God morgen! Det er mandag 12 oktober, det er fullt kaos i Det republikanske partiet, og Mor­gen­kaffen er servert.

«Everybody gripes about the government until they need it – sort of like a lawyer»

Senator og presidentkandidat Lindsey Graham (R-South Carolina) ironiserer over sine partifellers motvilje mot staten på befaring etter flommen i South Carolina.

NYHETER

Problemene i Det republikanske partiet fortsetter. Etter at Kevin McCarthy (R-California, 23.distrikt) uventet trakk seg, har det vært uklart hvem som vil få posisjonen som speaker i Representantenes hus. Mange foreslår nå Paul Ryan (R-Wisconsin, 1.distrikt), uten at han virker spesielt villig. På Fox News Sunday var tidligere speaker Newt Gingrich gjest, og advarte Ryan. Gingrich mente at Ryan kunne se ut som John Boehner allerede ved juletider med de massive utfordringene en ny speaker vil få. Et problem mente Gingrich er at under John Boehner sluttet man med earmarks (direkte støtte til individuelle mindre prosjekter). Uten denne ”myke makten” baseres speakerens innflytelse seg på hard makt – muligheten til å styre prosedyrer. Det er dette som har irritert en del representanter grenseløst, men det er siste skanse for at man skal få en ordnet partistrategi. Alternativet er at makten sitter hos komittelederne, slik det var før 1970-tallet.

Fløyene i Det republikanske partiet står steilt mot hverandre, og det beste eksempelet denne uken er 40 moderate republikanere som slo seg sammen med demokratene for å få en avstemning om fornyelse av den amerikanske Import-eksportbanken, som gir lån til kjøpere av amerikanske varer som ikke får ordinære lån. Konservative republikanere mener den fungerer som subsidiering av ”big business”, tross at den går med overskudd. Tilhengerne mener den gir mer salg til utlandet og dermed sikrer amerikanske arbeidsplasser. I går møttes en fra hver fløy, konservative Dave Brat (R-Virginia, 7.distrikt) og moderate Charlie Dent (R-Pennsylvania, 15.distrikt) på NBC Meet the Press, hvor det gikk hardt for seg. Dent anklaget Freedom caucus for å holde hele partiet og Kongressen gissel, imens Brat mente Dent og hans likesinnede ønsket å kaste ”Tea Party” fløyen ut av partiet for å konspirere med Nancy Pelosi.

#2016SIRKUSET

CBS News har en ny nasjonal meningsmåling. Der ligger Donald Trump stabilt i ledelsen med 27 prosent, samme som for en måned siden. Ben Carson er fortsatt nummer to, tilbake to prosent til 21. Blant dem som stiger er senator Ted Cruz (R-Texas) som går fra 5 til 9 prosent siden september. Også Marco Rubio (R-Florida) og Carly Fiorina går begge fram to prosent til henholdsvis 8 og 6 prosent. Mike Huckabee taper mest og går ned fra 6 til 2 prosent.

Rand Paul (R-Kentucky) er fortsatt libertarianernes favorittkandidat i det republikanske primærvalget. Washington Examiner melder at Paul vant en straw-poll i den årlige Republican Liberty Caucus konferansen i New Hampshire, foran Ted Cruz. Det er allikevel mest trøbbel for Paul, som i utgangspunktet hadde en strategi for å utvide velgerbasen til å omfatte flere enn de tradisjonelle libertarianerne. Ifølge Politico ser det nå ut til at Rand Paul har endt opp med omtrent samme strategi og utsikter som sin far. Hans mer ”moderne” libertarianisme har ikke gitt utslag på målingene, men heller gjort farens kjernevelgere mer usikre.

Presidentkandidat og senator Bernie Sanders (R-Vermont) var på NBC Meet the Press hvor han uttalte at der Obama trodde han kunne overbevise republikanerne om å kompromisse, vil en president Sanders bruke sin posisjon for alt den er verdt til å vekke folkelig protest mot en kongress som blokkerer alle konstruktive tiltak. Sanders sa seg også enig i at det ikke har vært noen handelsavtale USA har underskrevet i hans tid som senator som han har vært enig i. Sanders mener at avtalene representerer ”corporate America” som sender vanlige arbeidsfolk i direkte konkuranse med arbeidere i lavkostland.

VALGSNACKS

New Hampshire senator: Guvernør Maggie Hassan (D) stiller til Senatet neste år, mot senator Kelly Ayotte (R). Dermed er alt duket for et «Clash of the Titans», mellom delstatens to mest populære politikere.

Arizona distrikt 1: To nye republikanere har slengt seg med i nominasjonsstriden til dette åpne vippesetet; fylkessheriff Paul Babeu og Speakeren i delstatshuset, David Gowan.

Illinois distrikt 15: Delstatssenator Kyle McCarter lanserer en intern utfordring fra høyre, mot kongressmann John Shimkus (R).

Kansas distrikt 4: Advokat Dan Giroux stiller for demokratene mot kongressmann Mike Pompeo (R).

Maryland distrikt 1: Kongressmann Andy Harris (R) får nok en intern motkandidat i tillegg til ex-delstatsrepresentant Michael Smigiel – tjenestemann i delstatspolitiet Sean Jackson. I likhet med Smigiel er Jackson tilhenger av en legalisering av lette narkotiske stoffer, mens Harris er en beinhard motstander.

Maryland distrikt 8: Nok en demokrat stiller i dette allerede tettpakkede distriktet; Joel Rubin. Han er tidligere statssekretær i UD og leder for en utenrikspolitisk tenketank.

Minnesota distrikt 2: Tidligere delstatsrepresentant Pam Myhra stiller for republikanerne i dette åpne, jevne setet.

New York distrikt 19: Delstatsrepresentant Pete Lopez stiller i det republikanske primærvalget. Lopez jobbet tidligere for en annen republikansk kandidat til nominasjonen, tidligere leder for partiets gruppe i delstatshuset, John Faso.

Texas distrikt 19: Tidligere Bush-rådgiver og nå visekansler ved Texas Tech, Jodey Arrington stiller i det republikanske primærvalget i dette åpne setet.

Florida nytegning: En dommer i Florida har gått gjennom en rekke alternativer til nytegning av delstatens kongressdistrikter og landet på et alternativ foreslått av en demokratvennlig gruppe. Dersom Floridas høyesterett godkjenner avgjørelsen vil resultatet trolig bli to seter netto gevinst til demokratene i 2016.

Kentucky guvernør: Mason-Dixon har målt og finner Jack Conway (D) med en 43-41 ledelse på Matt Bevin (R).

Louisiana guvernør: To nye målinger! Den første er fra JMC, på vegne av NBC og viser Jon Bel Edwards i tet med 28%, David Vitter (R) med 19%, Scott Angelle (R) med 8% og Jay Dardenne (R) med 7%. Måling nummer to er fra Cygnal og viser Vitter med 22%, Edwards med 21%, Dardenne med 12% og Angelle med 11%. Med disse lave tallene er det fortsatt mange usikre velgere.

Louisiana viseguvernør: Cygnal målte i tillegg viseguvernørvalget og fant John Young (R) med 18%, Billy Nungesser (R) med 17%, Kip Holden (D) med 16% og Elbert Guillory (R) med 7%.

Louisiana justis: Sittende justisminister Buddy Caldwell (R) på 20% ligger nesten likt med tidligere kongressmann Jeff Landry (R) på 19%. Ingen andre hadde over 10% ifølge Cygnal.

New Hampshire guvernør: Eksekutivrådsmedlem Colin Van Ostern (D) stiller til guvernør.

North Carolina lokal: Andre runde av det demokratiske primærvalget til borgermestervervet i Charlotte ble avgjort tirsdag og seieren gikk til Jennifer Roberts, som tok 54% av stemmene. Hun møter republikaneren Edwin Peacock i valget 3. november.

Oregon administrasjon: Arbeidskommissær Brad Avakian (D) stiller til administrasjonsminister i 2016, men han må første nedkjempe to medlemmer av delstatsforsamlingen fra samme parti.

Tennessee lokal: Borgermestervalget i Memphis ble vunnet av bystyremedlem Jim Strickland (D) med snaue 42%. Det var i alt ti kandidater, hvorav fire var regnet som seriøse. Strickland blir med dette den første hvite borgermester i Memphis på 24 år.

Texas lokal: En måling av neste måneds borgermesterrace gir delstatsrepresentant Sylvester Turner (D) og tidligere fylkessheriff Adrian Garcia (D) 19% hver, tidligere borgermester Bill King og tidligere kongressmann Chris Bell 10% hver og bystyremedlem Stephen Costello 9%.

Washington viseguvernør: Delstatssenator Karen Fraser (D) slutter seg til kollega og partifelle Cyrus Habib og stiller til dette vervet. Sittende viseguvernør Brad Owens (D) er ventet å gå av, men har ennå ikke sagt noe offentlig.

Washington revisor: Sittende delstatsrevisor Troy Kelley (D) er under tiltale og har permisjon fra vervet. Delstatssenator og ex-demokrat Mark Miloscia (R) varsler nå at han vil stille mot Kelley i 2016.

West Virginia justis: Tidligere delstatsrepresentant Mark Hunt stiller i det demokratiske primærvalget til justisminister. Fra før stiller en annen tidligere delstatsrepresentant, David Higgins.

DAGENS ARTIKLER

«Secret archive offers fresh insight into Nixon presidency» av David E. Hoffman (Washington Post): En ny bok av Bob Woodward har fått tilgang til en rekke nye dokumenter og lydopptak der vi bla. får innblikk i forskjellen mellom det president Richard Nixon tenkte privat om Vietnamkrigen og det han sa offentlig.

«The Kissinger Diaries: What He Really Thought About Vietnam» av Niall Ferguson (Politico): Utdrag fra Niall Fergusons nye bok om Henry Kissinger der han gjør rede for Kissingers syn på Vietnamkrigen før han gikk inn i Nixon-administrasjonen. Allerede i 1965 reiste han nemlig på en tre ukers studietur i Sør-Vietnam, noe som gjorde sterkt og varig inntrykk.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.