhet knyttes til en e-post hvor det navngis en CIA-kilde, som, ifølge Gowdy, er «information Clinton should have known was classified at the time she received it». Les mer.

Ny Speaker-kandidat. Ifølge Texas Tribune kaster Bill Flores (R-Texas, 17. distrikt) seg inn i kampen om å bli ny Speaker i Representantenes hus. Meldingen kommer i forbindelse med en e-post-korrespondanse med andre republikanere i Kongressen. Ifølge e-posten skal imidlertid kongressmedlemmet ha vært klar på at han ikke kom til å stille dersom tidligere visepresidentkandidat, Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt), velger å kunngjøre sitt lenge etterlengtede kandidatur. Ryan har sagt nei gjentatte ganger. Les mer.

#2016SIRKUSET

Wynn Las Vegas åpner i natt dørene for den første demokratiske TV-debatten. Ved å utvise underholdningsverdi av det sjeldne slaget, har de republikanske debattene slått flere seertallsrekorder, mye takket være den frittalende Donald Trump. Når det nå er demokratenes tur skal det godt gjøres om like mange kommer til å følge med. Ett «problem» (…) kan være at det bare er Hillary Clinton og Bernie Sanders som står frem som trekkplastere, et annet kan være at ingen av kandidatene har gått noe særlig til angrep på hverandre.

Fem debattdeltakere – framfor 11 som i republikanernes andre tv-debatt – muliggjør en mer konstruktiv debatt, med mer tid til hver kandidat. Dette kan være fordelaktig for «de mindre» kandidatene, herunder tidligere Maryland-guvernør Martin O’Malley, tidligere Rhode Island-guvernør Lincoln Chafee, og tidligere Virginia-senator Jim Webb. Les mer.

Bernie Sanders’ minoritetsproblem. En ny måling fra YouGov viser at Sanders vinner 34 prosent av hvite velgere, men bare 13 og 8 prosent hos latinos og afroamerikanske velgere. Dette er ikke gode nok tall dersom man ønsker å vinne nasjonalt. En god nyhet for senatoren er imidlertid at nattens debatt langt på vei kan fikse hans største problem blant mange minoriteter: De vet ikke hvem han er. Les mer.

O’Malley sliter i egen hjemstat. I en måling fra Washington Post/ University of Maryland fremgår det at presidentkandidat og tidligere Maryland-guvernør Martin O’Malley (D), bare oppnår 4 prosents oppslutning blant demokrater og uavhengige som lener mot demokratene i hjemstaten. Dette er svært dårlige tall for O’Malley, som ble borgermester av Baltimore i 1999, en by hvor majoriteten av innbyggerne er afroamerikanere. Hillary Clinton topper målingen med 43 prosent, etterfulgt av Bernie Sanders med 23 prosent og Joe Biden med 20 prosent. O’Malley er avhengig av snu dynamikken i valgkampen snart. Les mer.

Døren står fortsatt åpen for Joe Biden. I Morgenkaffen tirsdag 29. september kunne man lese at visepresident Joe Biden får mulighet til å stille i nattens TV-debatt, så fremt han kunngjør sitt kandidatur innen debattdagen. Det er lite som tilsier at visepresidenten kommer til å kunngjøre et kandidatur før debatten starter, men i Las Vegas er et sjette podium allerede gjort klart i tilfelle det skulle komme en overraskelse fra Biden-leiren. Les mer.

Larry Lessig føler seg snytt. Et av kriteriene for å kunne delta i nattens TV-debatt er at kandidatene har et gjennomsnitt på minst 1 prosent på tre meningsmålinger, utgitt mellom 1. august og 10. oktober. Problemet for presidentkandidat og jussprofessor ved Harvard, Larry Lessig, er at ingen målinger tar med ham i regnestykket. Særlig snytt føler han seg ettersom det allerede er satt opp et podium for Joe Biden, til tross for at han enda ikke er en kandidat. Nå vurderer Lessig å ta i bruk alternative måter for å nå Det hvite hus i 2016. Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«Aides Find Ben Carson’s Inflammatory Remarks Are Helping Him» av Trip Gabriel (NewYorkTimes): «… ever since Mr. Carson remarked on Sept. 20 that he did not think a Muslim should be president, then refused to retract the statement amid a furious blowback, his campaign has watched grass-roots support grow and donations pour in — and advisers have backtracked, deciding, in the words of one, to “let Carson be Carson.”»

«How Could Hillary Lose?» av Politico Magazine (Politico): «“If a candidate has ever been inevitable—for the nomination—it is Mrs. Clinton today,” the New York Times’ Nate Cohn declared early this year. “Hillary is probable, but no longer inevitable,” the Los Angeles Times’ David Horsey inferred months later. Polling guru Nate Silver nodded along with that assessment, giving Clinton an 85 percent chance of winning the Democratic nomination. “The general election is a whole different story,” he cautioned.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

Avatar photo
Masterstudent i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen. Skribent for AmerikanskPolitikk.no.